Fl-netfej-új copy.jpg
  • Schrack-head-nov-16.jpg
  • Schrack-head-nov-16.jpg
  • Schrack-head-nov-16.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

 

SWING, vezeték nélküli tűzjelző rendszer a Siemens-től

 

Siemens a közelmúltban egy új innovatív vezeték nélküli tűzjelző rendszerrel jelent meg a piacon, amely fejlesztésénél alapul vették az informatikai rendszerek vezeték nélküli hálózatainál már jól bevált nagy biztonságú „mesh” adatátvitel technológiát valamint továbbfejlesztették a régi AlgoRex® TeleRex termékcsaládot. Éppen ezért az új termék család a Siemens WIreless Next Generation nevet kapta. Azaz röviden: SWING

A termékcsalád jelenleg egy rádiós illesztő (gateway) modulból (FDCW241), egy multi-szenzoros (füst és hő) ASAtechnology™ jelfeldolgozású érzékelőből (FDOOT271) valamint egy rádiós kézi jelzésadóból (FDM273) áll.
A termékcsalád illeszthető a Siemens Cerberus PRO® FS720 valamint Sinteso™ FS20 tűzjelző központokhoz.

Siem-1.jpg

 Működés és jellemzők

 A „mesh” technológiának köszönhetően kiépíthető egy olyan vezeték nélküli hálózat, ahol minden egyes hálózati csomópont (érzékelő, kézi jelzésadó, gateway modul) kommunikál a közvetlen szomszédjaival. A hálózat még akkor is üzemképes, ha egy hálózati elem kiesik a kommunikációból, mivel ilyenkor egy másik alternatív útvonalon működik tovább a kommunikáció. Ezáltal a hagyományos csillagpontos átvitelhez képest egy megbízhatóbb, redundánsan működő rádiós gyűrű topológia valósítható meg. Az adott érzékelőnek nem kell direktben látnia a rádiós illesztő modult (gateway) hanem legfeljebb két köztes érzékelővel kommunikálva el tudja juttatni az üzenetét az illesztő modulig (ahonnan majd a tűzjelző központ felé kerül továbbításra). Ezt nevezik „multi-hop” azaz több ugrásos üzenet továbbításnak. A legtávolabbi érzékelő 3 ugrásnyira lehet a gateway modultól.

 

siem-2.jpg A rendszer távolságait meghatározza az épület szerkezete az alábbi táblázat szerint:

 

Épület szerkezet

Távolság két rádiós eszköz között

Maximális távolság a gateway-től

fém / üveg / beton fal vagy mennyezet

max. 20 m

60 m

belső válaszfalak nélkül

max. 30 m

90 m

 Egy többszintes épületnél a gateway modul rádiós cellája maximálisan 5 szintet képes függőleges irányba lefedni.

 Az átviteli megbízhatóságot tovább javítja a kettős frekvencia sáv tartomány használata (868…870 MHz-es SRD frekvencia sáv vagy a 433..435 MHz-es úgynevezett „pager” frekvencia sáv), mivel nagy átviteli zavar esetén a hálózat át tud váltani más frekvencia sávra. Az eszközök egymás közötti kommunikációja folyamatosan felügyelt és kommunikációs hiba esetén hiba üzenet jelenik meg a tűzjelző központon.

Rádiós eszközök

Illesztő modul: A rádiós eszközök és a tűzjelző központ közötti kommunikációt a rádiós illesztő modul (FDCW241) biztosítja. Egy illesztő modul maximum 30 db rádiós eszközt tud címzetten illeszteni a meglévő tűzjelző hurokba. Minden illesztő modul egy rádiós cellát generál és egy területen összesen 16 db ilyen rádiós cella működhet átfedésben egymással.

 Multi-szenzoros érzékelő: Az érzékelő a legfejlettebb ASAtechnology™ jelfeldolgozású jelkiértékelésével valamint egyedi paraméterezhetőségével a legoptimálisabb érzékelését valósítja meg a zavaró jelenségek kiszűrése mellett az adott érzékelési területen. Az érzékelő működhet multi-szenzoros vagy csak füstérzékelő vagy csak hőérzékelő üzemmódban.

Az érzékelőben található két darab optikai szenzor (különböző szemcséjű füst részecskék érzékelésére) és két darab hőszenzor, amelyek redundánsan működnek.

 Kézi jelzésadó: A termékcsaládban elérhető kézi jelzésadó is, amely üveglapját betörve valamint a nyomógombot megnyomva indirekt módon tűzriasztás generálható.

 

Akkumulátor szett: Az összes rádiós eszközbe – beleértve a rádiós illesztő modult is – illeszthető egy darab 10 Ah-s Lítium-SOCI2 akkumulátor szett (BAT3.6-10). Az akkumulátor szett 5 db akkumulátorból áll, amelyek egyedileg felügyeltek és bármely akkumulátor akár 6 hónapig képes ellátni az érzékelő tápellátását a többi akkumulátor lemerülése vagy esetleges meghibásodása esetén. A teljes akkumulátor szett áltagos élettartama: min. 3 év.

 

Siem-4.jpg Telepítés és programozás

 A SWING vezeték nélküli tűzjelző rendszer elemei egyszerűen és gyorsan telepíthetők. A rádiós eszközök beolvasása a gateway modulhoz illesztett FDUZ227 USB-s adapterrel és az ingyenes SWING Expert programmal történik. A program segítségével mérhető a vezeték nélküli hálózat jelerősség, megjeleníthető az eszközök akkumulátorainak kapacitása, megvalósítható a rendszer felügyelet valamint használható karbantartásra, tesztelésre és hibakeresésre egyaránt.

 
Siem-5.jpg
Felhasználási terület

Különösen olyan területeken előnyös a vezeték nélküli érzékelő rendszer felhasználása, ahol egyáltalán nem vagy csak korlátozottan lehet megoldani a kábelezés kiépítését építészeti vagy esztétikai okokból. Tipikus alkalmazási területek például a múzeumok, a műemlék jellegű épületek, könyvtárak, illetve olyan területek, ahol a helyiség kiosztások gyakran megváltozhatnak. Az utóbbi esetben minimális telepítési költséggel áttelepíthetők az adott érzékelők más területekre.


Siemens

Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 116BU  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

A Florian express 2018 májusi számának tartalmából:

 

 🔥Fókuszban

 - Fűtőanyagcellával a hatékony tűzmegelőzésért

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- A biztonság új dimenziója a Siemenstől: Cerberus DMS felügyeleti rendszer

- Commend – Ipari vészhívó és vezérlő terminálok

- Lakások tűzjelző érzékelőinek távfelügyelete

🔥Építés és tűzvédelem

- Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

- Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon

- Új PAC 6x00/8x00 személyi gázdetektor család

-  Sokféle jármű, egyféle cél 2.

🔥Történelem

- Elmaradt rendszerváltás IX. rész

- Garázsok tűzbiztonsága - Anno

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.