Fl-netfej-új copy.jpg
  • sbt-head_gif.gif
  • sbt-head_gif.gif
  • sbt-head_gif.gif
Regisztráció
 
Programelőzetes  

 

 

 2018. október 11-13.
FORIAN  – Tűzvédelmi, tűzoltósági és katasztrófavédelmi szakkiállítás

Szervező: ORTEC  Messe und Kongress GmbH

Helyszín: Messe Dresen/ 01067 Dresden, Messering 6/ Németország
Információ: www.messe-florian.de
facebook.com/feuehrmesseflorian


 

 

 

Tűzálló beton

Beton copy.jpgAz öntömörülő nagy teljesítőképességű betonoknak eddig volt egy gyenge pontjuk: gyakran lerepedtek egy tűz esetén, amit teherbíró képességük sínylett meg. Az EMPA tudósai most kifejlesztettek egy eljárást egy olyan tűzálló beton előállítására, amely önmagában a tűzben hosszú időre stabil marad.

A fa hangulatosan pattog a kandalló melegében, ám a beton úgynevezett lerepedéseket szenved el, ha tűznek van kitéve. Mindkét jelenség hasonló folyamatokon alapszik: az egy fadarab vagy egy beton tartószerkezet által tartalmazott víz elpárolog a magas hő hatására. Minél több vízgőz keletkezik, annál nagyobb nyomás nehezedik a fa- illetve betonszerkezetre. A facellák kidurrannak, repedések keletkeznek a hasábban (ez pattog); betondarabok válnak le a mennyezetről, falakról, támokról. Ennek következtében csökken az épületszerkezetek teherbírása és nő egy a tűz következtében előálló épületomlás kockázata.

Egy lehetséges tűz magas hőmérsékletével szembeni ellenálló képesség szokásos vibrált beton esetében beton köbméterenként néhány kilogramm polipropilén-szál (PP-szál) hozzákeverésével optimalizálható. Tűzben ezek a szálak elolvadnak. Belső csatornák hálózata jön így létre, amely átjárja a betont. Ezen a csatornahálózaton keresztül a vízgőz el tud távozni, ami csökkenti a belső nyomást és a beton egyben marad.

Tűzállóság és öntömörödés – előfordulhat?

Másképp viselkedik az öntömörülő nagy teljesítőképességű beton: több mint 2 kg PP-szál beton köbméterenként befolyásolja az öntömörödést. Emiatt kell a PP-szálak arányát öntömörödő betonok esetében megfelelő mértékben alacsonyan tartan, aminek viszont az lehet a következménye, hogy tűzben nem tud kialakulni az összefüggő csatornarendszer, hogy megakadályozza a lepattogzásokat. A naív kérdés emiatt így hangzik: hogy sikerülhet az alacsonyabb PP-szál-tartalom ellenére az öntömörülő beton tűzálló és ez által épületszerkezetek biztonságos eleme? Az EMPA “Beton/épületkémia”, illetve “Mechanikai egységek mérnökség” részlegeinek fejlesztői megtalálták erre a kérdésre a választ: elkészítetek egy sor vékonyfalú, karbonszál erősítésű műanyagból készült hálóval előfeszített betonlemezt. Mindegyik lemez köbméterenként két kilogramm PP-szálat tartalmazott. A fejlesztők emellett némelyik lemezbe minimális mennyiségű szuperabszorpciós polimereket kevertek, azaz olyan speciális műanyagokat, amelyek saját tömegük többszörösét képesek felvenni vízből. Ezt követően a tudósok a betonlapokat mintegy 1000 oC hőmérsékletű tűzhatásnak tették ki. 90 perc égetés után kiderült, hogy szuperabszorpciós polimerekkel dúsított betonlemezeken keletkezett ugyan néhány repedés, lepattogzások azonban csak a polimer mentes lemezeken keletkeztek.

A magyarázat: a polimerek a beton előállítása során száraztömegük többszörösével teleszívják magukat vízzel. A beton szilárdulása közben a polimerekből kapilláris pórusaikon át cement vizet von el; a polimerek zsugorodnak, helyükön üres tér keletkezik. Ez összekapcsolódik a PP-szálakkkal. A polimerek és a PP-szálak alkotta hálózat elágazik a szerkezetben úgy, hogy utóbbi hosszú ideig ellen tud állni ez tűz hőjének és ez által az építmény stabil marad.

Tűzvédelemre is alkalmas

Az Empa kutatói innovációjukkal tágították a nagy teljesítőképességű betonok ökönómiai és ökológiai előnyei kihasználásának a lehetőségeket is. A szabadalmi védettségre bejelentett eljárás lehetővé teszi az öntömörülő betonok többletköltségek nélküli tűzvédelmi célú felhasználását. Jelenleg csak akkor alkalmazható, ha például egy sprinkler berendezés is telepítve van, vagy egy belső szigetelőréteg kerül rá.

Az öntömörülő beton révén még egy lehetséges előny is kínálkozik: a szokásos vibrált beton tömörítése során a tömörítő gép jelentős zajt kelt. Az építési vállalkozók alacsonyan tarthatják a zajterhelést, ha az azonos mértékű tűzrezisztenciát kínáló vibrációs beton helyett polimerekkel dúsított, öntömörülő nagy teljesítőképességű betont alkalmaznak.

 

Vissza

Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gif konifo-banner-florian.gif konifo-banner-florian.gif

A Florian express 2018 májusi számának tartalmából:

 

 🔥Fókuszban

 - Fűtőanyagcellával a hatékony tűzmegelőzésért

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- A biztonság új dimenziója a Siemenstől: Cerberus DMS felügyeleti rendszer

- Commend – Ipari vészhívó és vezérlő terminálok

- Lakások tűzjelző érzékelőinek távfelügyelete

🔥Építés és tűzvédelem

- Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

- Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon

- Új PAC 6x00/8x00 személyi gázdetektor család

-  Sokféle jármű, egyféle cél 2.

🔥Történelem

- Elmaradt rendszerváltás IX. rész

- Garázsok tűzbiztonsága - Anno

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.