Fl-netfej-új copy.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

2019. január 30.

OTSZ 5.1 az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásai
TŰZVÉDELMI KONFERENCIA
Rendezvényszervező: TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség
1149 Budapest Mogyoródi út 32.
Telefon: +36 30 966 5038
tszvsz@tszvsz.hu


 Helyszín: LURDY Ház 6. konferenciaterem
   1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Országos Tűzvédelmi Konferencia részletes programja, valamint a jelentkezési lap az alábbi linken keresztül szintén megtekinthető és letölthető:
http://www.tszvsz.hu/bm-okf-tszvsz-orszagos-tuzvedelmi-konferencia-januar-30-lurdy-haz/


2019. február 20.-21.
FeuerTRUTZ, Nürnberg
A megelőző tűzvédelem szakvására
Rendezvényszervező: FeuerTrutz Network GmbH
Stolberger Straße 84.
50933 Köln/Németország
www.feuertrutz.de
www.feuertrutz.de/kongress)
Helyszín: NürnbergMesse /Messezentrum/Nürnberg
90471 Nürnberg/Németország

 

2019. március 19.–22.
Securika Moscow
25. Nemzetközi
védelmi, biztonsági és tűzvédelmi Szakiállítás
Rendezvényszervező: ITE Group plc
Helyszín: Expocentre/Moszkva
14, Krasnopresnenskaya nab.,
Moscow, Russia, 123100
www.securika-moscow.ru
security@ite-events.com

2019. május 14.–17.
MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 

2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

SWING, vezeték nélküli tűzjelző rendszer a Siemens-től

 

Siemens a közelmúltban egy új innovatív vezeték nélküli tűzjelző rendszerrel jelent meg a piacon, amely fejlesztésénél alapul vették az informatikai rendszerek vezeték nélküli hálózatainál már jól bevált nagy biztonságú „mesh” adatátvitel technológiát valamint továbbfejlesztették a régi AlgoRex® TeleRex termékcsaládot. Éppen ezért az új termék család a Siemens WIreless Next Generation nevet kapta. Azaz röviden: SWING

A termékcsalád jelenleg egy rádiós illesztő (gateway) modulból (FDCW241), egy multi-szenzoros (füst és hő) ASAtechnology™ jelfeldolgozású érzékelőből (FDOOT271) valamint egy rádiós kézi jelzésadóból (FDM273) áll.
A termékcsalád illeszthető a Siemens Cerberus PRO® FS720 valamint Sinteso™ FS20 tűzjelző központokhoz.

Siem-1.jpg

 Működés és jellemzők

 A „mesh” technológiának köszönhetően kiépíthető egy olyan vezeték nélküli hálózat, ahol minden egyes hálózati csomópont (érzékelő, kézi jelzésadó, gateway modul) kommunikál a közvetlen szomszédjaival. A hálózat még akkor is üzemképes, ha egy hálózati elem kiesik a kommunikációból, mivel ilyenkor egy másik alternatív útvonalon működik tovább a kommunikáció. Ezáltal a hagyományos csillagpontos átvitelhez képest egy megbízhatóbb, redundánsan működő rádiós gyűrű topológia valósítható meg. Az adott érzékelőnek nem kell direktben látnia a rádiós illesztő modult (gateway) hanem legfeljebb két köztes érzékelővel kommunikálva el tudja juttatni az üzenetét az illesztő modulig (ahonnan majd a tűzjelző központ felé kerül továbbításra). Ezt nevezik „multi-hop” azaz több ugrásos üzenet továbbításnak. A legtávolabbi érzékelő 3 ugrásnyira lehet a gateway modultól.

 

siem-2.jpg A rendszer távolságait meghatározza az épület szerkezete az alábbi táblázat szerint:

 

Épület szerkezet

Távolság két rádiós eszköz között

Maximális távolság a gateway-től

fém / üveg / beton fal vagy mennyezet

max. 20 m

60 m

belső válaszfalak nélkül

max. 30 m

90 m

 Egy többszintes épületnél a gateway modul rádiós cellája maximálisan 5 szintet képes függőleges irányba lefedni.

 Az átviteli megbízhatóságot tovább javítja a kettős frekvencia sáv tartomány használata (868…870 MHz-es SRD frekvencia sáv vagy a 433..435 MHz-es úgynevezett „pager” frekvencia sáv), mivel nagy átviteli zavar esetén a hálózat át tud váltani más frekvencia sávra. Az eszközök egymás közötti kommunikációja folyamatosan felügyelt és kommunikációs hiba esetén hiba üzenet jelenik meg a tűzjelző központon.

Rádiós eszközök

Illesztő modul: A rádiós eszközök és a tűzjelző központ közötti kommunikációt a rádiós illesztő modul (FDCW241) biztosítja. Egy illesztő modul maximum 30 db rádiós eszközt tud címzetten illeszteni a meglévő tűzjelző hurokba. Minden illesztő modul egy rádiós cellát generál és egy területen összesen 16 db ilyen rádiós cella működhet átfedésben egymással.

 Multi-szenzoros érzékelő: Az érzékelő a legfejlettebb ASAtechnology™ jelfeldolgozású jelkiértékelésével valamint egyedi paraméterezhetőségével a legoptimálisabb érzékelését valósítja meg a zavaró jelenségek kiszűrése mellett az adott érzékelési területen. Az érzékelő működhet multi-szenzoros vagy csak füstérzékelő vagy csak hőérzékelő üzemmódban.

Az érzékelőben található két darab optikai szenzor (különböző szemcséjű füst részecskék érzékelésére) és két darab hőszenzor, amelyek redundánsan működnek.

 Kézi jelzésadó: A termékcsaládban elérhető kézi jelzésadó is, amely üveglapját betörve valamint a nyomógombot megnyomva indirekt módon tűzriasztás generálható.

 

Akkumulátor szett: Az összes rádiós eszközbe – beleértve a rádiós illesztő modult is – illeszthető egy darab 10 Ah-s Lítium-SOCI2 akkumulátor szett (BAT3.6-10). Az akkumulátor szett 5 db akkumulátorból áll, amelyek egyedileg felügyeltek és bármely akkumulátor akár 6 hónapig képes ellátni az érzékelő tápellátását a többi akkumulátor lemerülése vagy esetleges meghibásodása esetén. A teljes akkumulátor szett áltagos élettartama: min. 3 év.

 

Siem-4.jpg Telepítés és programozás

 A SWING vezeték nélküli tűzjelző rendszer elemei egyszerűen és gyorsan telepíthetők. A rádiós eszközök beolvasása a gateway modulhoz illesztett FDUZ227 USB-s adapterrel és az ingyenes SWING Expert programmal történik. A program segítségével mérhető a vezeték nélküli hálózat jelerősség, megjeleníthető az eszközök akkumulátorainak kapacitása, megvalósítható a rendszer felügyelet valamint használható karbantartásra, tesztelésre és hibakeresésre egyaránt.

 
Siem-5.jpg
Felhasználási terület

Különösen olyan területeken előnyös a vezeték nélküli érzékelő rendszer felhasználása, ahol egyáltalán nem vagy csak korlátozottan lehet megoldani a kábelezés kiépítését építészeti vagy esztétikai okokból. Tipikus alkalmazási területek például a múzeumok, a műemlék jellegű épületek, könyvtárak, illetve olyan területek, ahol a helyiség kiosztások gyakran megváltozhatnak. Az utóbbi esetben minimális telepítési költséggel áttelepíthetők az adott érzékelők más területekre.


Siemens

Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 151FV  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

A márciusi Florian exPress tartalmából:

 
- A lehetetlent kell megoldani (interjú Szőcs István vegyészmérnök feltalálóval)
- Nagy terheléssel járó technológiák, kontra hő- és füstelvezetők
- A hő- és füstelvezető rendszerek tervezési hibái a pinceszinti gépjármű tűrolók területén és a nagy belmagasságú átriumokban
- A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével
- Bemutatkozik a Heros Aquarex D7 vízszállító gépjármű
- Kis jubileum: elkészült az 1500. Panther 6x6 repülőtéri Tűzoltó gépjármű a Rosenbauer AG műhelyeiben
- Szakmai jogtár 1-11 fejezet – A tűzvédelemmel. polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályok gyűjteménye
Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.