0-Headline-május-2019-a.jpg
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
Regisztráció
 
Programelőzetes

 

 


2019. november 5-8. 
A+A Az ember számít - Nemzetközi Szakvásár és Konferencia
Szervező: Messe Düsseldorf GmbH
PO Box 10 10 06, 40001 Düsseldorf
Helyszín Messeplatz, Stockumer Kirchstrasse 61, 40474 Düsseldorf
Németország
Telefon: +49 211 4560-01
Fax: +49 211 4560-668
E-mail: info@messe-duesseldorf.de
Internet: http://www.messe-duesseldorf.de/


2019 november 13-15.
SICUREZZA – Nemzetközi Vagyon- és Tűzbiztonsági Szakkiállítás
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho; 3, 5 és 7
csarnokok
Nyitva naponta 9:30-tól 18:00-ig
7 www.sicurezza.it
Linkedin:
https://www.linkedin.com/company/sicurezza-fiera-milano
Twitter:
https://twitter.com/sicurezza2017 - @SICUREZZA2017 - #Sicurezza2017
Facebook:
https://www.facebook.com/sicurezza.fieramilano/ - #Sicurezza2019

 

2019. november 13–15
Smart Building Expo - Intelligens Házak
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho
Contrà Pedemuro San Biagio, 83 - Vicenza (VI) 36100
Tel. +39 0444 543133
info@smartbuildingexpo.it

 

 

 


 

 

 

Pokoli torony

A „London-katasztrófa”: kísérlet egy tűzeset táv-elemzésére

 
8-Grenfell.jpgIdén június 14-én, kevéssel éjfél előtt tűz ütött ki Londonban az úgynevezett Grenfell toronyban, amely tűz már most tűzoltótörténelmet írt. Ismételten megmutatta, hogy a tűzvédelem a magas házakban elsődlegesen a megelőzésről kell, hogy szóljon. Mivel ugyanis ha a megelőző tűzvédelem nem megfelelő, a világ legjobb tűzoltóinak sincs semmi esélye. A következő beszámoló egy távanalízise ennek a megaeseménynek, és arra kíván rámutatni, hol vannak valós esetben a beavatkozás határai.

 Az építmény

A Grenfell Tower London nyugati részén, a Kensingston városrészben a Latimer úton áll, mintegy három kilométerre, északra a híres Hyde parktól. Az épület 1974-ben épült, tehát olyan időpontban, amikor még kevés szó eset a magas házak tűzvédelméről.  A 24-emeletes, külső betontámokkal rendelkező, csúszózsalus épületmaggal kialakított vasbeton épület 120 lakást foglalt magába, amelyek egy lifttel kiegészült belső lépcsőház köré rendeződtek. A lépcsőházba nyíló ajtókat a 2015 és 2016 évi szanáláskor 30 perces tűzállóságú ajtókra cserélték. Az épület egyébként több mint 68 méter magas, és a tűzoltóság szokásos magasból mentő eszközeivel a felsőbb emeletek sem életmentés, sem tűzoltás céljából nem elérhetők. Az épületben mintegy 600 lakó élt.

 Az épülethomlokzat

 Mivel esetünkben az épület homlokzat szigetelése meghatározó szerepet játszott, érdemes pontosabban nagyító alá venni. A magas ház homlokzatát a fent már említett szanálása során mindenekelőtt energiatakarékossági megfontolásból hőszigetelő réteggel lett ellátva. Ennek keretében 150 mm vastag, két oldalán alumíniumfóliával kasírozott PIR (Poliizocianurát) keményhab lapokat vittek fel a betonhomlokzatra.  Az ablaknyílások alsó élénél minden emeletnél az épületen körbefutó vízszintes és az ablaknyílások körül a szigetelésbe tűzgátlást építettek. A szigetelést és a tűzgátlást alumíniumlapokból álló, hátsószellőztetésű függönyfallal szendvicsszerkezetben takarták el. Ezek két alumíniumlemezből álltak, amelyek mindkét oldalukon olvasztásos eljárással egy polietilén (PE) magra rögzítve.

 Éghető műanyagok

Az alkalmazott homlokzati konstrukció tehát éghető műanyagokból álltak, amiket egy alumíniumtokba csomagoltak. A következő termékekről van szó:

Poliizocianurát (PIR)

Ez a szigetelőanyag a poliuretán (PUR) egy továbbfejlesztett változatát testesíti meg. Kiváló építészeti tulajdonságokkal rendelkezik és termikus szempontból is stabil. Pirogén bomlása cca 400 oC-nál kezdődik, és nem olvad, hanem elszenesedik, mint egy A osztályú anyag. A PIR a megfelelő tűztesztek alapján önkioldónak minősül, ám magasabb környezeti hőmérséklet hatására – amit hő torlódás révén maga is előállíthat - képes önállóan tovább égni.

 Polietilén (PE)

APE egy hőre lágyuló műanyag, amely már 80 oC körül lágyul és 130-145 oC között olvad. Az eközben keletkező olvadék éghető és veszélyes tűzhidakat képezhet.
 Jelen esetünkben ezt az anyagot építették be alumínium burkolólapok közé. Csakhogy az alumínium tűzeseményeknél szintén olvadhat és ily módon komoly veszélyforrást jelent a beavatkozó tűzoltókra. Az alumínium olvadáspontja 660 oC körül van, ami a legtöbb tűzesetnél még szabadtéri tüzek esetén is könnyen felléphet.

 Spórolás az olcsóbb burkolat révén

A „The Times” és a BBC beszámolója szerint az illetékes épületmenedzsment a Grenfell tornyok szanálásakor ragaszkodott a költségcsökkentéshez. A homlokzatszigeteléssel megbízott céget ennek érdekében arra kérték, hogy a szociális építményt olcsóbb, de tűznek kevésbé ellenálló lapokkal burkolják. Ezáltal ugyan sikerült mintegy 300 000 Fontot (kb. 104 millió forintot) megtakarítani, egyszersmind azonban sok ember halálát okozni is.

 Súlyos hiányosságok

 A londoni Grenfell torony óriási tüze drámai módon fedte fel az épület tűzvédelmének hiányosságait. Ezek közül elsőként a belső kialakítású lépcsőházat kell említeni, amit ugyan utólagosan önálló tűzszakaszként terveztek, de túlnyomásos szellőztető berendezés nélkül alakítottak ki. Hogy a beépített tűzvédelmi ajtók önzáródóak voltak-e, nem lehetett megállapítani. További hiányosságként értékelhető, hogy az épületben sem automatikus tűzjelző, sem –oltó berendezést nem telepítettek. Sajtóbeszámolók szerint a szociális lakások is különösen nagy tűzterheléssel voltak kialakítva. Mindezek a menekülő lépcsőházban különösen veszélyes füstfejlődést, és a tűz rendkívül gyors tovaterjedését okozták az épületben.

 Egy polgári csoport kritikája

Ebben az összefüggésben egy polgári csoportosulás, a Grenfell Action Group már évek óta figyelmeztetett arra, hogy a menekülési és mentési útvonalakat nem tartják szabadon. Kifejezetten szóvá tették a tűzoltó felvonulási területen parkoltatott autókat, és az egyetlen lépcsőház be-és kijárat térségében tárolt terjedelmes hulladéktárolókat, amik jelenlétét a házkezelőség hallgatólagosan eltűrte.  Hogy mindezek a tűzvédelem hatósági hiányosságok és különösen a lépcsőházban tárolt anyagok jelenléte milyen mértékben játszottak szerepet a jelen tűz esetében, távolról nehéz megítélni.

 Nem az első eset volt

Az első keserű tapasztalatokat a Grenfell toronyban is alkalmazott homlokzati szigeteléssel 1999-ben regisztrálták, amikor Skóciában rendkívül rövid idő alatt semmisült meg a lángokban egy 14-emeletes magas ház és benne egy tolószékhez kötött lakó az életét vesztette. Az akkori vizsgálóbizottság az építőanyagok tesztelésének szigorítását javasolta. Sajtóértesülések szerint az előírásokat 2003-ban ugyan valamelyest javították, de nem kielégítő mértékben.
2009-ben London Southwark negyedében található lakótömbben már volt egy hasonló nagy tűz, amelyben hat ember vesztette életét. Itt is megmutatkozott, hogy az épületek külső szigetelése hozzájárulhat a tüzek gyors terjedéséhez.

 Sprinklert javasolnak

 Az annak idején, 2013-ban felállított vizsgálóbizottság tömör ajánlása a következő volt: ”Jobb építési- és tűzvédelmi előírások és sprinkler berendezések telepítése volna kívánatos.” Ezzel szemben az ellenkezője történt 2015-ben, amikor az építészeti előírások különböző pontokon dereguláció áldozatául estek. Ezzel a „bürokráciamentesítéssel” 10 milliád Font (kb. 345 milliárd Ft) megtakarítást reméltek elérni. A költségtakarékosság és dereguláció politikai légkörében az ajánlások és vizsgálóbizottságok a tartalékos kispadra kerültek és semmiféle sprinkler berendezést nem telepítettek utólag.

 Nem volt riasztás!

Nyilvánvalóan egy további súlyos probléma volt a Grenfell torony nagy tüzénél az is, hogy nem volt tűzriasztás. Ennek következtében a bent lakókat semmi sem figyelmeztette időben a tűz keletkezésére, így a füsttel gyorsan telítődött lépcsőházon át nem volt módjuk menekülni. Ebből adódóan már csak a szanálás után kiadott tartózkodás koncepcióban (Stay-put-szabály) bízhattak, és a lakásaikban maradtak. Ez alapvetően helyes eljárás, ami a technika mai állása szerint széles körben elismert megoldás.

 Mint egy madárház

Mindezek mellett mindenesetre feltételezni kell, hogy a tűz és a füst nem tömítetlen installáción és szemétledobó aknán, valamint tömítetlen ajtókon keresztül tudott be törni az egyes lakásokba.  Esetünkben a legnagyobb probléma a tűz homlokzaton való gyors továbbterjedése volt, amire senki sem számított. Ehhez járult hozzá, hogy a tűz éjfél után tört ki és a nyári meleg miatt sok ablak és ajtó nyitva állt. A magas ház átvitt értelemben egy „madárházként” viselkedett, amelyben sem tűz- sem füstakadályok nem voltak. Emiatt feltételezni kell, hogy a lángok nem csak a homlokzaton, hanem az egyes lakásokon (nagy tűzterhelés) keresztül is, kvázi a sarkokon ki tudtak törni.

 Az ok egy hűtőszekrény!

A londoni Grenfell-magasház tüzénél nem gyújtogatásról volt szó, ahogy azt kezdetben feltételezték.  A tűz sokkal inkább nagy valószínűséggel egy meghibásodott hűtőszekrény okozta – jelentette ki Fiona McCormack a Scotland Yardtól. Komikus módon egy „Hotpoint” fantázianevű készülékről van szó, aminek magyar jelentése „forró pont”. Az Indezit cég által gyártott hűtőszekrény reklámszövege a következőképp hangzik: „Az innovatív funkciók és a rendkívüli technológia teszik ezt a készüléket egyedülállóvá.”  Hát egyedülálló volt a londoni tűz is, amit a „Hotpoint” lobbantott lángra.
 

„Csak egy kis tűz”

Röviddel a katasztrófa után már nyilatkozott egy asszony, aki szintén a negyedik emeleten, aki falszomszédja volt annak a férfinak, akinek a konyháját, mint lehetséges tűzfészket tartották számon. A nő beszámolója szerint a férfi bekopogott nála hogy közölje: felrobbant a hűtőszekrénye. A „Daily Mail” a következő szavakkal idézte az asszonyt: „Csak egy kis tűz volt, amit a konyhájában láttam.” Soha nem gondolta volna, hogy a lángok ilyen gyorsan képesek szétterjedni.


Tűz-szcenárió


A rendelkezésre álló sajtójelentések és vizsgálati eredmények alapján a tűz lefolyása csak a következők szerint rekonstruálható. Nagy valószínűséggel a negyedik emeleten lévő hűtőszekrényben keletkezett tűz volt a Grenfell toronyban pusztító pokol előidézője, és aminek folyományaként az érintett lakástulajdonos – miután néhány lakótársát figyelmeztette – biztonságos helyre távozhatott. A tény alapján, miszerint egy szomszédasszony a hűtőszekrényben keletkező tüzet látta, fel kell azonban tételezni, hogy a lakás ajtaja, ahol a tűz keletkezett, nem lett becsukva. Ezen keresztül a fejlődő hőnek és mérgező füstgáznak viszonylag gyorsan a belső lépcsőházba jutni és ez által a legtöbb lakó menekülési útvonalát elvágni.


Lakástömeg, mint modern tömegtemető


Sok ember számára érthetetlen, hogy miként terjedhet ki egy tűz ehhez hasonló gyorsasággal egy egész épületre. Nos, tudnunk kell, hogy ma a lakásainkban – mindenekelőtt a környezetünkben nagy mennyiségben alkalmazott műanyagok és gépesítés miatt – a tűzterhelés mértéktelenül megnőtt. Ezt a jelenséget egyszer „Lakástömeg, mint modern tömegtemető”-nek neveztem. Amikor aztán a lángok terjedése – mint jelen esetben – a homlokzati tűz által is lehetővé válik, a katasztrófa programozott esemény. A tűz nagy intenzitása révén a Grenfell torony tűzénél kezdetben fennállt az épület leomlásának veszélye nem volt kizárható.


Dühöngő tűzterjedés


A lakástűznek mindenesetre igen gyorsan kellett átterjednie az éghető homlokzati szigetelésre. Szúrólángok alakultak ki, amelyek szemmel láthatóan már 10-20 percen belül a legfelsőbb emeletig juttathatták fel a tüzet. A tűz az épület mind a négy oldalán terjedt felfelé és a sok nyitott ablakon keresztül betört az épület belsejébe (lásd madárkalitka effektus). Egy óra múlva már egyszerre több tucat lakás égett a magasház mind a négy oldalán. Hogy az épületen belül történt e felfelé tűzterjedés, innen nehéz megállapítani. Ám elméletileg elképzelhető, hogy az elégtelenül tömített installációs és szellőzőaknák mentén, de akár a lépcsőházban és a liftaknában is terjedhetett a tűz.


A tűzoltóság beavatkozása


A London Fire Brigade 2017. június 14-én, helyi idő szerint 00.54-kor kapta a riasztást és hat perccel később már a Grenfell toronynál voltak az első egységek. A BBC kutatásai szerint ugyan a hűtőszekrénytől keletkezett negyedik emeleti lakástüzet el tudták oltani, de akkorra már a homlokzati szigetelésen tovább terjedt felfelé. A homlokzati szigetelés tüze a továbbiakban csak a magasház alsóbb emeleteinél volt kívülről oltható, mivel a talajról és a létrákról szerelt sugarak nem érték el a magasabb lángcsúcsokat. Az ezzel párhuzamosan légzésvédelem fedezetében indított belső támadás igen időigényes és erőrabló megoldásnak bizonyult. Az oltásban és mentésben részt vevők mindenesetre csak mintegy kilenc órával később jutottak fel a legfelsőbb emeletre. Az épület belső részei több mint 24 órán át égtek, miközben egy eltört gázvezeték tovább súlyosbította az oltási munkákat. A tűzoltóság szerint a tüzet 2017. június 15-én helyi idő szerint 01.14-re ellenőrzés alá vonták. A tűz leküzdésében több mint 200 tűzoltó, 40 tűzoltó gépjármű és 100 fős egészségügyi szakember vett részt.


Rettegés és pánik


A tűz által körülzárt személyeknél rettegés és pánik lett úrrá. Sokan segítségért kiáltoztak és különféle textíliák lobogtatásával igyekeztek magukra terelni a figyelmet. Néhányan lenvászoni anyagokból font kötélen próbáltak alább ereszkedni, mások egyszerűen a mélybe vetették magukat. Totális káosz! Egy kétségbeesett anya megpróbálta kisbabáját az egyik tűzoltó kezébe ledobni aztán ő maga elégett. A tűzoltók 65 személyt tudtak kimenteni az épületből. Ezzel szemben ismeretlen azoknak a személyeknek a száma, akik saját erőből az egyetlen lépcsőházon át tudták elhagyni az épületet.


Az áldozatok


A tűzeset napján a tűzoltók 12 holttestre bukkantak. A halottak száma egy nappal később 30 főre, 2017. június 17-én 58 főre, és végül 2017. június 19-én 79 főre emelkedett.
Hogy további holtestek vannak-e a romok alatt, nem lehet tudni. Stuart Cundy, a New Scotland Yard (londoni rendőrség) részéről mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy a masszív tűzhatás miatt az áldozatok sora soha nem lesz azonosítható.


Dominóelmélet


Katasztrófák csak egy sor hibaforrás láncba kapcsolódása révén alakulhatnak ki. A műszaki és építéstechnológiai hiányosságok mellett a közmondásszerű emberi kudarc is jelentős szerepet játszott. Gondatlanság, tévhitek és a dolgok szakszerűtlen valamint szándékos szabályszegések mindig feltételei egy katasztrófa eseménynek.
Ennek a mechanizmusnak a szemléltető ábrázolásához az úgynevezett dominóelmélet a legalkalmasabb: egy sor egymás elé állított dominó láncreakciószerűen dől el, ha az első dominót meglökjük. Esetünkben a kiváltó pillanat egy hűtőszekrényben keletkezett elektromos tűz volt, majd tíz további dominó, köztük az éghető homlokzati szigetelés, vezetett végül a tűzkatasztrófához.


Megállapítások


A londoni Grenfell-tower katasztrófája ismételten rámutatott, hogy a primer biztonság, mindenekelőtt a magasházaknál, csak átfogó építészeti és műszaki intézkedések révén valósítható meg. Az ilyen megelőző intézkedések egy megfelelő tűzvédelmi menedzsment mellett meghatározó szerepet játszanak. A tűzoltóság csak egy kis kockázatot képes lefedni és éppen a magasházak esetében van megkötve a kezük, mivel tűzoltó és magasból mentő technikájuk hatótávolsága korlátozott. Érvényes tehát az ismert mondás: ha nincs helyén a megelőző tűzvédelem, a világ legjobb tűzoltóinak sincs semmi esélye.
A londoni nagy tűzesetből a következő egyes megállapítások szűrhetők le:
- A lépcsőházak testesítik meg a ház lakóinak elsődleges menekülési útját, tehát fontos mindig akadálymentes állapotban tartani azokat. Emellett a tűzoltóság számára a lépcsőház a legfontosabb támadási terület az építmény belseje felé.
- A belső építésű lépcsőházak könnyen füstcsapdává válhatnak, mivel azok nem rendelkeznek füstzsilippel – mint a biztonsági lépcsőházak (az új építésű magasházaknál ez hatósági előírás). Ha még automatikus túlnyomásos szellőztető berendezés sincs, a primer menekülő útvonal használhatatlanná válik.
- A második lehetséges menekülési út mentőeszközök (létrák, magasból mentő pódiumok) használatával magasház lakók számára de facto használhatatlan. Ez még a 22 méternél alacsonyabb épületekre is érvényes, ha a homlokzat ég.
- A Grenfell toronyban alkalmazott hátsószellőztetésű, éghető homlokzati szerkezet és az alumínium szendvicslapokból álló hőszigetelés vezetett a szóban forgó tűzkatasztrófánál hőtorlódás és kéményhatás kialakulásához. Ezáltal a műanyag szigetelés önfenntartó tüze bontakozott ki, amely a tüzet néhány perc alatt több emeletre terjesztette ki.
- Jelen esetünkben alkalmazott tűzgátakat a tűz gond nélkül megkerülte. Tehát funkcióképtelenek voltak!
- A lépcsőházat feltehetően egy nyitva hagyott ajtó árasztotta el füsttel és ez által a lakókat megakadályozva a menekülő út használatában. Ebből is látható az alapvető szabály érvényessége: a tűzterek ajtói mindig bezárandók!
- Az éghető homlokzati konstrukció és a szociális lakások magas tűzterhelése miatt a dolog valószínűleg a mai napig messzemenően ismeretlen tűzterjedési jelenségre vezethető vissza. A tűz meglepő gyorsasággal nem csak függőlegesen, hanem – ahogy már szó volt róla – a sarkok körül is tudtak terjedni. Ennek következtében fél órán belül a ház mind a négy homlokzata teljes terjedelmében égett.
- A magasházaknak mind építés- mind gépészettechnikailag naprakésznek kell lenniük. Az építmény magasságának megfelelő biztonsági lépcsőházak és biztonsági liftek mellett a vertikális lezárásokat is folyamatosan karban kell tartani. Automatikus tűzjelző berendezésekkel, túlnyomásos berendezésekkel valamint sprinkler berendezésekkel megfelelően el kell látni az épületeket. A Grenfell toronyban ezek közül egyik sem volt!
- A ház lakóinak riasztása céljára szükség van egy belső riasztó berendezésre. Esetünkben egy ilyen berendezés szintén nem állt rendelkezésre, aminek hatásaként érzékeny időveszteség állt elő az emberek menekülésére.
- A magasházakban kényszerítő szükség lenne épületmenedzsment rendszer formájában működő biztonsági szolgálat létesítésére.
Végezetül megállapítható, hogy a Grenfell torony esetében lényegében az összes biztonsági elővigyázat hiányzott. Tíz ok volt, ami dominóhatásszerűen kiváltotta a tűzpoklot. A Grenfell torony emellett megtestesített egy gigantikus toronyépítést, amit egy ismert bibliai beszámoló szerint az emberek az ókori Babelben építettek. 

Forrás: Blaulicht 7-2017

Kép: http://www.independent.co.uk/news/uk
Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 829QJ  
A * jelölésű mezők kitöltése kötelező!

 

 

 

Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6 nyomtatott és 12 on-line változatban.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif

 

11-Stoebich_banner-19_240x104 (2).jpg

A novemberi Florian exPress tartalmából:

Polon-Alfa: premier a SecuriForumon

Mire jó a szimuláció és miért hasznos?

Parafatábláról a 4K-s TV-re

Jobbak,élhetőbbek, kelendőbbek

Könnyűszerkezetes csarnoktetők tűzvédelme, 21. századi hőszigetelése

Mélygarázsok füstelvezetése

A Dräger HPS® 3500 – fejvédelmi rendszer

Huszonöt éves a Magirus csuklóskarú létrás tűzoltó gépjárműje.

A Rosenbauer ház legsikeresebb járműcsaládja negyedszázados jubileumot ünnepel

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.