Fl-netfej-új copy.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

 

2018. szeptember 4-5.
VII Lakitelki Tűzvédelmi Szakmai Napok az építőipari kivitelezésről
Szervező: Bács-Kiskun Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun
Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi
Szakcsoportja, továbbá társszervezőként a
Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi
Tagozat Tűzjelző Berendezés Szakosztály,
valamint a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú
Egyesülete
Helyszín: Lakitelki Népfőiskola Kölcsey Ház
Megközelítés: Lakitelek, Felsőalpár 3.
Információ:
( 06 76 502 114
bacs-titkarsag@katved.gov.hu

Indul a konferenciaszezon

8-Lakitelek-18.jpg(2018. augusztus 8.) Itt a szeptember, a nyári vakációzásnak vége, kezdődik a konferenciaszezon. Mivel a z elméleti kérdések mind kitárgyalásra kerültek az előző szezonban, most a gyakorlat látszik előtérbe kerülni. A konferenciaszervezési képességeiről már jól ismert és messzemenően elismert Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága (a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi tagozatával közösen, illetve a társszervezők szerepében a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi tagozatának, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Tűzjelző Berendezés Szakosztályának, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetségnek a közreműködésével) szeptember 4-5-én rendezi meg az immár VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat. A szakmai rendezvény célja– szándéka szerint - ezúttal az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, a bevált gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. A tervek szerint az első nap tematikája az építőipari kivitelezés lesz, míg a második nap a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épül fel.

Innovatív vezetési pontok: VdS-irányelvek a biztonságosabb riasztás-fogadási szoftverekhez

8-VdS-18.jpg(2018. augusztus 7.) 2018 végére lekapcsolják Németországban az analóg telefonhálózatot. A risztások továbbítása még régen IP alapú – ezért a szoftveralapú riasztás-fogadás minden vezetési pont számára fontos. A Vds most a gyakran költségtakarékos innovációk megbízhatóságára vonatkozó követelmények felállításával segíti a szoftverek fejlesztőit. A VdS 3500 irányelvek ingyenesen letölthetők.


Tovább


Folyamatos fejlesztések a biztonság érdekében

7-vihar-18.jpg
(2018. jűlius 19.) Az idei nyár jól mutatja, mennyire hirtelen képes megváltozni az időjárás, és hogy ennek milyen kellemetlen és veszélyes hatásai lehetnek. Különösen igaz ez akkor, amikor szabadidőnket valamelyik víz partján töltjük. A katasztrófavédelem a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében viharjelző rendszert működtet, és azt folyamatosan fejleszti. (Illusztráció: focus.de)


Tovább


 

 

Ünnepélyes kibocsátás

7-kibocs-18.jpg
(2018. július 13.) Péntek 13-án talán önmagában sem a legbiztatóbb ómen „veszélyes és nehéz hivatás”-ként jegyzett tűzoltó karriert kezdeni, ám a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ által öt hónapi kiképzést követően kibocsátott mintegy 120, ezen a napon esküt tett újonc tűzoltó számára valószínűleg nem emiatt marad emlékezetes ez a nap.


Tovább


 

 Magastetők hőszigetelése szarufák között

7-hirlevel-2.jpg

(2018. július 9.) Nyáron kevesebb szó esik a hőszigetelés hasznosságáról, miközben ebben az évszakban rengeteg villamos energiát spórolhatunk meg azzal, hogy a jól hőszigetelt épületekben jelentősen kevesebb légkondicionálást kell alkalmazni. Előző havi hírlevelünkben a családi házak homlokzati hőszigetelését mutattuk be, most foglaljuk össze a leggyorsabban, legkönnyebben hőszigetelhető terület, a magastető hőszigetelésének legfontosabb szabályait!

 

Az első LF 20 fecskendő Compackt Line alapon: kompakt és nagy teljesítményű

6-LF-20).jpg

(2018. június 2.) A németországi Hessen tartományban található Hofheim tűzoltósága számára készült új LF 20 típusjelű tűzoltó gépjármű széles körű alkalmazhatóságához átfogó felszereltségre volt szükség. A működési terület sokfélesége – beleértve a szűkutcás óvárost is – azt is szükségessé tette az új jármű számára, hogy a lehető legsokoldalúbb legyen. A megoldást az osztrák Rosenbauer cég „Compact Line” sorozatának első LF 20 típusa kínálta.

Tovább


 

Tűzoltóünnep Martonvásáron

 

5-Marton-1.jpg
(2018. május 5.)Az igazi tűzoltónap május 4-én, Flórián napján van Szent Flórián, a tüzes szakmák védőszentje tiszteletére. Az igazi tűzoltók a Flórián naphoz igazodva tisztelegnek hivatásuk előtt. A tavaly újjáalakult –de így is 130 éves múltra visszatekintő - Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 5-ére szervezett mértéktartó, de látványos tűzoltónapot a helyi Brunszvik-Beethoven Kulturális központban és az intézmény előtti tágas szabad téren.


Sokféle jármű egyféle cél

 

5-Rosi-1.jpg(2018. május 1.)Több száz méter tömlő, két habbal oltó berendezés és különböző, nagy hatékonyságú oltóanyagok. A piesteritzi nitrogénművek számára készült univerzális tűzoltó gépjárműfecskendő bátran nevezhető egy igazi „oltóóriásnak”, amely akár félstacionáris oltórendszerek megtáplálására is alkalmas. Egy másik, a továbbiakban bemutatásra kerülő tűzoltó gépjármű esetében, egy ezen túlmutató, másik minőségre is szükség volt: a hofheimi tűzoltóság kívánsága egy olyan kompakt jármű volt, amilyen kompakt egy tűzoltógépjármű csak lehet. Az eredmény a Rosenbauer AG „Compact Line” gyártmánysorozatának új tagja, az LF 20 típus lett.
A maga alkalmazási területére tökéletesen megfelelő BUFFALO 6x6 a bajor Hof-Plauen kis repülőterén állt szolgálatba. Ezzel a repülőtéri tűzoltó gépjárművel a repülőtéri tűzoltóság a jövőben minden előfordulható beavatkozást sikeresen végre tudja hajtani.
És ezzel a változatosság sor még messze nem ért véget. Lássuk !

 

Tovább


 

Létesítményi tűzoltók találkozója a Dunaferrnél

5-Dujv-1.jpg
(2018. április 28.) Dunaújvárosban és Rácalmáson tartotta tavaszi találkozóját a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége. Ez alkalommal, április 26-27-én a Dunaferr tűzoltói voltak a házigazdák.

Közgyűléssel indították csütörtök délelőtt programjukat, ahol hét tűzoltó munkáját a Létesítményi Tűzoltó Érdemérem arany, ezüst, illetve bronz fokozatával ismerték el. Köszöntötte és megnyitotta a találkozót Szergej Kljucskin, az ISD Dunaferr Zrt. biztonsági és védelmi igazgatója. Megnyitójában elmondta, a Dunaferr tűzmegelőzését és tűzvédelmét szerződés alapján a VÉD-SZ Kft. látja el.

 

Tovább


 

 

Alulról hűlő födém szigetelése: CLT C1


4-Knauf-kép.jpg
(2018. április 12.) A Knauf Insulation többféle megoldást kínál a fűtetlen terek mennyezetének (alulról hűlő födémek) szigetelésére. Ezen különféle megoldások esetében egyformán alapvető és fontos szempont a tűzbiztonság, a megfelelő hő és hangszigetelési teljesítmény. További fontos szempont a gazdaságosság, az esztétikus megjelenés és a gyors egyszerű kivitelezhetőség is. A fentebb felsorolt  követelményeknek megfelelve mutatjuk be új termékünket: CLT C1.

Tovább


 

INTERSCHUTZ 2020
(Június 15. és 20. között)


Indul a jelentkezés a 2020 évi Interschutzra

 

4-Interschutz copy.jpg(2018. április 12.) Hannover. A partnerek a fedélzeten vannak. A kiállítási területek terve elkészült. És az a lista, amelynek szereplői kiállítóként részt szeretnének venni az Interschutz 2020 kiállításon, már több száz vállalatot tartalmaz. Május első napjaiban hivatalosan is megkezdődik a jelentkezések a világ legjelentősebb tűzvédelmi, mentésügyi, polgári védelmi és biztonságtechnikai szakmai rendezvényére. Az új Interschutz brosúra terjesztésével eldördült a startpisztoly az akvizíciós fázis számára. A legutóbbi, 2015-évi Interschutz kiállításon mintegy 1500 kiállító mutatkozott meg és több mint 150 000 látogató zarándokolt el ezért a németországi Hannoverbe. A következő Interschutz 2020. június 15. és 20. között kerül megrendezésre, hagyományosan a hannoveri vásárterületen.
„Mi már most örülünk 2020-nak,” mondta Martin Folkerts az Interschutz általános igazgatója a Deutschen Messe AG-nél. „Az Interschutz az emóciók vására. A részvevők pozitív energiáját és elkötelezettséget már most érezzük a partnerekkel és vállalatokkal megkezdett tárgyalások során.”
Egy pillantás az Interschutz új brosúrájára egyértelművé teszi, hogy a 2020 évi hívó szó a hálózatosodás lesz.


Szolgálatba állt a századik

4-Fecsk-1.jpg
(2018. április 06.) Alig több mint negyedórát tartott az a rendezvény az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 6-án, amelynek keretében tíz Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú - típusjelből is láthatóan hazai gyártású - tűzoltójárművet vettek át hivatásos városi tűzoltóságaikat képviselő megyei (Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Somogy, Zala, Budapest, Vas, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar valamint Jász-Nagykun-Szolnok) katasztrófavédelmi igazgatók.


Tovább


 

 

Négy önkéntes tűzoltó egyesület négy felújított Bronto gépjárműfecskendő


4-Bronto.jpg
(2018. április 6.) Emlékeim szerint a Steyer alvázakra épített Bronto gépjárműfecskendőkkel még dr. Jókai Oszkár egykori országos tűzoltóparancsnok örvendeztette meg a magyar tűzoltóságokat, és ha nem tévedek ez még az 1990-es évek elején történhetett. Azóta ezek a Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 típusú fecskendők az elmúlt húszegynéhány évben egyes szerként szolgáltak a hivatásos tűzoltók munkáját segítve. Felújításukat követően nem lehet kétség afelől, hogy még legalább ennyit szolgáljanak a vélhetően ritkábban vonuló önkéntes tűzoltókkal. Ebből a megfontolásból négy felújított Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 gépjárműfecskendőt fogadott be a martonvásári (Fejér megye), a sándorfalvi (Csongrád megye) a tápiószecsői (Pest megye), valamint a verpeléti (Heves megye), önkéntes tűzoltó egyesület.


 

A szabadtéri tüzek megelőzhetők 


 

3-kültéri.jpg
(2018. március 14.)  Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.


Tovább


 

 

 Vigyázz, kész, BIM

… az építészek dolgát is megkönnyíti

 2-Colt-BIM.jpg(2018. február 24.) A Colt csoport az iparágában az elsők között fejlesztette ki a Building Information Modelling (BIM) használatához szükséges intelligens eszközt, amellyel partnereik válogathatnak a Colt BIM adatbázisában.  Ezzel hatalmas lépést tettek a jövő irányában, hiszen e rendszer használata hamarosan kötelező lesz, különösen nagy közbeszerzéseknél fontos, hogy azok BIM kompatibilisek legyenek.

 Ami a Colt megoldását különlegessé teszi az az, hogy az ügyfeleik BIM modelleket készíthetnek saját projektjeikhez, kiválasztva a szükséges terméket, és le is tölthetik azokat. A Colt nemcsak egy terjedelmes termék katalógust hozott létre, de egyedi testre-szabási lehetőséget is kínál minden terméknél. Az új Colt BIM configurátor ingyenesen elérhető, nem szükséges hozzá regisztráció sem. csak kattintson rá és próbálja ki.

 Ráadásul mindez azért is különleges, mert az országok közötti választással személyre szabható, hogy hol- melyik Colt termék hozzáférhető. Ismerkedjen meg a Colt BIM configurátorral, amelyhez segítségként egy video segíti az első lépésket.

 További kérdés esetén forduljon a Colt munkatársaihoz bizalommal!


 Több mint 100 új bajtárs


2-Újoncavatás.jpg(2018. február  16.) Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtómeghívója szerint 124, más beszámoló szerint 123, öthónapos kképzésben részt vett újonc tűzoltó, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet alapképzésének első szemeszterén túljutott 11 nappali tagozatos tűzoltó tisztjelölt tett esküt február 16-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tornatermében megtartott ünnepélyes fogadalomtétel keretében. A rendezvényen az újoncokon kívül a Belügyminisztérium, az OKF, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint az érintett oktatási intézmények képviselői vettek részt. Az eskütételt követően Kontráth Károly belügyminiszter-helyettes köszöntötte az állományt, majd a végzősök nevében Mészáros Attila tű. őrmester köszönt el a tanintézettől hallgatótársai nevében.
Végül a szakképzés folamán mutatott kimagasló tanulmányi eredménye elismeréseként négy hallgató emléktárgy elismerést vehetett át. 


 

Challenge Create Care

1-Knauf-hirlevél.jpg


(2018. január 20.) A jól ismert „Ideje az energiatakarékosságnak” szlogenünktől elbúcsúzunk, és helyére új, nemzetközi szlogenünk érkezik, ami úgy hangzik, hogy Challenge. Create. Care.

 Ez a fenti három szó egyfajta gondolkodásmódot jelképez, ami a vevőközpontúság, a folyamatos fejlődés, és a biztonságos munkavégzés, biztonságos termékek köré épül.

 

Új, módosított és hatályon kívül helyezett szabályok

1-új jogsz.jpg(2018. január 20.) Korábbi híradásunk kibővítéseként hívja fela szakma a praktizálók figyelmét, hogy 2018. 01. 01-től jónéhány, a tűzvédelmet érintő jogszabály változott, amelyek közül talán a legfontosabbak a következők:

Tovább


December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő

181-kéményseprő.jpg(2018.01.10.) Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz. Természetesen a szervezet ezt a feladatát elvégezte, még az év vége előtt elküldte azt az érintettekhez, közzétette honlapján is, de számos önkormányzat weblapján is olvasható.

Változások a jogszabályi fronton

1-paragrafuskép.jpg(2018. január 2.) December végén egy sor, a tűzvédelmet érintő jogszabály változott, amelyek a Magyar Közlöny 231. és 232. számában jelentek meg. Ajánlatos tehát tanulmányozni a 231. számban megjelent 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletet a tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól, a 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletet a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról, a 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletet a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól, valamint a 492/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletet az egyes műszaki termékek tűzvédelmi megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről.

A Magyar Közlöny 232. számában olvasható az 531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről, és a 44/2017. (XII. 29.) BM rendelet az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény hatálybalépésével összefüggésben egyes belügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, valamint egyes belügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről. 


 


Az E.ON partner a katasztrófák megelőzésében

 

12-eon-1.jpg

(2017. december 17.) Az E.ON Hungária Zrt. 1000 pár elektromos áramütés elleni védelmet nyújtó kesztyűt és 20 darab szén-monoxid-mérőt adományozott a tűzoltóknak. A vállalat nem először áll a katasztrófavédők mellé: az elmúlt években többször támogatta szakmai képzésüket és eszközfejlesztésüket.

Tovább


 

600 millió forint az önkéntes munka támogatására

12-Ferihegy-1.jpg
 (2017. december 11.)A hosszú padsoron a tűzoltói munka és más káresemények professzionális kezeléséhez szükséges eszközök látványa fogadta a padok előtt felsorakozott fővárosi és Pest megyei önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek képviselőit. A tömlők, vizes szerelvények egyéni védőeszközök, vágó és daraboló eszközök, speciális felszerelések alkotta díszletek előtt kereken 50 szervezet színeiben sorakoztak fel önkéntesek december 11-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági ellátó központjának Ferihegyi úti raktárbázisán, hogy jelképesen Emléklap formájában átvegyék az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 2017 évi pályázatán elnyert munkaeszközöket, szakfelszereléseket. 


Tovább


 

 Hő- és füstelvezetésben érintetteknek

 TvMI(2017. december 2) Megszületett és elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján (www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_iranyelvek) a „Hő és füst elleni védelem” című TvMI , megújított, módosíított változata. Ugyanot megtalálható a korábbi, 2015. március 30. és 2017. november 30. között hatályos változat is.


 Tanulságos lángolás

12-West-1.jpg
(2017. november 25.)A korábbi évekhez hasonlóan idén is performance keretében hívta fel a lakosság és a médián keresztül a nyilvánosság figyelmét  az Országos Tűzvédelmi Bizottság és  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az adventi gyertyagyújtás és a karácsonyi ünnepekre jellemző lakástüzek jellemzőira. A gyertyafénnyel, vagy műszakilag kifogásolható égősorokkal, csillagszóróval keltett ünnepi hangulat gondatlansággal társulva egyben a tűzkeletkezés veszélyét is magában rejti. Hogy az ilyen tűzkeletkezéseknek milyen fenyegető lehet a karaktere, azt egy olajtartalmával tűzhelyen felejtett serpenyő látványos belobbanásával, míg a lakástűz gyors terjedését egy konténerben berendezett enteriőr ruhamos kiégésével illusztrálták a tűzoltók a széles érdeklődést szimbolizáló kamerák kereszttüzében.

12-West-2.jpg12-West-3.jpg12-West-4.jpg12-West-5.jpg

 Kiegészült oktató-eszközpark11-kok-1.jpg
(2017. november 15.) Három személygépjármű súlyos balesetét szimulálták November 14-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) Laktanya utca bázisán. Az esemény oka és célja az volt, hogy rézben az oktatói állomány, részben a megyei igazgatóságok egy-egy küldöttje megismerkedjen a Magyarországon már eddig is kedvelt Weber Hydraulik GmbH német mentőeszköz gyár újabb fejlesztésű mentőeszközeivel. Ehhez a cég magyarországi partnerén, a sokprofilú PIROTEX Védőruházat Kft. közvetítésével hatmillió forint értékű feszítő- vágó és kitámasztó eszközöket adott át a KOK-nak kiképzési céllal. Mellé pedig Németországból érkezett instruktorok közreműködésével egynapos tréningen ismertették a részvevőkkel az eszközök előbb elvi működését (műszaki paraméterek, alkalmazhatóság karbantartási feladatok), majd és adtak lehetséges mentési helyzetekre praktikus használati tanácsokat.
Ezzel az adománnyal a továbbiakban a KOK katasztrófavédelemnél rendszeresített összes hidraulikus mentőeszköz típus gyakorlati oktatását saját használatban lévő felszereléssel oldhatja meg.11-kok-3.jpg11-kok-4.jpg11-kok-5.jpg11-kok-6.jpg11-kok-7.jpg11-kok-8.jpg11-kok-9.jpg11-kok-10.jpg
Változó gyakorlat, változó szabályok

11-TSZVSZ-Lajosm.jpg(2017. október 29.)A közeli hónapokban nyilvánosságra kerül az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosított változata. A módosult szabályokat szükségszerűen követniük kell a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveknek (TvMI) is, noha azok – rugalmasságuknak köszönhetően – a közelmúltban is követni igyekeztek a változó gyakorlat kihívásait. Lévén a szabályok és az ajánlások kínálta lehetőségek ismerete támaszt nyújt a tűzvédelem területén praktizáló szakembereknek, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség (Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetsége – TSZVSZ) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) közösen október végére szervezett Országos Tűzvédelmi Konferencia napirendjére az OTSZ közeljövőben várható változásainak irányait, illetve a TvMI-k közelmúltbeli és előkészületben lévő változásait tűzte.

Tovább


 

Pont került az “I”-re

11-ltsz-1.jpg

(2017. október 28.) A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége idei programtervének utolsó állomásaként délkelet-magyarországi üzemlátogatással kapcsolt szakmai nappal zárta az évet. A szervezetben tömörült létesítményi tűzoltóságok képviselőit az október végi szakmai nap első állomásán, az épületek villamos- és digitális adatátviteli infrastruktúráinak gyártásában jeleskedő, Legrand csoport szentesi gyárában Krám István tű. alezredes, Szentes katasztrófavédelmi kirendeltségvezetője üdvözölte, majd a csoport a Legrand Zrt. tevékenységével ismerkedhetett meg Zsibó Zsolt operatív termelésvezető közvetítésével. A hallottak ezt követően látottakkal is kiegészültek, amennyiben a részt vevők gyárlátogatás keretében a gyártási folyamatokba is bepillanthattak.


Tovább


 

Ipari tűzoltóságok nemzetközi szakmai konferenciája Budapesten

10-FER-Konf-1.jpg

(2017.október 19.) A FER Tűzoltóság – a LASTFIRE csoporttal együttműködve – kifejezetten tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó nemzetközi szakmai konferenciát tartott október 17-18-án, Budapesten, az Aquincum hotelben. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvénysorozatának, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében került sor.

A rendezvényen 4 kontinens 24 országából mintegy 130 fő vett részt, több mint 70 vállalat képviseletében.

Tovább


 

 Új légi tűzoltási eljárás

11-repülőtűz.jpg
(2017.10. 15. Végéhez közeledik az I4F – Instant Foam for Fighting Forest Fires Horizont 2020 SME Instrument Fázis 2 projekt megvalósítása, mely projekt célja egy új légi tűzoltási eljárás és a hozzá tartozó oltóeszköz, valamint speciális oltóanyag kifejlesztése volt. A projektet két magyar KKV, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósította meg.


Tovább


 

Párbeszéd a robbanásvédelemről

Tűzvédelmi Szakmai Napok Lakitelken

10-Lakitelek.jpg

(2017. október 6.)Ha tűz keletkezik, az idő függvényében exponenciálisan nő étvágya és a nyomában keletkező veszteség. Ezért ma már bebetonozott igazság a korai tűzjelzés, a hatásfokát javító átjelzés és a mihamarabbi beavatkozás. Innen az ökölszabály: mielőbb hívni a tűzoltókat. A robbanás (akár fizikai akár kémiai) más természetű. Ott a keletkezés pillanatában keletkezik a kár is, utóbb már nem – vagy legfeljebb csak alig – fokozódik. Látható a különbség, mégis: robbanás esetén is – egyéb lehetőség híján – a tűzoltókat hívják segítségül. Indokolt, vagy sem, a tűzvédelem nem teheti le a felelősségét robbanás tárgyában.


Tovább


 

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

10-CO.jpg

(2017. szeptember 30.) Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt. De mi vezethet a szén-monoxid jelenlétéhez és miként előzhetőek meg ezek a helyzetek:


Tovább


 

Versenyben XXI. Florian Kupa Dunaújvárosban

9-verseny-1.jpg
(20017. szeptember 20.) Ismét találkoztak a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségébe tagozódott létesítményi tűzoltóságok versenycsapatai – immár 21. alkalommal – szeptember 23-án Dunaújvárosban, hogy verseny keretében adjanak számot technikai és fizikai felkészültségükről. Az idei versenyről elmondható, hogy a bevált forgatókönyv szerint szervezték meg – nem elhanyagolható erő ráfordítással – a dunaújvárosi rendezők, a versenyszabályzat sem változott, maradt a bevált, és gyakorlatilag mind a versenybíróság, mind a nevezett csapatok is az utóbbi évek hasonló találkozóinak képét tükrözték. Egy valami azonban nem kerülhette el a figyelmet: a versenycsapatok kor szerinti személyi összetétele mintha fiatalodni kezdett volna (bár folyamatos frissülés mindig megfigyelhető volt).


Tovább


 

Lefelejtett tűzvédelem – kié a felelősség?
I. TSZVSZ szakmai nap – Tűzesetek tapasztalatai

 (2017. szeptember 22.) 9-TSZVSZ-a.jpgA megújult Magyar Tűzvédelmi Szövetség (TSZVSZ) I. Szakmai  konferenciájára a vártnál háromszorta több, 360 szakember – építész és tűzvédelmi tervező, kivitelező, üzemeltető beruházó, társasházkezelő, hatósági alkalmazott stb. – regisztrálta magát, s a nap végére nagy valószínűséggel új információkkal feltöltődve elégedetten távozott. A nap témája ugyanis bekövetkezett hazai és külföldi tűzesetek elemzésén keresztül azt igyekezett bizonyítani, hogy jószerével minden katasztrófa megelőzhető a tervezőasztalon, a kivitelezés, majd az üzemeltetés során, ha a létesítés és használat láncolatának valamennyi szereplője körültekintően és megfelelő felelősségvállalással jár el hatáskörében és olajozott együttműködés alakul ki ezek között a szereplők között.


Tovább


 

Szerátadás – 2017. szeptember 21.

 25 új HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő,
5 használt Mercedes Benz TLF 1000 típusú gépjárműfecskendő

(2017. szeptember 22.)  9-Aquadux.jpgA katasztrófavédelem folytatja tűzoltógépjármű-parkjának fejlesztését. A programnak köszönhetően a szervezet járműparkja megújul, egyben homogénebb is lesz. Ez azért is fontos előrelépés, mert jelenleg csaknem negyven különböző típusú járművet használ a szervezet, a kezelőszemélyzetnek pedig ezek mindegyikére külön típusvizsgát kell tennie. Jelentős könnyebbséget és megtakarítást jelent, ha csak egy-két típusra kell vizsgát tenniük a gépjárművezetőknek. Könnyebbé válik a szolgálatszervezés is, sőt veszélyhelyzetben egyszerűbben lehet a tűzoltókat az ország egyik pontjából a másikba átvezényelni. 


Tovább


Felülvizsgálat és tisztíttatás

9-boyler.jpg 

(2017. szeptember 10.) Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.


Tovább


 

 

 POLON 6000 tűzjelző központ – elosztott architektúrával


9-Polon.jpgA címezhető, interaktív POLON 6000 tűzjelző rendszer a legújabb korszerű technológiákat használja a rendhagyóan gyors rendszer- és érzékelő szintű észlelések és vezérlési rendszerkommunikáció eléréséhez. Így valósulhat meg a rendkívül gyors intézkedés a pontosan beazonosított korai állapotú tűz pontos helyének a meghatározásának alapján, vagy jelentősen rövidítheti egy véletlenszerű külső esemény következtében kialakult rendszerhiba felderítési idejét.


Tovább


 

 

 

 

Amit a habokról tudni kell
a gyártástól a (habbal) okozott másodlagos károk helyreállításáig

9-FER-hab.jpgA FER Tűzoltóság – a LastFire csoporttal együttműködve – a tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó tematikus nemzetközi szakmai konferenciát szervez (Fire Fighting Foam Summit) 2017. október 17-18-ára. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvényének, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében kerül sor.

 A rendezvény témája a tűzoltó habképző anyagok jellemzőin és felhasználásán túl a gyártástól a megsemmisítésig történő kezelése (from cradle to grave foam management), és a habképző anyagokkal kapcsolatos környezetvédelmi kérdések, a környezetterhelés minimalizálása. A téma aktualitását adja, hogy napjainkra a tűzoltási teljesítmény mellett az oltóanyagok és felhasználásuk környezetvédelmi célú fejlesztése is egyre inkább előtérbe került.

 

Lássuk SZÜRKÉBEN a Világot!

 

9-Bachl-1.jpgA hőtechnikai követelmények folyamatos szigorodása és az egyre energiatudatosabbá váló beruházói igények, az eddig megszokottaktól kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek fejlesztését teszik szükségessé, mint például a grafitadalékkal dúsított polisztirol(EPS). Mi a különbség, milyen előnyökkel jár a szürke EPS használata?

 Tovább

1.kép – extrapor1- grafitadalékos EPS homlokzati falon történő beépítése


 

Ősz, szüret, mustgáz

9-szüret.jpg

A nyár vége és az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amely egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

Tovább


 

 

 

Fél évszázad

8-Tempoloki-a-2017.jpg
Szerény hangvételű, családias légkörű rendezvény keretében ünnepelte fennállásának nem kevesebb mint 50. évfordulóját a nyíregyházi székhelyű, de az ország számos más területén is teljesítő Tempo Loki Kft. A rendkívül széles szakmai skálán (a Tűzvédelmi oktatástól, kockázatértékeléstől, mentési tervek készítésétől kezdve a Tűzoltó készülékek ellenőrzésén, javításán és forgalmazásán, Tűzvédelmi szakfelszerelések értékesítésén keresztül a munkavédelem szerteágazó szükségleteinek kielégítéséig – hogy csak néhányat említsünk) szolgáltató vállalkozás családi alapon szerveződött és épült időről időre.


Tovább


 

Új szakmai tudnivalók

 

7-efsr-2017.jpgÚj szakmai tájékoztató anyagokat tett közzé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezek egyike az építmények tűzvédelmi jellemzőiről, az építőipari kivitelézi tevékenységről szóló 191/2009 (IX.15.) számú kormányrendelet, amelynek lényege, hogy ha egy építési tevékenység során az építmény mértékadó kockázati osztálya, vagy az építmény kockázati egységeinek kockázati osztálya megváltozik, akkor kimondható, hogy megváltozott az építmény tűzvédelmi jellemzője és ezért vonatkozik rá a Rendelet 22. § (1) bekezdés bh) pontja. A másik az ESFR sprinklerekkel védett terek hő- és füstelvezetésének megoldásairól arról tájékoztat, hogy mivel az ESFR sprinklerek hatékony működését a füstelvezető kupolák, nyílászárók automatikus, tűzjelző központ által vezérelt nyitása korlátozná, ugyanakkor a Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 89. § (6) bekezdés követelményét a szabvány által előírt kézi – a tűzoltóság részére fenntartott – nyitási mód teljesíti, az ESFR sprinklerrel védett helyiségben nem szükséges a hő- és füstelvezető nyílások tűzjelző központ általi nyitását kiépíteni és ezzel kapcsolatban a 89. § (5) bekezdésére vonatkozó eltérési engedélyt sem kell beszerezni. míg A harmadik a tűzgátló válaszfalak alkalmazásáról tájékoztat.

A három új irányadó dokumentum a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_gyik címen találhtó meg.


 

Változó BM rendeletek

 

6-kozlony-2017.jpg

Június 1-jén jelent meg a Magyar Közlöny 80. száma, amely egyebek mellett közzé teszi a belügyminiszter 10/2017. (VI. 1.) számú BM rendeletét, amely négy korábbi BM rendeletet érint. Változott a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló, 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet, a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól szóló 73/2015. (XII. 21.) BM rendelet, a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 44/2011. (XII. 5.) BM rendelet, valamint a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet.
A 10/2017. (VI.1.) számú BM rendelet a www.magyarkozony.hu oldalon érhető el.


 

 

Seveso I-II-III

6-seveso-2017.jpg

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek megelőzése, a környezetre, illetve az egészségre ártalmas következmények csökkentése, az ember és a környezet magas fokú védelemének biztosítása érdekében fogalmazódott meg az úgynevezett SEVESO Irányelv. (Illusztráció: http://newsinteractive.post-gazette.com)

 


Mindkét magyar mentőcsapat sikeresen zárta az újraminősítést

5-hunor-2.jpg
A harminchat órás újraminősítő terepgyakorlat végeztével újabb öt évre megkapta a nehéz városi kutató-mentő minősítést a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet, az önkéntes speciális mentőkből álló HUSZÁR csapat pedig a közepes kategóriájú minősítést tudhatja továbbra is magáénak. (Kép:promenád.hu)

Tovább


 

 

Tovább a megkezdett úton

5-LTSZ-1.jpg
Természetjáró bölcsesség, hogy aki induláskor helyes utat választ, annak nincs szüksége később korrigálni. A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ)) már nyolc évvel ezelőtti megalakulásakor szerencsésen választotta meg az irányt, így mint most legutóbb május 11-én megtartott közgyűlésükön is beigazolódott: évek jönnek, évek mennek, a közgyűlési beszámoló, a felügyelőbizottsági minősítés és a soron várakozó év munkaterve alig változik, miként a szövetség célja sem.

 

Tovább


 
Hősök emlékére

5-hős-1.jpg


Megrendítően méltóságteljes, mégis mértéktartó ünnepség keretében avattak hivatásuk gyakorlása közben, vagy – lévén 2016-2017 az 1956-os forradalom emlékéve – fegyver által életüket vesztett bajtársaik emlékét őrző hősi emlékparkot a fővárosi tűzoltók. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyebek mellett ezzel a gesztussal tette idén emlékezetessé május 4-két, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián, s vele az összes tűzoltó hivatású ember napját.

Tovább


 

 

Tizennégy hazai fecskendő + egy nem hazai magasból mentő a tűzoltóknak

 

5-átadás.jpg

Tizennégy új, BM Heros gyártmányú HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltójárművet és egy új, harminckét méter mentési magasságú IVECO-Magirus magasból mentő járművel gyarapodott április 28-án a hazai tűzoltóság technikai állománya.

 

Tovább


 

Heraklith Agro – Fagyapot és ásványgyapot hang és hőszigetelési termékek alkalmazása az állattartásban

 5-Knauf.jpg

A Heraklith Agro fagyapot lapok 2 mm-es szálszerkezettel, kizárólag fehér cement kötőanyaggal, 2000 x 600 mm-es táblaméretben, 25 mm vastagságban készülnek. A lapok festhetők – a gyári fehér festés illetve. élképzés opcionális lehetőség.

Nem éghető (A2), növeli az épület tűzállóságát.


Tovább


 


Vész lefejtés – Tudás transzfer

 5-FER.jpgA szakmai ismeretek megosztása céljával a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a FER Tűzoltósággal közösen szakmai konferenciát szervezett április 11-ére, amely a veszélyes szállítmányokkal kapcsolatos első sorban közúti és vasúti balesetekből kinéző veszélyek elhárításának különféle lehetőségeit osztotta meg az érdeklődőkkel. Utóbbiak bő ötvenfős köre első sorban a Pest Megyei, illetve a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok területén működő tűzoltóságok tűzoltás vezetésére jogosult vezetőiből, valamint a MOL Nyrt. és a FER Tűzoltóság érintett, tűzoltási és műszaki mentési területen dolgozó szakembereiből (Tiszaújvárostól Algyőig) tevődött ki.

TovábbCONSTRUMA 2017

5-Construma-BAchl.jpg
Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak az április 5-9. között megrendezett 36. Construmáról.
Az idei év lendülete az építőiparrral a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Az elmúlt éveknél több, 17 ország majd’ 700 kiállítója vett részt a Construmán, és többségük már most jelezte: jövőre is visszatér. A tavalyi rekord után idén csaknem 10 százalékkal nőtt a látogatók száma, ami ugyancsak az építő kedv növekedését jelzi.

 

Tovább


 

 

Tizenkét órán belül indul a viharjelzés

 

4-vihar.jpg


Április 1-én éjfélkor indul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavak partjainál. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől szeptember végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.


TovábbA szórakozók biztonsága a legfontosabb

 A katasztrófavédelem – mint tűzvédelmi hatóság – képviselői folyamatosan, egész évben ellenőrzéseket tartanak tömegrendezvények, szórakozóhelyek és szabadtéri fesztiválok területén. A rendezvényeket megelőző folyamatos hatósági jelenlét célja az, hogy a szórakozni vágyók biztonsága minél teljesebb körű legyen. A nagyobb rendezvények előtt a katasztrófavédelem konzultációs lehetőséget biztosít a szervezők számára, és szakemberei a biztonsági tervek kialakításában is segítséget nyújtanak számukra.

Tovább


 Szükségünk van egy rendezvénytörvényre?

4-tömegrendezvény.jpgA tömeg kockázat. Ezt a fejlettebb országok is felismerték, az olyanok is, mint például Németország, ahol a tömegrendezvények még nem torkollottak halálesetekhez és sok sérüléssel járó infernóhoz, és széles körű diskurzust kezdeményeztek a tömegrendezvények biztonsága tárgykörében. Német partnerlapunk, a Bevölkerungschutz segítségével most a Florian exPress is bekapcsolódik ebbe az eszmecserébe annak reményében, hogy a felvetett gondolatok megtermékenyíthetnek hazai megfontolásokat is. 

 

Tovább


 Hatósági ellenőrzésekkel a szabadtéri tüzek megelőzéséért 

4-kertitűz.jpg

A napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének.


TovábbBiztonság a raktárakban –Videóval a tűz ellen

 

1-Boschkam-level.jpgA raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán
eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiánya és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek
a helyszínre – a tűz már túl veszélyessé vált, vagy ekkor már túl kockázatos a raktár megközelítése. Sajnálatos módon, a raktártüzek leggyakoribb kimenetele az épület teljes megsemmisülése. A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek ilyen potenciálisan veszélyes tűzesetek ellen, lehetővé téve a tűzoltók számára a károk enyhítését.

Tovább


 

Csapatkommunikáció a biztonság és hatékonyság érdekében

Az Interschutzon mutatták be, ma pedig már a felhasználóknál van az a megoldás, amely a tűzoltástaktikában alkalmazott csoportok 1-dr-maszk-level.jpgközötti, a csoporton belüli és a vezetéssel történő kommunikációt segíti. Ezeket a Dräger FPS COM 7000 és 5000 típusokkal létrehozott lehetőségeket ismertetjük.

.

 

A gázüzemű járműveknél történő tűzoltás és mentés taktikája, a beavatkozás biztonságára veszélyt jelentő tényezők vizsgálata

1-Gazauto.jpg


Benzin-gáz üzemű gépjárművek gázellátó rendszerének veszélyt jelentő elemei közé tartoznak: tartály szerelvények, töltő szelepek, kis- és nagynyomású csővezetékek és a MULTISZELEP. 

  
 
 

 

 

 

 

 

Hírlevél regisztráció
*
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 467YL  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

A Florian express 2018 májusi számának tartalmából:

 

 🔥Fókuszban

 - Fűtőanyagcellával a hatékony tűzmegelőzésért

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- A biztonság új dimenziója a Siemenstől: Cerberus DMS felügyeleti rendszer

- Commend – Ipari vészhívó és vezérlő terminálok

- Lakások tűzjelző érzékelőinek távfelügyelete

🔥Építés és tűzvédelem

- Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

- Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon

- Új PAC 6x00/8x00 személyi gázdetektor család

-  Sokféle jármű, egyféle cél 2.

🔥Történelem

- Elmaradt rendszerváltás IX. rész

- Garázsok tűzbiztonsága - Anno

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.