Fl-netfej-új copy.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

 

 
2018. május 15-18.
IPAR NAPJAI Kiállítás
Rendező: HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt.
Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Hő- és füstelvezetésben érintetteknek

TvMI(2017. december 2) Megszületett és elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján (www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_iranyelvek) a „Hő és füst elleni védelem” című TvMI , megújított, módosíított változata. Ugyanot megtalálható a korábbi, 2015. március 30. és 2017. november 30. között hatályos változat is.


 Tanulságos lángolás

12-West-1.jpg
(2017. november 25.)A korábbi évekhez hasonlóan idén is performance keretében hívta fel a lakosság és a médián keresztül a nyilvánosság figyelmét  az Országos Tűzvédelmi Bizottság és  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az adventi gyertyagyújtás és a karácsonyi ünnepekre jellemző lakástüzek jellemzőira. A gyertyafénnyel, vagy műszakilag kifogásolható égősorokkal, csillagszóróval keltett ünnepi hangulat gondatlansággal társulva egyben a tűzkeletkezés veszélyét is magában rejti. Hogy az ilyen tűzkeletkezéseknek milyen fenyegető lehet a karaktere, azt egy olajtartalmával tűzhelyen felejtett serpenyő látványos belobbanásával, míg a lakástűz gyors terjedését egy konténerben berendezett enteriőr ruhamos kiégésével illusztrálták a tűzoltók a széles érdeklődést szimbolizáló kamerák kereszttüzében.

12-West-2.jpg12-West-3.jpg12-West-4.jpg12-West-5.jpg

A Knauf Insulation ECOSE® Technology üveggyapot termékei


11-Knauf-hirlevél copy.jpg
(2017.november 15.) Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. A rugalmas üvegszálak és kötőanyaguk alkotta, kis sűrűségű anyag
kiváló hő- és hangszigetelésével, A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolásával, valamint - az épület-szellőzést segítő - jó páraáteresztő
képességével messze túlszárnyalja a többi hagyományos szigetelést. Költsége 2-3 év alatt megtérül, amely a teljes beruházáson belül
egyedülálló megtérülést jelent.


Tovább


 


Kiegészült oktató-eszközpark11-kok-1.jpg
(2017. november 15.) Három személygépjármű súlyos balesetét szimulálták November 14-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) Laktanya utca bázisán. Az esemény oka és célja az volt, hogy rézben az oktatói állomány, részben a megyei igazgatóságok egy-egy küldöttje megismerkedjen a Magyarországon már eddig is kedvelt Weber Hydraulik GmbH német mentőeszköz gyár újabb fejlesztésű mentőeszközeivel. Ehhez a cég magyarországi partnerén, a sokprofilú PIROTEX Védőruházat Kft. közvetítésével hatmillió forint értékű feszítő- vágó és kitámasztó eszközöket adott át a KOK-nak kiképzési céllal. Mellé pedig Németországból érkezett instruktorok közreműködésével egynapos tréningen ismertették a részvevőkkel az eszközök előbb elvi működését (műszaki paraméterek, alkalmazhatóság karbantartási feladatok), majd és adtak lehetséges mentési helyzetekre praktikus használati tanácsokat.
Ezzel az adománnyal a továbbiakban a KOK katasztrófavédelemnél rendszeresített összes hidraulikus mentőeszköz típus gyakorlati oktatását saját használatban lévő felszereléssel oldhatja meg.11-kok-3.jpg11-kok-4.jpg11-kok-5.jpg11-kok-6.jpg11-kok-7.jpg11-kok-8.jpg11-kok-9.jpg11-kok-10.jpg

Változó gyakorlat, változó szabályok


11-TSZVSZ-Lajosm.jpg(2017. október 29.)A közeli hónapokban nyilvánosságra kerül az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosított változata. A módosult szabályokat szükségszerűen követniük kell a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveknek (TvMI) is, noha azok – rugalmasságuknak köszönhetően – a közelmúltban is követni igyekeztek a változó gyakorlat kihívásait. Lévén a szabályok és az ajánlások kínálta lehetőségek ismerete támaszt nyújt a tűzvédelem területén praktizáló szakembereknek, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség (Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetsége – TSZVSZ) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) közösen október végére szervezett Országos Tűzvédelmi Konferencia napirendjére az OTSZ közeljövőben várható változásainak irányait, illetve a TvMI-k közelmúltbeli és előkészületben lévő változásait tűzte.

Tovább


 

Pont került az “I”-re

11-ltsz-1.jpg

(2017. október 28.) A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége idei programtervének utolsó állomásaként délkelet-magyarországi üzemlátogatással kapcsolt szakmai nappal zárta az évet. A szervezetben tömörült létesítményi tűzoltóságok képviselőit az október végi szakmai nap első állomásán, az épületek villamos- és digitális adatátviteli infrastruktúráinak gyártásában jeleskedő, Legrand csoport szentesi gyárában Krám István tű. alezredes, Szentes katasztrófavédelmi kirendeltségvezetője üdvözölte, majd a csoport a Legrand Zrt. tevékenységével ismerkedhetett meg Zsibó Zsolt operatív termelésvezető közvetítésével. A hallottak ezt követően látottakkal is kiegészültek, amennyiben a részt vevők gyárlátogatás keretében a gyártási folyamatokba is bepillanthattak.


Tovább


 

Ipari tűzoltóságok nemzetközi szakmai konferenciája Budapesten

10-FER-Konf-1.jpg

(2017.október 19.) A FER Tűzoltóság – a LASTFIRE csoporttal együttműködve – kifejezetten tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó nemzetközi szakmai konferenciát tartott október 17-18-án, Budapesten, az Aquincum hotelben. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvénysorozatának, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében került sor.

A rendezvényen 4 kontinens 24 országából mintegy 130 fő vett részt, több mint 70 vállalat képviseletében.

Tovább


 

 Új légi tűzoltási eljárás

11-repülőtűz.jpg
(2017.10. 15. Végéhez közeledik az I4F – Instant Foam for Fighting Forest Fires Horizont 2020 SME Instrument Fázis 2 projekt megvalósítása, mely projekt célja egy új légi tűzoltási eljárás és a hozzá tartozó oltóeszköz, valamint speciális oltóanyag kifejlesztése volt. A projektet két magyar KKV, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósította meg.


Tovább


 

Párbeszéd a robbanásvédelemről

Tűzvédelmi Szakmai Napok Lakitelken

10-Lakitelek.jpg

(2017. október 6.)Ha tűz keletkezik, az idő függvényében exponenciálisan nő étvágya és a nyomában keletkező veszteség. Ezért ma már bebetonozott igazság a korai tűzjelzés, a hatásfokát javító átjelzés és a mihamarabbi beavatkozás. Innen az ökölszabály: mielőbb hívni a tűzoltókat. A robbanás (akár fizikai akár kémiai) más természetű. Ott a keletkezés pillanatában keletkezik a kár is, utóbb már nem – vagy legfeljebb csak alig – fokozódik. Látható a különbség, mégis: robbanás esetén is – egyéb lehetőség híján – a tűzoltókat hívják segítségül. Indokolt, vagy sem, a tűzvédelem nem teheti le a felelősségét robbanás tárgyában.


Tovább


 

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

10-CO.jpg

(2017. szeptember 30.) Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt. De mi vezethet a szén-monoxid jelenlétéhez és miként előzhetőek meg ezek a helyzetek:


Tovább


 

Versenyben XXI. Florian Kupa Dunaújvárosban

9-verseny-1.jpg
(20017. szeptember 20.) Ismét találkoztak a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségébe tagozódott létesítményi tűzoltóságok versenycsapatai – immár 21. alkalommal – szeptember 23-án Dunaújvárosban, hogy verseny keretében adjanak számot technikai és fizikai felkészültségükről. Az idei versenyről elmondható, hogy a bevált forgatókönyv szerint szervezték meg – nem elhanyagolható erő ráfordítással – a dunaújvárosi rendezők, a versenyszabályzat sem változott, maradt a bevált, és gyakorlatilag mind a versenybíróság, mind a nevezett csapatok is az utóbbi évek hasonló találkozóinak képét tükrözték. Egy valami azonban nem kerülhette el a figyelmet: a versenycsapatok kor szerinti személyi összetétele mintha fiatalodni kezdett volna (bár folyamatos frissülés mindig megfigyelhető volt).


Tovább


 

Lefelejtett tűzvédelem – kié a felelősség?
I. TSZVSZ szakmai nap – Tűzesetek tapasztalatai

 (2017. szeptember 22.) 9-TSZVSZ-a.jpgA megújult Magyar Tűzvédelmi Szövetség (TSZVSZ) I. Szakmai  konferenciájára a vártnál háromszorta több, 360 szakember – építész és tűzvédelmi tervező, kivitelező, üzemeltető beruházó, társasházkezelő, hatósági alkalmazott stb. – regisztrálta magát, s a nap végére nagy valószínűséggel új információkkal feltöltődve elégedetten távozott. A nap témája ugyanis bekövetkezett hazai és külföldi tűzesetek elemzésén keresztül azt igyekezett bizonyítani, hogy jószerével minden katasztrófa megelőzhető a tervezőasztalon, a kivitelezés, majd az üzemeltetés során, ha a létesítés és használat láncolatának valamennyi szereplője körültekintően és megfelelő felelősségvállalással jár el hatáskörében és olajozott együttműködés alakul ki ezek között a szereplők között.


Tovább


 

Szerátadás – 2017. szeptember 21.

 25 új HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő,
5 használt Mercedes Benz TLF 1000 típusú gépjárműfecskendő

(2017. szeptember 22.)  9-Aquadux.jpgA katasztrófavédelem folytatja tűzoltógépjármű-parkjának fejlesztését. A programnak köszönhetően a szervezet járműparkja megújul, egyben homogénebb is lesz. Ez azért is fontos előrelépés, mert jelenleg csaknem negyven különböző típusú járművet használ a szervezet, a kezelőszemélyzetnek pedig ezek mindegyikére külön típusvizsgát kell tennie. Jelentős könnyebbséget és megtakarítást jelent, ha csak egy-két típusra kell vizsgát tenniük a gépjárművezetőknek. Könnyebbé válik a szolgálatszervezés is, sőt veszélyhelyzetben egyszerűbben lehet a tűzoltókat az ország egyik pontjából a másikba átvezényelni. 


Tovább


Felülvizsgálat és tisztíttatás

9-boyler.jpg 

(2017. szeptember 10.) Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.


Tovább


 

 

 POLON 6000 tűzjelző központ – elosztott architektúrával


9-Polon.jpgA címezhető, interaktív POLON 6000 tűzjelző rendszer a legújabb korszerű technológiákat használja a rendhagyóan gyors rendszer- és érzékelő szintű észlelések és vezérlési rendszerkommunikáció eléréséhez. Így valósulhat meg a rendkívül gyors intézkedés a pontosan beazonosított korai állapotú tűz pontos helyének a meghatározásának alapján, vagy jelentősen rövidítheti egy véletlenszerű külső esemény következtében kialakult rendszerhiba felderítési idejét.


Tovább


 

Passzív társasház

9-Knauf.jpgKelet-Európa legnagyobb passzív társasházának építéséről, azon belül is hőszigeteléséről lesz szó. Egy ilyen társasháznál a termikus burok nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen nem mindegy, mennyi hő távozik a szerkezeteken keresztül. Ezért kerül a homlokzatra 20 cm vastagságú, a szálas hőszigetelő anyagokon belül a piacon legjobb lambda értékkel bíró termék, a Knauf Insulation FKD-N Thermal 0,034, amellyel U = 0,13 W/m2.K értékű hőátbocsátási tényező lesz elérhető a külső falakon. A mélygarázs mennyezetére 12 cm vastag CLT-C1 bevonatos kőzetgyapot lamell került. A lakások alatti zárófödém 20 cm vastag FKL C1 bevonatos kőzetgyapot hőszigetelést kap.
Mint láthatjuk, hazánkban is elkezdődött a korszerű, komfortos, energiatakarékos társasházak tervezése és építése, ami egy környezettudatos építési, lakhatási jövő ígéretét hordozza. 


Tovább


 

 

Amit a habokról tudni kell
a gyártástól a (habbal) okozott másodlagos károk helyreállításáig

9-FER-hab.jpgA FER Tűzoltóság – a LastFire csoporttal együttműködve – a tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó tematikus nemzetközi szakmai konferenciát szervez (Fire Fighting Foam Summit) 2017. október 17-18-ára. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvényének, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében kerül sor.

 A rendezvény témája a tűzoltó habképző anyagok jellemzőin és felhasználásán túl a gyártástól a megsemmisítésig történő kezelése (from cradle to grave foam management), és a habképző anyagokkal kapcsolatos környezetvédelmi kérdések, a környezetterhelés minimalizálása. A téma aktualitását adja, hogy napjainkra a tűzoltási teljesítmény mellett az oltóanyagok és felhasználásuk környezetvédelmi célú fejlesztése is egyre inkább előtérbe került.

 

Lássuk SZÜRKÉBEN a Világot!

 

9-Bachl-1.jpgA hőtechnikai követelmények folyamatos szigorodása és az egyre energiatudatosabbá váló beruházói igények, az eddig megszokottaktól kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek fejlesztését teszik szükségessé, mint például a grafitadalékkal dúsított polisztirol(EPS). Mi a különbség, milyen előnyökkel jár a szürke EPS használata?

 Tovább

1.kép – extrapor1- grafitadalékos EPS homlokzati falon történő beépítése


 

Ősz, szüret, mustgáz

9-szüret.jpg

A nyár vége és az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amely egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

Tovább


 

 

 A gátőr házának átalakulása

8-Knauf.jpg
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyar Luby-kastély műemlék kastélymúzeuma, történelmi rózsakertje és pálmaháza alkotta épületegyüttese 2016-ban bővült a szomszédos telek, illetve házas ingatlan megvásárlásával és hozzácsatolásával, a megnövekedett kiszolgáló és vendéglakás funkciók ellátására. A kilencvenes években épült családi ház megjelenése miatt nem illeszkedett a Luby kastélyprogram mára széles körben elismert, rangos minőségéhez. Ez építészeti beavatkozást tett szükségessé mind sematikus
karakterét, mind gyenge épületenergetikai paramétereit illetően. Lebontásának vagy átépítésének a szándéka nem merült fel, a megbízott építészre az utólagos hőszigetelés és homlokzatképzés megtervezésének feladata hárult. A legkézenfekvőbbnek tűnő
kontakt hőszigetelési rendszert kizárta a megbízó, és a feladat megoldását a kastélypark tervezőjének fantáziájára bízta.

Tovább


Fél évszázad

8-Tempoloki-a-2017.jpg
Szerény hangvételű, családias légkörű rendezvény keretében ünnepelte fennállásának nem kevesebb mint 50. évfordulóját a nyíregyházi székhelyű, de az ország számos más területén is teljesítő Tempo Loki Kft. A rendkívül széles szakmai skálán (a Tűzvédelmi oktatástól, kockázatértékeléstől, mentési tervek készítésétől kezdve a Tűzoltó készülékek ellenőrzésén, javításán és forgalmazásán, Tűzvédelmi szakfelszerelések értékesítésén keresztül a munkavédelem szerteágazó szükségleteinek kielégítéséig – hogy csak néhányat említsünk) szolgáltató vállalkozás családi alapon szerveződött és épült időről időre.


Tovább


 

Új szakmai tudnivalók

 

7-efsr-2017.jpgÚj szakmai tájékoztató anyagokat tett közzé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezek egyike az építmények tűzvédelmi jellemzőiről, az építőipari kivitelézi tevékenységről szóló 191/2009 (IX.15.) számú kormányrendelet, amelynek lényege, hogy ha egy építési tevékenység során az építmény mértékadó kockázati osztálya, vagy az építmény kockázati egységeinek kockázati osztálya megváltozik, akkor kimondható, hogy megváltozott az építmény tűzvédelmi jellemzője és ezért vonatkozik rá a Rendelet 22. § (1) bekezdés bh) pontja. A másik az ESFR sprinklerekkel védett terek hő- és füstelvezetésének megoldásairól arról tájékoztat, hogy mivel az ESFR sprinklerek hatékony működését a füstelvezető kupolák, nyílászárók automatikus, tűzjelző központ által vezérelt nyitása korlátozná, ugyanakkor a Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 89. § (6) bekezdés követelményét a szabvány által előírt kézi – a tűzoltóság részére fenntartott – nyitási mód teljesíti, az ESFR sprinklerrel védett helyiségben nem szükséges a hő- és füstelvezető nyílások tűzjelző központ általi nyitását kiépíteni és ezzel kapcsolatban a 89. § (5) bekezdésére vonatkozó eltérési engedélyt sem kell beszerezni. míg A harmadik a tűzgátló válaszfalak alkalmazásáról tájékoztat.

A három új irányadó dokumentum a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_gyik címen találhtó meg.


 Vizes VB - Duna Aréna

 

6-Knauf-2017 copy.jpg

KNAUF Insulation termékkel érhető el, hogy ne legyen visszhang, amikor torkunk szakadtából szurkolunk az arénában Hosszú Katinkának, és a többi vízi sportot űző honfitársunknak a 2017-es FINA világbajnokságon. A tervező a Heraklith C50 lapokat tervezte be a küzdőtér lelátói alá jó pár ezer m2 mennyiségben, a megfelelő akusztika elérése érdekében. Ezeket a lapokat színre is festették, így a laikus szemek nagyon nehezen veszik észre a rejtett, de az Aréna életében nagyon fontos funkciót betöltő akusztikai elemeket.


Tovább


 

Változó BM rendeletek

 

6-kozlony-2017.jpg

Június 1-jén jelent meg a Magyar Közlöny 80. száma, amely egyebek mellett közzé teszi a belügyminiszter 10/2017. (VI. 1.) számú BM rendeletét, amely négy korábbi BM rendeletet érint. Változott a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló, 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet, a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól szóló 73/2015. (XII. 21.) BM rendelet, a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 44/2011. (XII. 5.) BM rendelet, valamint a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet.
A 10/2017. (VI.1.) számú BM rendelet a www.magyarkozony.hu oldalon érhető el.


 

 

Seveso I-II-III

6-seveso-2017.jpg

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek megelőzése, a környezetre, illetve az egészségre ártalmas következmények csökkentése, az ember és a környezet magas fokú védelemének biztosítása érdekében fogalmazódott meg az úgynevezett SEVESO Irányelv. (Illusztráció: http://newsinteractive.post-gazette.com)

 


Mindkét magyar mentőcsapat sikeresen zárta az újraminősítést

5-hunor-2.jpg
A harminchat órás újraminősítő terepgyakorlat végeztével újabb öt évre megkapta a nehéz városi kutató-mentő minősítést a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet, az önkéntes speciális mentőkből álló HUSZÁR csapat pedig a közepes kategóriájú minősítést tudhatja továbbra is magáénak. (Kép:promenád.hu)

Tovább


 

 

Tovább a megkezdett úton

5-LTSZ-1.jpg
Természetjáró bölcsesség, hogy aki induláskor helyes utat választ, annak nincs szüksége később korrigálni. A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ)) már nyolc évvel ezelőtti megalakulásakor szerencsésen választotta meg az irányt, így mint most legutóbb május 11-én megtartott közgyűlésükön is beigazolódott: évek jönnek, évek mennek, a közgyűlési beszámoló, a felügyelőbizottsági minősítés és a soron várakozó év munkaterve alig változik, miként a szövetség célja sem.

 

Tovább


 
Hősök emlékére

5-hős-1.jpg


Megrendítően méltóságteljes, mégis mértéktartó ünnepség keretében avattak hivatásuk gyakorlása közben, vagy – lévén 2016-2017 az 1956-os forradalom emlékéve – fegyver által életüket vesztett bajtársaik emlékét őrző hősi emlékparkot a fővárosi tűzoltók. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyebek mellett ezzel a gesztussal tette idén emlékezetessé május 4-két, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián, s vele az összes tűzoltó hivatású ember napját.

Tovább


 

 

Tizennégy hazai fecskendő + egy nem hazai magasból mentő a tűzoltóknak

 

5-átadás.jpg

Tizennégy új, BM Heros gyártmányú HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltójárművet és egy új, harminckét méter mentési magasságú IVECO-Magirus magasból mentő járművel gyarapodott április 28-án a hazai tűzoltóság technikai állománya.

 

Tovább


 

Heraklith Agro – Fagyapot és ásványgyapot hang és hőszigetelési termékek alkalmazása az állattartásban

 5-Knauf.jpg

A Heraklith Agro fagyapot lapok 2 mm-es szálszerkezettel, kizárólag fehér cement kötőanyaggal, 2000 x 600 mm-es táblaméretben, 25 mm vastagságban készülnek. A lapok festhetők – a gyári fehér festés illetve. élképzés opcionális lehetőség.

Nem éghető (A2), növeli az épület tűzállóságát.


Tovább


 


Vész lefejtés – Tudás transzfer

 5-FER.jpgA szakmai ismeretek megosztása céljával a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a FER Tűzoltósággal közösen szakmai konferenciát szervezett április 11-ére, amely a veszélyes szállítmányokkal kapcsolatos első sorban közúti és vasúti balesetekből kinéző veszélyek elhárításának különféle lehetőségeit osztotta meg az érdeklődőkkel. Utóbbiak bő ötvenfős köre első sorban a Pest Megyei, illetve a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok területén működő tűzoltóságok tűzoltás vezetésére jogosult vezetőiből, valamint a MOL Nyrt. és a FER Tűzoltóság érintett, tűzoltási és műszaki mentési területen dolgozó szakembereiből (Tiszaújvárostól Algyőig) tevődött ki.

TovábbCONSTRUMA 2017

5-Construma-BAchl.jpg
Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak az április 5-9. között megrendezett 36. Construmáról.
Az idei év lendülete az építőiparrral a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Az elmúlt éveknél több, 17 ország majd’ 700 kiállítója vett részt a Construmán, és többségük már most jelezte: jövőre is visszatér. A tavalyi rekord után idén csaknem 10 százalékkal nőtt a látogatók száma, ami ugyancsak az építő kedv növekedését jelzi.

 

Tovább


 

 

Tizenkét órán belül indul a viharjelzés

 

4-vihar.jpg


Április 1-én éjfélkor indul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavak partjainál. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől szeptember végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.


TovábbA szórakozók biztonsága a legfontosabb

 A katasztrófavédelem – mint tűzvédelmi hatóság – képviselői folyamatosan, egész évben ellenőrzéseket tartanak tömegrendezvények, szórakozóhelyek és szabadtéri fesztiválok területén. A rendezvényeket megelőző folyamatos hatósági jelenlét célja az, hogy a szórakozni vágyók biztonsága minél teljesebb körű legyen. A nagyobb rendezvények előtt a katasztrófavédelem konzultációs lehetőséget biztosít a szervezők számára, és szakemberei a biztonsági tervek kialakításában is segítséget nyújtanak számukra.

Tovább


 Szükségünk van egy rendezvénytörvényre?

4-tömegrendezvény.jpgA tömeg kockázat. Ezt a fejlettebb országok is felismerték, az olyanok is, mint például Németország, ahol a tömegrendezvények még nem torkollottak halálesetekhez és sok sérüléssel járó infernóhoz, és széles körű diskurzust kezdeményeztek a tömegrendezvények biztonsága tárgykörében. Német partnerlapunk, a Bevölkerungschutz segítségével most a Florian exPress is bekapcsolódik ebbe az eszmecserébe annak reményében, hogy a felvetett gondolatok megtermékenyíthetnek hazai megfontolásokat is. 

 

Tovább


 Hatósági ellenőrzésekkel a szabadtéri tüzek megelőzéséért 

4-kertitűz.jpg

A napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének.


Tovább


  Itt a NatuRoll temékcsalád


Knauf-2.jpg

A Knauf Insulation világszerte, így hazánkban is elkezdte legújabb termékfejlesztésének, a NatuRoll üveggyapot termékcsaládnak bevezetését. Ezzel egy időben kivezeti a piacról eddig megismert és közkedvelt üveggyapot termékcsaládját, a Classic sorozatot.


Tovább


  

Ismét sikeres volt az év

2-dr-Góra.jpgMint eddig minden évben, idén is évértékelővel búcsúztatták az óévet a katasztrófavédelem vezetői, ezúttal február 9-én. Ennek summázata annyi: a célok teljesültek, 2016 sikertöténet volt (akárcsak az eddigiek). Új elem volt azonban – és ez némi szélirányváltozásra enged következtetni -, hogy míg az eddigi évértékelő állománygyűlések a sajtó (értsd nyilvánosság) meghívott (értsd szűrt) képviselőinek jelenlétében zajlottak, ezúttal nem hívtak sajtómunkásokat az állománygyűlésre, helyette másnap– meglehetősen mésrékelt érdeklődéstől kísért – sajtótájékoztató keretében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédekmi főigazgató ismertette vázlatosan az előző napon elhangzottak megkurtított, statisztikai adatokkal elmondható részlezteit.


Tovább


 

 

Biztonság a raktárakban –Videóval a tűz ellen

 

1-Boschkam-level.jpgA raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán
eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiánya és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek
a helyszínre – a tűz már túl veszélyessé vált, vagy ekkor már túl kockázatos a raktár megközelítése. Sajnálatos módon, a raktártüzek leggyakoribb kimenetele az épület teljes megsemmisülése. A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek ilyen potenciálisan veszélyes tűzesetek ellen, lehetővé téve a tűzoltók számára a károk enyhítését.

Tovább


 

Csapatkommunikáció a biztonság és hatékonyság érdekében

Az Interschutzon mutatták be, ma pedig már a felhasználóknál van az a megoldás, amely a tűzoltástaktikában alkalmazott csoportok 1-dr-maszk-level.jpgközötti, a csoporton belüli és a vezetéssel történő kommunikációt segíti. Ezeket a Dräger FPS COM 7000 és 5000 típusokkal létrehozott lehetőségeket ismertetjük.

.

 

A gázüzemű járműveknél történő tűzoltás és mentés taktikája, a beavatkozás biztonságára veszélyt jelentő tényezők vizsgálata

1-Gazauto.jpg


Benzin-gáz üzemű gépjárművek gázellátó rendszerének veszélyt jelentő elemei közé tartoznak: tartály szerelvények, töltő szelepek, kis- és nagynyomású csővezetékek és a MULTISZELEP. 

  
 
 

 

 

 

 

 

Hírlevél regisztráció
*
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 184IP  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif Drager-oldal.jpg sbt-oldal.gif konifo-banner-florian.gif

A Florian express 2017 decemberiszámának tartalmából:

 🔥Röviden

- Pont került az „i”-re
- Újabb szakmai sikereket ért el az Astal Security Technologies Kft.

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- Küszöbön a szabályozott és biztonságos tűzátjelzés

- Kontinenseket kötünk össze

- Tűzjelzés lakásokban

🔥Építés és tűzvédelem

- Tűz- és füstgátló lezárások

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

-  – Az új, 2017-es veszélyes áru szabályozásról

 


🔥Történelem
- Elmaradt rendszerváltás VI. rész

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.