E-press-fej-2016-végleges copy.jpg
  Webtérkép    
FŐOLDAL
(A hónap cikke)

Programelőzetes

2019. május 14.–17.

MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

Építési tűzvédelem

Nagy terheléssel járó technológiák kontra hő-, és füstelvezetők


(2019. március 25.)
03-Colt-19.jpg
Van az iparnak néhány olyan területe, ahol a technológia hatalmas belső hőfejlődéssel jár, így elengedhetetlen a megfelelő légcseréről, szellőztetésről gondoskodni. Természetesen nem lehet megkerülni a megelőző tűzvédelmi kérdéseket sem, mindenek előtt a hő-, és füstelvezetését sem. Amíg hő-, és füstelvezető berendezésekről az 1960-as évek elejétől beszélhetünk, addig a fenti kérdés sokkal korábban követelt hatékony megoldást.

Nagy teljesítményű gravitációs szellőztetőből minősített hő- és füstelvezető berendezés

Az 1950-es évek előtt a nagy hőfejlődéssel járó üzemek, gyárak és kohók tetején nagy és nehéz acélfelépítményeket alkalmaztak a bent keletkezett meleg kiengedésére. A Colt csoport elsőként alkalmazott alumínium szerkezetet erre a célra. Így már nem kellett drága alátámasztásról gondoskodni, az összeszerelés, szállítás is könnyebb és olcsóbb volt.
A Colt Labyrinth ezeknek a korai szerkezeteknek a továbbfejlesztése. Fő tervezési szempont a minél hatékonyabb hő-kiengedés egész évben, olyan kohókban ahol folyamatos a termelés. „Z” alakú lamellái nem engedik be a csapadékot, és alacsony profilja ellenáll a szélnek is. Korlátlan hosszban beépíthető. 
A fejlesztő mérnökök olyan megoldást kerestek, amelynek eredményeként az esőbiztos szellőztetési lehetőség egyben bevizsgált hő-, és füstelvezetési funkciót is magában hordoz.
A tervezési szempontok a következők voltak:
n Meghagyni a Labyrinth kiváló szellőztetési és időjárásnak ellenálló képességét, ugyanakkor tovább fokozni az esős időben rendelkezésre álló hatásos szellőztető felületet,
n Szabályozási lehetőség a szellőztetés mértékére,
n Az új termék alkalmas legyen hő-, és füstelvezetésre is az EN-12101-2 harmonizált szabvány szerint.
Így született meg az Aerox koncepciója. Egy többfunkciós, időjárás-független szellőztető és füstelvezető berendezés. A fejlesztésnek köszönhetően olyan bevizsgált hő-, és füstelvezető berendezés lett az eredmény, amely egyben nagyon hatékony megoldást nyújt folyamatos, intenzív hőfejlődés kezelésére, zárható és állítható lamellái az időjáráshoz is alkalmazkodnak, illetve a termelés változását is követni képes. 

A gravitációs elven működő szellőztető berendezések betervezésénél sem szabad azonban megfeledkezni a megfelelő frisslevegő utánpótlásról. Hő- és füstelvezetés esetén ez törvényi előírás.

Az ilyen nagyteljesítményű szellőztetőknél kiemelten fontos gondoskodni az épület oldalfalának nyithatóságáról. Colt FCO oldalfali zsalu vagy Coltlite üveglamellás szellőztető rendszerben vezérelve összehangoltan az Aerox tetőszellőztetővel képes megoldani nagy hőfejlődéssel működő üzemek hatékony és nagymértékű átszellőztetését, valamint jogszabály szerinti füstelvezetését is.

A fejlesztő mérnökök még egyet tekertek a dolgon, és 2019-ben várható, hogy a korábbi fejlesztésű Labyrinth szellőző is be lesz vizsgálva az EN 12101-2 harmonizált szabvány szerint. Az ok egyszerű. Az Aerox nagyon hatékony, de ezáltal egy robosztus, magas szerkezet. Ennél fogva egy bizonyos beépítési magasság felett már nem biztos, hogy az adott magasságban meglévő szélteherrel megbírkózik. Igaz, hogy a Labyrinth hatásos felülete lényegesen kisebb, mint az Aerox-é, de akár 30-40 méter magasságban is beépíthető.
Ezzel a lépéssel teljesen kompletté vált a Colt cégcsoport hő-, és füstelvezető berendezéseinek a palettája. Minden beépítési környezetre, pozícióra tudunk adekvált megoldást kínálni.


Vissza


A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

Knauf Insulation: nem csak energiahatékonysági, de szociális és egészségügyi kérdés is a szigetelés

 

( 2019. január 14. )
01-szmogos_falvak-19.jpgMagyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. A Knauf Insulation adatai szerint közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti energiapazarló otthonát. Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtési energia igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50%-kal alacsonyabb lenne.

 A szállópor nemcsak falvak problémája

A téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvak, hanem a nagyvárosokat és Budapest agglomerációját is érinti, hiszen a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős.

 A fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén elégetésével a levegőbe kerülő, mikroszkopikus, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál vastagságával azonos nagyságú szennyező részecskék bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füstködöt idézhetnek elő. A szmog leginkább szélcsendes időjárás esetén, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint jellemzően –3°C és +5°C közötti hőmérséklet mellett alakul ki.

 Komoly egészségügyi kockázat

A szmog miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus, de az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezésre visszavezethető okból.

 „A minden évben megjelenő szállóporprobléma a bizonyítéka annak, hogy a szigetelés nem csak energiahatékonysági, de egyben szociális és egészségügyi kérdés is” – mondta a Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. szigetelési szakértője. „A folyamatosan pályázható, komplex energetikai felújítási programok azért is példaértékűek, mert a támogatott családok házainak szigetelésével nemcsak azok energiaigényét és fűtési költségét csökkenthetjük akár 40-50%-kal, de egyben az általuk kibocsátott káros égéstermékek mennyiségét is, amivel mind a támogatottak, mind a környék lakosságának egészségét védjük” – tette hozzá a szakember.

 Kicsiben még most sem késő elkezdeni

A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint, ha az állam minden évben 100-150 milliárd forinttal támogatná a korszerűtlen családi házainak komplex energiahatékonysági felújítását – nyílászárók cseréjét, családi házak szigetelésének és fűtési rendszerének korszerűsítését – akkor 10-15 éven belül jelentősen javítható lenne a levegőminőség.

 Kicsiben azonban még most sem késő elkezdeni. Ha egy családiház-tulajdonos csak annyit tesz, hogy üveggyapot szigetelőanyagot terít végig háza padlásán, vagyis szigeteli annak födémjét, már azzal 25%-os energia- és költségmegtakarítást érhet el, nem utolsó sorban pedig csökkentheti a szállópor kibocsátást is.


vissza


 

Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

 


Építményeinknek számos követelmé
Xella-nov-16.jpgnynek, elvárásnak kell megfelelniük. Ilyen követelmény lehet például az energiahatékonyság, a funkcionalitás, a forma, ezek kombinációja stb. 

A biztonság azonban az egyetlen olyan szempont, amelyet a rangsor első helyére kell sorolni. Ez természetesnek tűnik, azonban a biztonságban, különösen a tűz elleni védekezésre vonatkozó biztonságban, illetve az ahhoz kapcsolódó követelményrendszeren belül is vannak fokozatok. Elég csak az OTSZ-re gondolnunk. Nem mindegy, hogy egyszintes családi házról vagy tízemeletes lakóépületről beszélünk. A szerkezetek kialakításával kapcsolatban ennek függvényében eltérő követelményekkel találkozunk.

E komplex témából kiragadhatunk egyes szerkezeteket, amelyek alapvetően meghatározzák egy épület tűz elleni biztonságát. Az épületek állékonyságát alapvetően a fal- és a födémszerkezetek biztosítják, ezért érdemes olyan anyagokat választanunk, amelyek használatával a tűzbiztonságukat maximalizálhatjuk.
A családi házas vagy többlakásos lakóépületek építésének szegmensében a falazatokkal kapcsolatban alapvetően azt gondolhatnánk, hogy nincs különösebb teendő, hiszen azok jellemzően nem éghetőek. Ez a kijelentés igaz lehetett 10-15 évvel ezelőtt, azóta azonban olyan technológiák is megjelentek a piacon, amelyekre ez az állítás nem igaz, gondoljunk csak a könnyűszerkezetes vagy a hőszigetelő zsaluzattal készült beton falkonstrukciókra. A gyártók nyilvánvalóan a nevezett szerkezetek esetén is megtesznek mindent a tűzbiztonság fokozása érdekében, de belátható, hogy a legszigorúbb előírásokat nem tudják teljesíteni, illetve a füstfejlesztés - amely az emberi életre igen veszélyes - némely szerkezeti konstrukciónál jelentős mértékű is lehet.
Az Ytong és Silka falazóelemek fő alapanyaga kvarchomok, amihez a termékelőállítás során sem kevernek szerves összetevőket, ezért a késztermék tisztán ásványi. Az autoklávolás során egy ún. kálcium-hidroszilikát kristályszerkezet jön létre, amely egy, a mészkőhöz hasonló anyagot eredményez. Ezáltal a falazóelem nem éghető (A1), amely a legmagasabb tűzvédelmi osztály az építőanyagok tekintetében. A falazóelemek összeépítéséhez használt vékonyágyazatú falazóhabarcs szintén nem tartalmaz éghető komponenseket. Az ilyen módon készített falazat garantálja, hogy egy esetleges lakástűz esetén a falszerkezet állékony marad. Az Ytong és Silka falazóelemekkel a falazat vastagságának függvényében különböző tűzállósági határértékeket érhetünk el (EI-120-tól REI-M240-ig), azaz a követelményrendszerben szereplő összes előírásnak megfelelő falszerkezetet tudunk létesíteni, legyen az homlokzati, vagy akár tűzfal szerkezet is.

A lakóépületek szerves részét képezi a födémszerkezet is, amely tűzbiztonság szempontjából legalább olyan lényeges szerkezeti elem, mint a falazat. A födémek tekintetében már nem olyan széles a skála a szerkezettípusok tekintetében. Jellemzően valamilyen előre gyártott gerendás-béléstestes (esetleg pallós), helyszíni vasbeton födém, vagy esetleg fafödém közül választanak az építtetők, tervezők. Ezek esetében gyakorlatilag csak a fafödém az, amely a többihez képest nagyobb veszély rejt magában, az egyéb felsorolt szerkezetek jellemzően beton vagy kerámia anyagúak, amelyek szintén A1-es tűzvédelmi osztályba sorolásúak.

Az Ytong födémpallók pórusbeton anyagúak. Kiváló hőszigetelő képességük mellett A1-es tűzvédelmi osztályba sorolásúak, azaz használatukkal ugyancsak a legmagasabb fokú védekezést érhetjük el egy esetleges lakástűzzel szemben. Tűzállósági határérték tekintetében szintén kimagasló (REI-120) teljesítményt nyújtanak.
Az energiahatékony építési mód magával hozta a homlokzati falak utólagos hőszigetelésének igényét. Ebből fakadóan az elmúlt 10-15 évben a homlokzatokon különböző anyagú hőszigetelések jelentek meg. Ezt követően azonban számos esetben előfordult, hogy egy lakástűz esetén a homlokzati hőszigetelés is bekapcsolódott az égési folyamatba, illetve a füstfejlesztésbe. Az okok jellemzően homályosak, sokszor a hibás kivitelezést nevezik meg felelősként, de belátható, hogy csak a biztonság javára cselekszünk, ha nem éghető hőszigetelő rendszert tervezünk, illetve építünk be. Az Multipor hőszigetelő rendszer ilyen. Tűzvédelmi osztályba sorolása A2-s1,d0, azaz azon túl, hogy nem éghető, nem fejleszt füstöt, illetve az égés során nincs égve csepegés. Utóbbiak miatt teremgarázs födémek alsó oldali hőszigeteléseként is maximális biztonságot nyújt. 


Tűz- és füstgátló lezárások

Világújdonságok és több tíz bejegyzett szabadalom

A közel 40 éves múlttal rendelkező német Stöbich Brandschutz GmbH az egyik legjelentősebb cég a különleges, ipari tűz- és füstgátló lezárások fejlesztésében és gyártásában, amit tíz saját világújdonsága és több tíz bejegyzett szabadalma bizonyít. Termékválasztékának jelentős részét a rugalmas textilponyvás, önműködően leereszkedő füstvédelmi kapuk alkotják, két jelentős csoportba bontva.

1- Füstkötényfalak, MSZ EN 12101 szabvány szerint
2- Fokozottan tömített füstgátló kapuk


AUTOMATA FÜSTKÖTÉNYFALAK

10-Efaflex-1.jpgA nagyméretű csarnokterek füstszakaszolására alkalmasak a Stöbich rugalmas füstkötényfalak. Ezek a füstszakasz-határoló szerkezetek megfelelnek a hő- és füstelvezető rendszerekre vonatkozó MSz EN 12101 szabványsorozat előírásainak, CE jelöléssel vannak ellátva és teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek. Fixen rögzített vagy motoros meghajtású, önműködően legördülő füstkötényeket egyaránt gyárt a Stöbich Brandschutz GmbH.
A kis beépítési helyigényű, önműködő Stöbich füstszakasz-határoló szerkezeteket előnye olyan helyeken mutatkozik meg, ahol a hagyományos, fixen beépített gipszkarton, trapézlemez vagy üveg füsthatároló szerkezetek beépítése műszaki vagy esztétikai okokból nem lehetséges.
A leereszkedő rugalmas textilponyva A2 tűzvédelmi osztályú éghetetlen üvegszövetből készül, a teljes szerkezet 30 perc (E30) tűzállóságú.
A Stöbich füstkötényfalak készülhetnek egyetlen elemből vagy több modulelem összeépítéséből, gyakorlatilag korlátlan hosszig. Tűzjelzés esetén a füstkötényfal vezérlése oldja a tengelybe épített mágneses féket és a ponyva automatikusan, a saját tömegénél fogva leereszkedik.

FOKOZOTTAN TÖMÍTETT FÜSTGÁTLÓ KAPUK

10-Efaflex-2.jpgA füstmentes terek lezárására jellemzően S200 (Sm) minősítésű ajtókat terveznek az építészek és a tűzvédelmi mérnökök. Az egy- és kétszárnyú ajtóknak azonban vannak méretkorlátai. Ennek a problémának a feloldására fejlesztette ki a Stöbich GmbH a fokozottan tömített Fiberseal elnevezésű rugalmas füstgátló kapukat, amelyek 700 x 450 cm nyílásméretig gyárthatók.

A Stöbich Fiberseal füstgátló kapu az MSZ EN 13501-2 szabvány szerinti S200 osztályba sorolással rendelkezik, azaz 200°C füsthőmérsékleten és 50Pa túlnyomás esetén a Fiberseal nyílászáró füstáteresztése nem haladja meg a 20m3/óra/m2 értéket. A szerkezet tűzállósága E120; EW90; D120; DH120 az MSz EN 1634-3 szabvány szerint, az alkalmazott ponyvatípustól függően. Tűzvédelmi osztálya: A2-s1, d0.

A Fiberseal füstgátló kapu magyar Nemzeti műszaki értékeléssel, teljesítmény-állandósági tanúsítvánnyal és teljesítménynyilatkozattal rendelkezik.

További információt a www.stoebich.de honlapon talál,
illetve
az Efaflex Hungária Kft. munkatársai szívesen állnak rendelkezésükre tanácsadással.
EFAFLEX Hungária Kft.
H-1016 Budapest, Hegyalja út 7-13.
Tel.:+36-30-414-9007
info@efaflex.hu
Vintze Balázs projektvezető


Vissza


Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint!

1-Level-Terv.jpgAz új OTSZ talán legnagyobb előnye a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami viszont magával vonja azt a követelményt, hogy a tűzvédelmi tervezés, felelősséggel végzett TERVEZÉSI tevékenység, ne pedig műleírás készítés legyen.
A tűzvédelmi tervezőnek, szakértőnek nem csak az új OTSZ előírásait kell ismernie ahhoz, hogy megfelelő tervezési tevékenységet tudjon folytatni, hanem az építésügyet érintő jogszabályokat valamint szabványokat, irányelveket is.

Tovább


 

 Vastag polisztirol hőszigetelést tartalmazó homlokzati falak tűzterjedése

 

majus-bachl.jpg

 

 

A hőtechnikai követelmények szigorodását követve egyre vastagabb hőszigetelő maggal ellátott külső vakolatos rendszerek kerülnek beépítésre. Felmerül a kérdés, vajon hogyan viselkedik egy ilyen rendszer tűz esetén?


Tovább


 

 

 

Stöbich

Stöb-2.jpgStöb-3.jpgA közel 40 éves múlttal rendelkező német Stöbich Brandschutz GmbH az egyik legjelentősebb cég a különleges tűz- és füstgátló lezárások gyártásában, amit tíz saját fejlesztésű világújdonsága és több tíz bejegyzett szabadalma bizonyít.

 Termékválasztékának jelentős részét a textil alapanyagú, önműködően leereszkedő füstgátló kapuk, füstkötényfalak alkotják. A Stöbich füstszakasz-határoló szerkezeteket a hő- és füstelvezető rendszerekre érvényben lévő és kötelező MSz EN 12101 szabványsorozat előírásainak megfelelnek, CE jelöléssel vannak ellátva. 

A kis beépítési helyigényű, önműködő Stöbich füstszakasz-határoló szerkezeteket előnye olyan helyeken mutatkozik meg, ahol a hagyományos, fix gipszkarton, trapézlemez vagy üveg füstkötények beépítése műszaki vagy esztétikai okokból nem lehetséges. Sokszögalakú, íves vagy vízszintes kialakításuk lehetővé teszi az épületrészek füstszakaszolását olyan helyeken is, ahol ez korábban nem volt megvalósítható.
Stöb-4.jpgA Stöbich füstszakasz-határoló szerkezetek valamennyi alkotóeleme megfelel az MSz EN 12101-1 szabványnak. A leereszkedő rugalmas textilponyva éghetetlen üvegszálszövetből készül, amelynek alap tűzállósága 30 perc (E30). A standard kivitel tűzállósága más textilponyvával E60-E120 valamint EW90 - EW120 teljesítményre is növelhető.
A füstgátló kapu kiegészítő sprinkler hűtővízszórással EI30-EI120 tűzállósági határértékű is lehet.
A Stöbich füstkötényfalak készülhetnek egyetlen elemből vagy több modulelem összeépítéséből. Egy-egy ilyen egység továbbsorolható gyakorlatilag korlátlan hosszig. A füstgátló szövet alapesetben a tengelyszekrénybe feltekerve található. Tűzjelzés esetén a füstkötényfal vezérlése oldja a tengelybe épített tartómágnest és a ponyva automatikusan, a saját tömegénél fogva leereszkedik.

Stöb-5.jpgA Stöbich GmbH 2000 óta gyárt fokozottan tömített füstgátló kapukat is. A Stöbich ,,Fiberseal S200’’ füstgátló kapu MSZ EN 13501-2 szabványok szerint S200 osztályba sorolással rendelkezik, azaz 200°C hőmérsékleten és 50Pa túlnyomás esetén az egész beépített szerkezet légáteresztése nem haladja meg a 50m3/óra értéket. A szerkezet tűzállósági vizsgálata az MSz EN 1634-3 szerint történt.
A ,,Fiberseal’’ füstgátló kapu gyártható Sa minősítésű kivitelben is, azaz szobahőmérsékleten és 20Pa túlnyomás esetén a füstgátló kapu kerülete mentén a légáteresztés legfeljebb 3m3/méterenként és óránként.

Gazdaságos megoldást kínálnak a fixen telepített textil füstkötényfalak. Az üvegszövetből készült füstkötény-falak előnye a csekély tömeg (a szövet tömege kb. 680 gr/m2) vagyis nem terheli számottevően az épület szerkezeteit. Egy ütemben és gyorsan felszerelhető.

A gépészeti és villamos szerelvények könnyen átvezethetők rajta, a rések ezt követően könnyen tömíthetők.


 

 Hő- és füstelvezető berendezések csatornahálózatai PROMATECT® tűzvédő építőlemezekből


Promatec-1.jpg

A 2015. március 05-én hatályba lépett 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat, a továbbiakban OTSZ) a vonatkozó európai vizsgálati és osztályozási szabványok fejlődését is figyelembe véve az eddigiektől eltérő követelményeket támaszt a hő- és füstelvezető, ill. a légpótló légcsatornákkal szemben. A régi OTSZ-ben (28/2011. (IX. 6.) BM rendelet) az 516. § alapján a hő- és füstelvezető rendszer elvezető légcsatorna-hálózatának 400°C füstgázhőmérsékletet figyelembe véve legalább 90 percig működőképesnek, állékonynak és A1 tűzvédelmi osztályúnak kellett lennie. Az új OTSZ-ben ez a mondat egy teljes táblázattá (9. melléklet 3. táblázat) bővült, amelynek megértéséhez röviden ismertetjük a különböző csatornatípusokat és a vonatkozó szabványokat, valamint a Promat minősített megoldásait.


Tovább


 

 
 
 
 
 
 
 
 
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gifsajat-hird.jpgkonifo-banner-florian.gif

Az áprilisi Florian exPress tartalmából:

 

# Fordulóponton az építészeti alkotások szerzői joga

# Menekülés vizsgálat a füstterjedés figyelembevételével

# Garázs és pincefödémek biztonságos hőszigetelése multipor hőszigetelő lapokkal

# Az a gondolat számít, amelyik meg is valósul (Interjú Zellei Jánossal, a Dunamenti Vk. Zrt.és a Mercor Dunamenti Zrt. elnökével)

# Villamos vezetékrendszerek tűzterjedés-gátlása

# „Apgrédelés”: Átállás LED-technológiára

# Óriási nemzetközi érdeklődés a Conrad Dietrich Magirus Díj iránt

# SZAKMAI JOGTÁR 2. rész
A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályok
12-27. fejezet

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.