E-press-fej-2016-végleges copy.jpg
  Webtérkép    
FŐOLDAL
(A hónap cikke)

Programelőzetes

2019. május 14.–17.

MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

 A nigériai Mouka Ltd. növeli dolgozói biztonságát

 A tűz felismerése, még az elterjedés előtt:
Bosch videoalapú tűzjelző megoldás a Mouka habgyártó telephelyein

10-Bosch-18.jpg
(2018. október 12.) A Nigériai Lagos székhellyel rendelkező Mouka Ltd. 1959-es alapítása óta vezető pozícióra tett szert az ország háztartási és ipari habgyártásának piacán. A 800 alkalmazottal, az ország több pontján (Lagosban, Beninben és Kadunában) termelési létesítményekkel rendelkező cég jelenleg Nigéria legfontosabb márkás matrac, valamint egyéb habalapú, alvással kapcsolatos termékek szállítója. A habblokkok, ágyneműk, paplanok és poliuretán tömbök, széles körben elérhetők a Nigériai kis- és nagykereskedelmi csatornákon keresztül.Í

 A hab és a poliuretán anyagok rendkívül tűzveszélyes jellege miatt a gyártási létesítmények tűzbiztonsága elsődleges szempont. Amikor azonban a Mouka Ltd. olyan megoldást keresett, amely 30 másodpercen belül érzékeli a tüzet és a füstöt, gyorsabban, minthogy az továbbterjedhetne és veszélyeztetné az alkalmazottakat, a piacon nem talált kielégítő megoldást. Ennek fő oka a közönséges pontalapú detektorok érzékelési technológiájában rejlik. A hagyományos füstérzékelők a levegőben lévő füstrészecskék érzékelésén alapulnak, amelyhez a füstrészecskék felemelkedése szükséges, egészen az érzékelőig. Ez viszont akár több percet is igénybe vehet, különösen, ha az érzékelőket a magas raktárak mennyezetére telepítik. A Bosch az érzékelés hatékonyságának növelésére egy innovatív terméket kínál, amely tökéletes a feladat ellátására: a VdS-tanúsítvánnyal rendelkező AVIOTEC kamerát. Ez a megfoldás a füst és a lángok vizuális érzékelésén alapul, így sokkal gyorsabb, mint a pont-alapú érzékelők. Az eszközök belsejében lévő szoftver elemzi a videoanyagot a tűzesetekhez hasonló vizuális minták keresésével, mint például a tűzre jellemző speciális mozgás, alak vagy színváltozások. Ha IP-alapú videomenedzsment rendszerhez csatlakoztatják, a videoképek további információkat nyújthatnak például a riasztás ellenőrzésére vagy a tűz lokalizálására. Az AVIOTEC által nyújtott megoldás sokkal közelebb állt a biztosító cégek által támasztott követelményekhez, mint bármely más elérhető megoldás.

 A kiépített Bosch rendszer 34 darab AVIOTEC kamerát tartalmaz a videoalapú tűzjelzéshez, továbbá hang- és fényjelzőket, harmadik féltől származó oltórendszert, amelyek mindegyike egy 1200 sorozatú Bosch tűzjelző központhoz csatlakozik. A tűz és a lángok korai felismerésének képességével a Bosch videoalapú tűzjelző rendszere valódi kincsnek számít a három gyárépületben. Először is jelentősen emeli a Mouka Ltd.–nél dolgozó több száz munkavállaló biztonságát, másodszor csökkenti a riasztási reakcióidőket, minimalizálva ezzel a berendezések és a termékkészletek esetleges károsodásának kockázatát. Harmadszor pedig a tűzről készült felvételek lehetővé teszik a kiváltó okok felderítését. Ráadásul a tény, hogy a rendszer az iparágban egyedülálló gyorsasággal képes a tűz érzékelésére, alacsonyabb biztosítási díjat eredményezett a Mouka Ltd. telephelyei számára.


Vissza


 

Lufthansa Technik Budapest - Levegővel stabilizált hangár tűzjelző rendszere

SBT-2.jpg
Az építményt alacsony nyomású (kb. 20 mbar), egymás mellé párhuzamosan rögzített nyomástartó csövekből alakították ki. Anyaga nem éghető, 0,48 milliméter vastagságú poliészter szövet, PVC bevonattal, amely -30°C és +70°C között megtartja fizikai paramétereit.

Az építmény hossza 62 m, szélessége 55 m, külső magassága 23 m, belmagassága 18 méter. A szerkezetet olyan módon csavarozták a betonhoz és rögzítették a hevederekkel, hogy az ellenálljon akár 120 km/h sebességű szélnek, amely hatására 3 méteres oldalirányú deformáció is előfordulhat.

Tovább


 Épületeken elhelyezett napelemes rendszerek tűzvédelme

OBO1.jpg


A megújuló energiák hasznosítására való törekvésnek az egyik leglátványosabb eleme a napelemes rendszerek dinamikus terjedése, nemcsak világszerte, de hazai viszonylatban is. Miközben a napenergia közvetlen villamos energiává történő átalakítása környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés szempontjából kifejezetten előnyös módja az energiatermelésnek, tudomásul kell vennünk azt is, hogy ennek a technológiának az alkalmazása is rejt olyan veszélyeket, amelyekre tudatosan kell készülnünk.

Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gifkonifo-banner-florian.gif

Az áprilisi Florian exPress tartalmából:

 

# Fordulóponton az építészeti alkotások szerzői joga

# Menekülés vizsgálat a füstterjedés figyelembevételével

# Garázs és pincefödémek biztonságos hőszigetelése multipor hőszigetelő lapokkal

# Az a gondolat számít, amelyik meg is valósul (Interjú Zellei Jánossal, a Dunamenti Vk. Zrt.és a Mercor Dunamenti Zrt. elnökével)

# Villamos vezetékrendszerek tűzterjedés-gátlása

# „Apgrédelés”: Átállás LED-technológiára

# Óriási nemzetközi érdeklődés a Conrad Dietrich Magirus Díj iránt

# SZAKMAI JOGTÁR 2. rész
A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályok
12-27. fejezet

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.