Fl-netfej-új copy.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes

2019. május 14.–17.

MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

Az IP technológia megjelenése a tűzjelzéstechnikában


Schrack-2.jpg

Az automatikus tűzészlelő és jelző rendszerek fejlődése szorosan összefügg az elektronika fejlődésével. Az első korszerűnek nevezhető rendszerek az ötvenes években készültek tranzisztoros, diszkrét alkatrészek felhasználásával. Hamarosan megjelentek az integrált áramkörök, illetve az integrált áramköröket alkalmazó tűzjelző központok, érzékelők is. A nyolcvanas évektől a mikroprocesszor technika adott új lendületet a tűzjelző rendszerek fejlesztésének. Az egyre nagyobb teljesítményű chipek már az informatika, az internet világába vezetik a korszerű tűzjelző rendszereket.

Természetesen a tűzjelző rendszerekre vonatkozó szabványok, előírások elkülönült, csak tűzjelzés céljára használható hálózatot írnak elő.
Milyen szerepet kaphat így itt az informatika, az IP technológia?
Való igaz, hogy a szabványok és a vonatkozó előírások a tűzjelző rendszerek részére teljesen elkülönült, csak tűzjelzés céljára használható hálózatot írnak elő, ami így helyes, és bizonyára még hosszú ideig így is marad. Másrészt viszont látni kell, hogy a piac igényli a korszerű informatika nyújtotta előnyöket és eszközöket a megjelenítés, távjelzés, távkezelés és távkarbantartás területén.
Cégünk, a Schrack Seconet elsőként látott neki az új technológia által nyújtott előnyök kiaknázásának.
Az IP technológia három területen biztosít új szolgáltatásokat a tűzjelző rendszerek üzemeltetőinek, karbantartóinak.

Schrack-4.jpg1. Információ továbbítása

A tűzjelző rendszerről információt továbbít tetszőleges helyre bármilyen időpontban.

2. Távkezelés

A tűzjelző rendszer kezelése tetszőleges helyről lehetővé válik akár asztali számítógépről vagy egy applikáció révén mobil végkészülékről, mobiltelefonról, tabletről.

3. Szerviz, karbantartás

Az IP technológia érezhető előnyt jelent a gyors hibakeresésben, az azonnali reakcióképességben. A szervizközpont a hiba megjelenésének pillanatában reagálhat, illetve szervizrutinok futtatásával megelőzheti a hiba kialakulását. Ezáltal a szervizszolgálat hatékonyabbá válik, az üzembiztonság pedig jelentősen nő.
Az új technológia az informatika világába emeli a tűzjelző rendszereket, új tulajdonságokkal, jellemzőkkel gazdagítva őket:

o „Bárhol - bármikor” – helytől, időtől függetlenül mindig elérhetők,
o a tűzjelző központok automatikusan üzenetet küldenek a kompetens személyeknek,
o a szakemberek azonnali beavatkozása lehetővé válik tetszőleges helyről,
o centralizált ellenőrzés, támogatás válik lehetővé tetszőleges számú és elhelyezkedésű tűzjelző központra,
o kezelés biztosítása mobil eszközökről, amire eddig csak helyhez kötötten volt lehetőség. n

Élen a tűzjelzéstechnikában

Schr-1.jpgA Schrack tűzjelző rendszerek kiemelkedő megbízhatóságukkal és sokrétű alkalmazhatóságukkal méltán népszerűek a telepítők és a felhasználók körében is. Az üzembiztonságot a duplikált központ kialakítás garantálja, valamint a minden eszközben megtalálható izolátor (rövidzár szakaszoló). A téves jelzések elleni immunitást és a korai tűzfelismerést a multiszenzoros érzékelők biztosítják az üzemeltetők számára. A kompatibilitás, a régi és új rendszerelemek zavartalan együttműködésével szavatolja a tervezhető költségekkel történő gazdaságos üzemeltetést és költséghatékony rendszer bővítést is. Külön figyelmet érdemel az elmúlt évek innovatív műszaki megoldása, az IP technológia alkalmazása is.
Az IP technológia egyre jobban teret hódít a biztonságtechnikai alkalmazásokban, így a tűzjelzésben is. Noha a szabványok és a vonatkozó előírások a tűzjelző rendszerek részére teljesen elkülönült, csak tűzjelzés céljára használható hálózatot írnak, a felhasználói piac igényli a korszerű informatika nyújtotta előnyöket és eszközöket a megjelenítés, távjelzés, távkezelés és távkarbantartás területén, ahol a szabályozás korlátozó hatása már nem érvényesül.

Cégünk a Schrack Seconet elsőként látott neki az új technológia nyújtotta előnyök kiaknázásának.
Az új típusú szolgáltatások eléréséhez az alábbi hardver elemekre van szükség:
o IP kommunikációra alkalmas tűzjelző központ,
o Internet szolgáltatással rendelkező végpont (RJ45 csatlakozó),
o Egy (általában mindenhol rendelkezésre álló meglévő) PC,
o Mobil eszközök használata estén egy VPN router,
o A szolgáltatás igénybe vételére jogosító hardverkulcs.

Schr-2.jpgA Virtual MAP szolgáltatás helyi LAN hálózaton, vagy interneten keresztül egy az egyben leképezi a tűzjelző központ kezelőfelületét a rendszerre csatlakozó számítógép monitorán. A rendszer a szokásos módon kezelhető, csak a gombokat a virtuális kezelőfelületen nyomkodjuk, a jelzések a központ kijelzőjén jelennek meg. Minden funkció ugyanúgy elérhető mintha a kezelést a tűzjelző központ kezelőfelületén végeztük volna. Ebben az esetben a hardverkulcsot a szerver funkciót ellátó PC USB csatlakozójába kell helyezni. Ez a számítógép lehet egyben a felhasználói felületet biztosító kliens is, de természetesen lehetőség van a gép csak szerverként való használatára is. Mindkét esetben több kliens csatlakoztatható a szerverhez további hardverkulcsok alkalmazása nélkül. A kliens gépeknek azonos hálózatban kell lenniük a szerverrel. A tűzjelző központ IP címe természetesen a hálózatban használt IP címtartománynak megfelelően beállítható, ezt a központ USB portján keresztül számítógépről csatlakozva tehetjük meg.
A szolgáltatás nem csak PC platformon keresztül vehető igénybe, hanem a mobil eszközök (tablet, okostelefon) is támogatott alternatívák. Mobil eszközök használata esetén szükséges egy központi (Schrack által üzemeltetett) szerver felhő alapú szolgáltatásának igénybevétele is, ehhez szükséges a szolgáltatáshoz tartozó, a fentiekben hivatkozott, tanúsítvánnyal rendelkező VPN router. 
A Virtual MAP jól alkalmazható a kezelőszemélyzet számára kihelyezett kezelők helyett, hiszen a hardverkulcs megvásárlása, már egy kihelyezett kezelő alkalmazásánál is költséghatékonyabb megoldást jelent, nem beszélve egy nagyobb létesítmény több kezelőfelületének kiváltása esetén nyújtott anyagi előnyökről. Ilyen alkalmazási területek jellemzően nagyobb ipari létesítmények, kórházak, katonai objektumok, esetleg bevásárlóközpontok lehetnek. A több telephellyel rendelkező vállalatok számára is jó megoldás a Virtual MAP, a rendszereik egy központi helyről történő távoli elérésének biztosítására. Jellemzően itt villamos teherelosztó állomások, szélturbinák, benzinkutak, vagy egyéb szétszórtan üzemelő felügyelet nélküli helyszínek jöhetnek szóba. Ezeknél az alkalmazásoknál az előnyt az jelenti, hogy munkavégzés esetén, a rendszeren odautazás nélkül is kikapcsolhatók eszközök, vezérlések aktiválhatók a virtuális kezelőfelületen. A szerviz számára is tartogat előnyöket, hiszen egy segítségkérés esetén nem kell a helyszínre utazni, vagy telefonon hosszas oktatásban részesíteni a gyakorlatlan kezelőszemélyzetet, hanem távolról a központra csatlakozva a szakember el tudja végezni a kért műveletet.
Schr-3.jpg

A mobil eszközök alkalmazásának a lehetősége további előnyöket tartogat, hiszen egy nagy kiterjedésű létesítmény felügyelete során előfordul, hogy az éppen járőröző személyzet egyik tagja a jelzés közelében tartózkodva a mobil eszközére érkező jelzést gyorsabban azonosíthatja és az intézkedést is hamarabb elkezdheti. Az alkalmazás nem csak a beavatkozás, hanem a technikai személyzet számára is tartogat előnyöket, hiszen a hiba vagy egyéb technikai jelzések is késedelem nélkül megjelennek a mobil eszközökön. Természetesen nem lenne szerencsés, ha a telefonra érkező jelzéseket a létesítménytől távol tartózkodó személy is tudná kezelni, hiszen nem rendelkezik információval. Ezt a rendszer a beépített GPS funkciója segítségével tudja szabályozni, ugyanis a létesítményen belül tartózkodó személy a kezelésre is jogosult, míg pl. a szabadságát töltő kolléga csak értesítést kap, de a beavatkozásra nem jogosult. A rendszer IOS és Android platformon is képes kommunikálni a mobil eszközökkel.

Schrack-4.jpgA Virtual MAP szolgáltatás egy adott központra csatlakozva lehetőséget biztosít annak távoli elérésére és kezelésére. Alkalmas azonban egy eddig nem említett szolgáltatásra, egy tűzjelző központ távoli felügyeletére is. Ez a gyakorlatban a következőképpen valósul meg. A szolgáltatás futtatásakor magát az alkalmazást egy kis ablakban a tálcán elrejtve végezhetjük a napi tevékenységünket a gépen, de a tűzjelző központ jelzése estén a PC hangjelzéssel figyelmeztet, ekkor az ikonra kattintva megjelenik a központ kezelőfelülete, ahonnan a jelzés leolvasható, a kívánt beavatkozás elvégezhető. Az előzőek alapján joggal merülhet fel az a kérdés is, mi van akkor, ha több központ jelzéseit kell felügyelnünk? Erre az esetre is van megoldás, a Remote Message szolgáltatás az. A szolgáltatás tartalmazza a Virtual MAP szoftvert, de alkalmassá teszi a rendszert több tűzjelző központ felügyeletére is. A működéshez szükséges eszközök és feltételek megegyeznek a Virtual MAP szolgáltatáshoz szükséges eszközökkel, feltételekkel. A Remote Message jelzés esetén egy felugró ablakban értesíti a felhasználót az adott központ jelzéséről. Az észlelést követően az ablakra kattintva az összeköttetés létrejön a jelzést küldő központtal és a kezelés a Virtual MAP segítségével elvégezhető. Ez az alkalmazás azok a felhasználók számára készült, akik nem csak alkalomszerűen szeretnének az általuk üzemeltetett központra kapcsolódni, hanem annak jelzéseiről online módon szeretnének értesítést kapni, majd azokra kapcsolódva a jelzést kezelni.
A Remote Acces egy olyan szoftver, amivel a bevetőben említett szerviz szintű szolgáltatás érhető el. Az üzembe helyezésben elakadt kolléga távoli megsegítése, vagy egyszerűbb távoli programozási műveletek elvégzésére hatékony eszköz a Remote Acces. Kiolvasható a tűzjelző központra csatlakoztatott érzékelők állapota, azok elszennyeződési szintje, valamint egyéb paraméterek. A szoftver használatával karbantartás, hibajavítás előtt felkészültebben érkezhetnek a kollégák a helyszínre, ezáltal a munka hatékonysága növelhető, a hibaelhárításra fordított idő csökkenthető.
Fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy az IP technológia alkalmazása olyan, eddig még kihasználatlan lehetőségeket tartogat, amelyek alkalmazása jelentős anyagi, piaci előnyöket biztosít a felhasználók és telepítők számára egyaránt.


Schrack Seconet Kft.

Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 875EI  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

Az áprilisi Florian exPress tartalmából:

 

# Fordulóponton az építészeti alkotások szerzői joga

# Menekülés vizsgálat a füstterjedés figyelembevételével

# Garázs és pincefödémek biztonságos hőszigetelése multipor hőszigetelő lapokkal

# Az a gondolat számít, amelyik meg is valósul (Interjú Zellei Jánossal, a Dunamenti Vk. Zrt.és a Mercor Dunamenti Zrt. elnökével)

# Villamos vezetékrendszerek tűzterjedés-gátlása

# „Apgrédelés”: Átállás LED-technológiára

# Óriási nemzetközi érdeklődés a Conrad Dietrich Magirus Díj iránt

# SZAKMAI JOGTÁR 2. rész
A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályok
12-27. fejezet

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.