0-Headline-május-2019-a.jpg
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
Regisztráció
 
Programelőzetes

 

 


2019. november 5-8. 
A+A Az ember számít - Nemzetközi Szakvásár és Konferencia
Szervező: Messe Düsseldorf GmbH
PO Box 10 10 06, 40001 Düsseldorf
Helyszín Messeplatz, Stockumer Kirchstrasse 61, 40474 Düsseldorf
Németország
Telefon: +49 211 4560-01
Fax: +49 211 4560-668
E-mail: info@messe-duesseldorf.de
Internet: http://www.messe-duesseldorf.de/


2019 november 13-15.
SICUREZZA – Nemzetközi Vagyon- és Tűzbiztonsági Szakkiállítás
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho; 3, 5 és 7
csarnokok
Nyitva naponta 9:30-tól 18:00-ig
7 www.sicurezza.it
Linkedin:
https://www.linkedin.com/company/sicurezza-fiera-milano
Twitter:
https://twitter.com/sicurezza2017 - @SICUREZZA2017 - #Sicurezza2017
Facebook:
https://www.facebook.com/sicurezza.fieramilano/ - #Sicurezza2019

 

2019. november 13–15
Smart Building Expo - Intelligens Házak
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho
Contrà Pedemuro San Biagio, 83 - Vicenza (VI) 36100
Tel. +39 0444 543133
info@smartbuildingexpo.it

 

 

 


 

 

Garázs és pince födémek biztonságos hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal

 

(2019. április 25.)
04-xella-19.jpgA pórusbeton, mint építőanyag 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Ahhoz, hogy az Ytong falazóelemek kiváló hőszigetelő tulajdonságait tovább fokozva valódi hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Az eredmény, alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,042 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Ytong Multipor lapok.
Hazánkban a termék 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven kerül forgalomba, de Németországban már 1990 óta rendszeresített és használt hőszigetelő anyag. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600 x 390 mm), és különböző vastagságúak (60-200 mm)

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a lapok páraáteresztő tulajdonsága kiváló. Később az Ytong Multipor brand Multiporra változott, ma már ezen a márkanéven kerül kereskedelmi forgalomba.
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok rendkívüli anyagtulajdonságaiból adódóan sokoldalúan alkalmazhatók. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Környezetbarát alternatívát nyújtanak a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekre. Szerkezetük masszív, homogén.
A Multipor ásványi hőszigetelőlapok a német IBU – Institut für Bau und Umwelt (Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet) – által EPD-XEL-2009212-D számon kiállított környezetvédelmi termék-nyilatkozat besorolása alapján biológiailag ártalmatlanok és épületbiológiai szempontból ajánlottak. Továbbá a Multipor elnyerte a Natureplus minőségi védjegyet jövőképes, fenntartható termékként. Magyarországon a Környezetbarát Termék minősítés igazolja a hőszigetelő lapok környezetbarát jellegét. A kölni székhelyű ECO Institute tanúsítja, hogy Multipor ásványi hőszigetelő lapok teljes mértékben mentesek az egészségre veszélyes illékony szerves vegyületektől (VOC) így biztonsággal használhatók beltéri szigetelésként.A „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságukból adódóan, széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigeteléseként.
A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások egyaránt meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. A Multipor hőszigetelő lapok kiváló megoldást nyújtanak az alulról hűlő födémszerkezetek kialakításra. A termék tűzvédelmi besorolása A1, azaz „nem éghető”, – illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat – ezáltal a legmagasabb biztonságot nyújtja egy esetleges tűz keletkezése esetén. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

 

Kivitelezési tippek


A pontosan kivitelezett hőszigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületű, azonban készülhet csak festett vagy glettelt és festett kivitelben is. A hőszigetelés rögzítése elsősorban a termékhez kifejlesztett speciális, Multipor ragasztóhabarccsal történik. Fel-használás első feltétele, a hőszigetelendő alapfelület megfelelő síkkorrekciója, amennyiben ez szükséges. A felület síkeltérése +-5mm-nél nem lehet több. A ragasztóhabarcsot bekeverés után a hőszigetelő lapok felületére kell felhordani, majd minimum 12 mm fogazatú glettvassal átfésülni úgy, hogy közben az anyagot kissé a hőszigetelő lapba préseljük. A hőszigetelőlap mennyezethez történő nyomás és enyhe oldalirányú elcsúsztatása után az a födémen marad, ideiglenes megtámasztás nem szükséges. Amennyiben 15 cm vagy annál vastagabb hőszigetelés kerül felhasználásra, abban az esetben ragasztóhabarcs megszilárdulása után (24 óra) táblánként 1 db dübeles megerősítést kell alkalmazni. Alap esetben a műanyag, tárcsás fejű, becsavarószeges dübelek használata javasolt, de egyéb előírások, tervezetői, vagy tűzvédelmi előírás esetén speciális, például fém dübelek alkalmazandók. Ilyen előírások lehetnek például menekülési útvonalak fölötti hőszigetelés esetén. A födém hőszigetelést, illetve annak rögzítés technikáját is alaposan át körül kell járni, meg kell tervezni.
A dübeles megerősítés abban az esetben is szükséges, ha a hőszigetelésen simított felületképző réteg készül. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a Multipor ragasztóhabarcsot a hőszigetelés felületére fel kell hordani, majd ebbe a habarcsrétegbe be kell simítani az üvegszövet hálót. Egy fedő habarcsréteg felhordása, simítása után a felületképzés késznek tekinthető, de igény esetén finomabb, ásványi (mész vagy szilikát) alapú glettekkel tovább simítható, illetve hasonló festékkel festhető.


Vissza


 

Fokozott hőszigetelésű könnyűszerkezetes csarnoktetők tűzvédelme

 

(2019. április 25.)
04-Bachl-19.jpgA környezetvédelmi és energiamegtakarítási szempontok miatt és az egyre szigorodó hőtechnikai követelményeknek való megfelelés érdekében újabb szerkezetek, hőszigetelő anyagok alkalmazása válik szükségessé. A fentieknek köszönhetően népszerűek a PIR keményhab hőszigeteléssel megvalósuló könnyűszerkezetes lapostetők, melynek okai:

n Hőszigetelési tulajdonságaik (hővezetési tényező – λ-érték) 30-50 %-kal kedvezőbbek mind az EPS (expandált polisztirol), mind a kőzetgyapot termékeknél, így vékonyabb rétegvastagság érhető el
PIR λ=0,026-0,022 W/mK, EPS λ=0,035-0,030 W/mK, kőzetgyapot λ=0,041-0,035 W/mK
n Magas szilárdság jellemzi, mint a legtöbb műanyaghabot
PIR nyomószilárdság: 100-200 KPa, ehhez képest a kőzetgyapoté: 20-80 KPa
n Alak- és mérettartók – nem vetemednek, nem zsugorodnak, nem ülepednek
n Nagy méretű, alacsony felülettömegű, merev táblák, melyek könnyű és gyors, biztonságos beépítést tesznek lehetővé
n Alacsony testsűrűség 
PIR keményhab: 30-33 Kg/m3, kőzetgyapot: 100-200 Kg/m3
n Műanyagok között kedvező tűzzel szembeni viselkedés
A poliuretán habokról összességében elmondható, hogy hőre keményedő műanyagok, így égés során csekély mértékű az égvecsepegés és a füstképződés, szemben az építőiparban használt expandált- vagy extrudált polisztirollal, valamint szinte az összes műanyag fóliával (polietilén, PVC, polipropilén) szemben. Tűzvédelmi osztály: alufólia kasírozású PIR keményhabok – D s2 d0, kőzetgyapot – A1, EPS, XPS, műanyag fóliák – E. 
A teljes szerkezet tűzállósági határértéke tisztán PIR hőszigetelést tartalmazó könnyűszerkezetes tetőfödémnél B REI 15 perc. (B – teljes szerkezet tűzvédelmi osztálya, R – teherhordó képesség/szerkezeti stabilitás, E – integritás/elválasztó funkció, I – szigetelés) 
A teljes szerkezet tűzállósági határértéke vegyes hőszigetelést (3 cm vastag kőzetgyapot és PIR keményhab) tartalmazó könnyűszerkezetes tetőfödémnél B REI 30 perc. 
Érdekességként megjegyzendő, hogy a legtöbb európai országban teljesítményelvű szabályozás él, azaz nincs meghatározva a teljes rétegrend tűzvédelmi osztálya, lévén a végeredmény a fontos, azaz, hogy pontosan hány perces tűzállóság érhető el az adott szerkezettel. Példaként felmerül, hogy egy A2 REI 15 perces szerkezet ad-e nagyobb biztonságot vagy egy B REI 30 percet tudó?
Mi is a különbség a PIR és a PUR keményhab között? A poliuretán keményhabok – amiket röviden PUR-nak nevezhetünk – 2 alapalkotója az izocianát és a poliol. Amennyiben az izocianát részarányát növeljük, és az izocianátot saját magával is kapcsolódásra kényszerítjük, megnő a poliizocianát (röviden PIR) hányad a vegyületünkben. Ez nem jelenti azt, hogy csak PIR-ből állna a termék, így a szakszerű megnevezése PUR/PIR lenne, de egyszerűség kedvéért legtöbbször csak a PIR megnevezést használjuk. A PUR-hoz képest a PIR haboknak kedvezőbbek a hőszigetelő, szilárdsági tulajdonságai, alak- és mérettartóbbak, valamint előnyösebb a tűzzel szembeni viselkedésük.
Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározását szabályzó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerint 2020. december 31.-e után – használatba vételkor – minden épületnek közel nulla energiaigényű szinten kell megvalósulnia (U≈0,12 W/m2K), azaz figyelembe véve a projekt nagyságát és az elhúzódó kivitelezéseket már most a tervezés fázisában ezekkel a szigorú követelményekkel érdemes számolni. Az alufólia kasírozású PIR keményhab hőszigetelés (λ=0,022 W/mK) alkalmazásával 18 cm, míg hagyományos EPS keményhabból (λ=0,035 W/mK) 29 cm, illetve 
kőzetgyapotból (λ=0,037 W/mK) 31 cm szükséges. A megadott jelentős vastagságú hőszigeteléseknél nagyon fontos az alak- és mérettartósság, a kedvező szilárdsági jellemzők, hiszen roskadásra, ülepedésre hajlamos hőszigetelés esetén módosulhat a tetőn kialakított lejtésvi-
szony, ami pangó vizek kialakulásához, beázáshoz, épületszerkezetek károsodásához vezethet.
Könnyűszerkezetes lapostetők esetében, statikai szempontból minél kisebb a trapézlemezre kerülő tömeg, melyet szinte csak a hőszigetelés tesz ki, a rétegrendben lévő fóliák csekély súlya miatt, annál biztonságosabb a tetőszerkezetünk. A fentiek kapcsán 18 cm alufólia kasírozású PIR hab (30 kg/m3 testsűrűségnél) 5,4 kg/m2 felülettömeget, míg 31 cm kőzetgyapot (120 Kg/m3) 37,2 kg/m2-t terhet jelent.
Az energetikai, tűzvédelmi, statikai szempontok összességét figyelembe véve a közeljövőben a korszerű PIR keményhab hőszigetelésű lapostető rétegrend kialakítások egyre szélesebb körű elterjedése várható.

Vissza


 

Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 143EU  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6 nyomtatott és 12 on-line változatban.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

 

11-Stoebich_banner-19_240x104 (2).jpg

A novemberi Florian exPress tartalmából:

Polon-Alfa: premier a SecuriForumon

Mire jó a szimuláció és miért hasznos?

Parafatábláról a 4K-s TV-re

Jobbak,élhetőbbek, kelendőbbek

Könnyűszerkezetes csarnoktetők tűzvédelme, 21. századi hőszigetelése

Mélygarázsok füstelvezetése

A Dräger HPS® 3500 – fejvédelmi rendszer

Huszonöt éves a Magirus csuklóskarú létrás tűzoltó gépjárműje.

A Rosenbauer ház legsikeresebb járműcsaládja negyedszázados jubileumot ünnepel

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.