Fl-netfej-új copy.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

2019. január 30.

OTSZ 5.1 az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásai
TŰZVÉDELMI KONFERENCIA
Rendezvényszervező: TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség
1149 Budapest Mogyoródi út 32.
Telefon: +36 30 966 5038
tszvsz@tszvsz.hu


 Helyszín: LURDY Ház 6. konferenciaterem
   1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Országos Tűzvédelmi Konferencia részletes programja, valamint a jelentkezési lap az alábbi linken keresztül szintén megtekinthető és letölthető:
http://www.tszvsz.hu/bm-okf-tszvsz-orszagos-tuzvedelmi-konferencia-januar-30-lurdy-haz/


2019. február 20.-21.
FeuerTRUTZ, Nürnberg
A megelőző tűzvédelem szakvására
Rendezvényszervező: FeuerTrutz Network GmbH
Stolberger Straße 84.
50933 Köln/Németország
www.feuertrutz.de
www.feuertrutz.de/kongress)
Helyszín: NürnbergMesse /Messezentrum/Nürnberg
90471 Nürnberg/Németország

 

2019. március 19.–22.
Securika Moscow
25. Nemzetközi
védelmi, biztonsági és tűzvédelmi Szakiállítás
Rendezvényszervező: ITE Group plc
Helyszín: Expocentre/Moszkva
14, Krasnopresnenskaya nab.,
Moscow, Russia, 123100
www.securika-moscow.ru
security@ite-events.com

2019. május 14.–17.
MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 

2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

 

1500 kW áram és 72 000 l percenként önkénteseknek

 (2019. február 22.)

02-KEHOP-1-19.jpgA  KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) azonosítószámú, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 1 milliárd 500 millió forint európai uniós támogatás érkezik idén önkéntes mentőszervezetekhez, amelynek keretében kárfelszámoláshoz használható járművekkel (45 terepjárók, 45 utánfutós quad), egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel (világítóeszközök, sátrakat) egészül ki mintegy kétszáz hazai önkéntes mentőszervezet. Emellett nyolcszáz önkéntes számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak Az uniós támogatás célja, hogy a magyarországi katasztrófavédelem támaszkodhasson olyan önkéntes mentőszervezetekre, amelyek ütőképes jármű- és eszközparkkal, naprakész felkészültséggel legyenek képesek bekapcsolódni a kárfelszámolás során adódó feladatok végrehajtásába, a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

A program első állomásaként február 19-én a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal együttműködő mentőszervezetek fővárosi és Pest megyei szervezetek képviselői vehették át ünnepélyes keretek közt a nekik szánt eszközöket, áramfejlesztő berendezéseket, zagyszivattyúkat, csatlakozó szerelvényeket a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóság Dologház utcai objektumában Budapesten. Az ünnepségen részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak egy csoportja. Ünnepi beszédet dr. Tóth Ferenc tű dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelője mondott. „Biztonságot szolgáltatunk együtt. Az a küldetésünk, hogy megvédjük ezt az országot, ha kell most, ha kell a jövőben is.” Előre vetítette továbbá, hogy idén összesen 260 db, 5,5 kW teljesítményű áramfejlesztőt és 260 db 1200 l/p illetve 1600 l/p teljesítményű zagyszivattyút vehetnek át az érintett önkéntes szervezetek. Ez a kapacitás képes lenne Budapest egy kisebb kerületét árammal ellátni, illetve akár a Feneketlen tavat egy óra alatt, akár a Hámori tavat egy nap alatt kiüríteni.

A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

A beszerzett új eszközök egy részét dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, dr. Varga Ferenc dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató, Branyiczky Márk tű. ezredes a Pest megyei KI Igazgatója adta át a

Budapesti Önkéntes Mentőszervezet (15 db áramfejlesztőt és 18 db szivattyút)

Pest megyei szervezetek közül (20 db áramfejlesztőt és 20 db szivattyút)

Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület

Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 Dunabogdány Községi Mentőcsoport

 Galgamácsa Községi Mentőcsoport

 Kisoroszi Községi Mentőcsoport

 Nagymaros Városi Mentőcsoport

 Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  Szigethalom Mentőcsoport

 Szigetmonostor Községi Mentőcsoport

 Szigetszentmiklós Városi Mentőcsoport

 Szob Járási Mentőcsoport

 Szob Város Települési Mentőcsoport

 Tápiószőlősi Polgárőr Egyesület

 Vác Városi Mentőcsoport

 képviselőinek.

A projekt első ütemében beszerzett áramfejlesztőkkel és zagyszivattyúkkal együtt az év további hónapjaiban összesen ötszázhúsz szivattyút ás áramfejlesztőt juttatnak el az országban működő önkéntes csoportokhoz.
02-Kehop-2-19.jpg02-Kehop-3-19.jpg02-Kehop-4-19.jpg02-Kehop-5-19.jpg

Vissza


 

 Szabadtéri tűzesetek megelőzése

 (2019. február 21.)

Kültéri-tűz.jpgAz elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.
  Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.
  Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

  A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

  A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

  A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

  Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

  További információért hívhatja Mukics Dániel tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.


Vissza


 

Elérhetőbbek lesznek a szabványok

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

(2019. január 16.)
01-szabvany-19.jpgA Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.
    Az elfogadott törvényjavaslatról György László, az ITM gazdaságstratégiáért – és szabályozásért felelős államtitkára nyilatkozott a sajtónak. Kiemelte, hogy a központi költségvetés évi 100 millió forintot fordít a leggyakrabban használt szabványokhoz való hozzájutás támogatására, így e szabványok költsége akár 90%-kal is csökkenhet.
   A törvény alapján szerveződni fog egy szakértői szintű műszaki szabályozási bizottság, amelynek javaslata alapján válogatják ki a kedvezményesen elérhető szabványokat. A bizottság feladata lesz a szabványosítás szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása is, együttműködve a Magyar Szabványügyi Testülettel.


Vissza


Erősödik Fehérgyarmat tűzvédelme

 (2019. január 10.)
01-Fehérgyarmat-19.jpgEgy uniós projektnek köszönhetően 2020-ban modern, korszerű épületbe költözhet a fehérgyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség és a helyi tűzoltóság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása-Fehérgyarmat tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00011 azonosítószámú projekt 677 millió 750 ezer 639 forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító beruházás megvalósuljon.

A katasztrófavédelmi ingatlanok elhelyezését és kialakítását megelőző elemzések azt mutatták, hogy az országban egyes területek mentő tűzvédelme új laktanya építésével, illetve a meglévő átépítésével erősíthető. A program hat városban hoz látványos fejlődést: Fehérgyarmat mellett Gyöngyösön, Pécsett, Kiskőrösön, Kecskeméten és Piliscsabán indult a beruházáshoz kapcsolódó uniós projekt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton 2020-tól új, korszerű ingatlan szolgálja majd a térség biztonságát. Az érintett területen a katasztrófavédelem mátészalkai és fehérgyarmati tűzoltóegységei 67 település 48 ezer lakójának biztonságáról gondoskodnak. A beruházás végére a tűzoltóságnak és a kirendeltségnek helyet adó épület alkalmassá válik arra, hogy abban a hivatásos állomány, valamint a szükséges jármű- és eszközpark megfelelő elhelyezést kapjon.

 Az épület az emeletráépítés révén több mint ezer négyzetméter alapterületű lesz, hozzáépül egy könnyűszerkezetes, kétszerállásos szertár, valamint egy tömlőszárító. A felújított épület földszintjén a katasztrófavédelmi kirendeltség irodái, az emeleten étkező, pihenő, öltöző és további irodák kapnak helyet, míg a tervezett könnyűszerkezetes épületben a tűzoltóság működéséhez szükséges helyiségek egy részét (raktár, műhely, bevetésiruha-tároló) alakítják ki.

 A beruházás befejezésének tervezett határideje: 2020. március 31.

 További információ kérhető:
Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, helyettes szóvivő

Vissza


 

Tűzoltólaktanyák kialakítása – új épület kiskőrösön

 (2019. január 4.)

01-Kiskőrős-19.jpgEgy uniós projektnek köszönhetően várhatóan 2020-ban új épületbe költözhet a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú projekt 919 millió 847 ezer 409 forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító zöldmezős beruházás megvalósuljon. A projekt keretében egy a kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Kiskőrösön, ami amellett, hogy hatékonyabbá teszi a térség mentő tűzvédelmét, a városképbe is illeszkedik.

 A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben emelkedett a lakosságot, az anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető természeti, ökológiai katasztrófák száma, és egyre több civilizációs veszélyforrással is számolni kell. A társadalom jogos elvárása, hogy az erre hivatott szervezetek, köztük a katasztrófavédelem felkészülten és gyorsan kezelje ezeket az eseményeket. A katasztrófavédelmi szempontú kockázatokról szóló elemzések szerint az ország egyes területeinek mentő tűzvédelmét új laktanyák építése javíthatja számottevően. A szakmai javaslatokat figyelembe véve hat városban újul meg a régi laktanya, vagy épül teljesen új létesítmény. Fehérgyarmaton, Gyöngyösön, Pécsett, Kecskeméten, Piliscsabán és Kiskőrösön kezdődtek meg az uniós projektekhez kapcsolódó beruházások. A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság 13 település csaknem 51 ezer lakójának biztonságát javítja majd.

 A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó laktanya zöldmezős beruházás keretében valósul meg. A Dózsa György úti ingatlant a helyi önkormányzat ajánlotta fel, állami tulajdonba vétele után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lesz a terület vagyonkezelője.

 A létesítmény egy új, több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát, egy raktárépületet és egy sportpályát foglal majd magában. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak helyet. A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet, az ő minden igényt kielégítő elhelyezésük mellett három szerállást és egy járműmosórészleget alakítanak ki. Mindemellett a szertárban minden, a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiség elkészül. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épül, és a kirendeltség ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeit ugyancsak akadálymentesítik.

 A beruházás célja egy olyan épület kialakítása, ami méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak. Az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt érje el a veszélyeztetett területeket, ami javítja a tűzoltói beavatkozások hatékonyságát. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

 A beruházás befejezésének tervezett határideje 2020.10.31.

 

Vissza


 

Tűzoltók karácsonya

 

(2018. december 21.)
12-OKF-18.jpgÚjabb korszakos mérföldkőhöz érkezett a hazai katasztrófavédelmi szervezet 2013-ban megkezdett technikai fejlesztése. December 20-án, ugyanis nem kevesebb, mint 83 db új, a lakosság, az ország ingatlanállománya, gazdasága biztonságát szolgáló gépjármű állhatott szolgálatba összességében mintegy 3 milliárd forint értékben. A jelentős gépjárműtechnikai fejlesztést két fő megfontolás jellemezte: az egyik a hazai gyártás előtérbe helyezése, a másik a környezetvédelem az elektromobilitás révén. Utóbbit 54 db Volkswagen e-Golf rendszerbe állítása képviseli. Ezek az egy töltéssel 300 km megtételére képes elektromos személygépkocsik a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző állomány munkáját fogják segíteni. Új elem a technikai állománytáblán a KIBE jármű, azaz a kritikus infrastruktúra-bevetési egység, amely VW Transzporter kisáruszállító járműből a BM Heros Zrt-nél kialakított, majdan a vezetői döntéshozatalt támogató, a hatósági munkát, a komplex ellenőrzések lebonyolítását, az események hatékony kezelését segítő eszköz. Ebből A 10 KIBE-n Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár megye katasztrófavédelmi igazgatósága osztozott.10 db ritikus infrastruktura-védelmi bevetési egység  195 millió 416 ezer Ft

12 db erdőtüzes vízszállító jármű                1 milliárd 516 millió 380 ezer Ft12-OKF-2-18.jpg
1 db duplafülkés erdőtüzes vízszállító jármű              139 millió 700 ezer Ft
3 db erdőtüzes cserefelépítménnyel
        ellátott konténerszállító                                   422 millió 910 ezer Ft
3 db magasból mentő szer                                       663 millió 634 ezer Ft
54 db VW e-Golf                                                      589 millió 768 ezer Ft

Összesen                                                3 milliárd 528 millió Forint

Vissza


 

 


 

A jó falatok védelmében


(2018. december 13.
12-VdS-18.jpgA tapasztalatok szerint tűzesetek nem csak a főzés során gyakoriak. A kereskedelmi konyhákon literszám felhasznált olajok (ha azok oltásához nem megfelelő eljárást alkalmazunk) okozhatnak nagy pusztulással járó robbanásveszélyt. Így a vendéglátó szektor a fokozott tűzveszély és a nem megfelelő oltóanyag alkalmazása nyomán kialakuló zsiradékrobbanások kockázata miatt logikusan igen speciális követelményeket állít a tűzoltás-technikai megoldásokkal szemben. A VdS kompakt útmutatót állított össze a hatékony tűzvédelem tárgyában, amely segítheti a biztosító társaságokat és egyebek mellet a nagykonyhák biztonsági megbízottjainak munkáját.
A DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung = Német Törvényes Balesetbiztosítás) 110-003 számú állásfoglalása szerint az 50/100 liter vagy annál nagyobb zsír- és/vagy étolajmennyiséget felhasználó üzemeltetők olyan telepített tűzoltó rendszereket kötelesek alkalmazni, amelyek hatékonyságát a DIN EN 16282-7 szabvány szerint „akkreditált vizsgálóközpont”, mint például a VdS hagyott jóvá.  Viszont nem állnak rendelkezésre olyan műszaki előírások, amelyek a biztosítókat és az üzemeltetőket támogathatnák veszteség megelőzési törekvéseikben. Ebből kiindulva a VdS fontos segítséget kínáló információs lapot állított össze a kereskedelmi vendéglátás valamennyi ágazatában dolgozó biztonsági megbízottak számára. A „Nagykonyhai beépített tűzoltó rendszerek kiértékelése (VdS 3846) című információs lap összefoglalja a komplex rendszerek alkalmazásával kapcsolatos relelváns tudnivalókat. Az információs lap díjmentesen letölthető oly módon, hogy a www.vds.de web-cím „Schulfeld” felületén beírjuk a „„VdS 3846“ szöveget. 
 

Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi és Pest megyei szervezetek


12-szerátadás-18.jpgA központi költségvetésben 2018-ban hétszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December harmadikán az országban elsőként a Fővárosi és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor kapták meg pályázati forrásból beszerzett eszközeiket a Pest megyei önkormányzati tűzoltóságok

 A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti raktárbázisán tartott ünnepségen jelen volt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, Varga Ferenc tű. dandártábornok fővárosi és Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint megjelentek a szakmai és együttműködő szervezetek képviselői.
 
A rendezvényen Pest megye huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete, míg a főváros tizenhat önkéntes tűzoltó egyesülete és három mentőszervezete kapta meg a pályázaton elnyert felszereléseket.

A rendezvényen Pest megye huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete, míg a főváros tizenhat önkéntes tűzoltó egyesülete és három mentőszervezete kapta meg a pályázaton elnyert felszereléseket.

 A tűzoltóságok, tűzoltó egyesületek és mentőcsapatok képviselői előtt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes mondott köszöntőt. Mindenekelőtt személyesen gratulált az önkénteseknek, hiszen mint mondta, „többen lettünk”, hiszen idén a tavalyinál többen indultak a Magyar Tűzoltó Szövetség és a BM OKF közös pályázatán. A szétosztható hétszázmillió forintból – folytatta a főigazgató-helyettes, országosan körülbelül hétezer felszerelést sikerült beszerezni, emellett képzésre, oktatásra és működési költségekre is kaptak támogatást a nyertesek. A mai napon a főváros és Pest megye összesen negyven önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkéntes mentőszervezete és négy önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága veheti át a felszereléseket – mondta el a tábornok. Erdélyi Krisztián hangsúlyozta: Magyarország mentő tűzvédelme az önkéntesek nélkül nem lenne teljes, a beavatkozásoknál rájuk éppen annyira szükség van, mint a hivatásos erőkre. Példaként a 2013-as történelmi dunai árvizet, valamint az azóta évről évre kialakuló időjárási veszélyhelyzeteket említette. A munkát nem elég megköszönni, el is kell ismerni – fogalmazott a főigazgató-helyettes, az önkéntesek professzionális munkájához professzionális eszközparkra is szükség van. Ezek beszerzését teszik lehetővé a pályázatok – zárta beszédét.

 Azt követően a főigazgató-helyettes a fővárosi és a Pest megyei igazgatóval közösen átadta az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, az önkéntes mentőszervezeteknek és az önkormányzati tűzoltóságoknak a pályázaton nyert eszközöket.
 
Az idén a tavalyinál százmillióval több támogatást kaptak az önkéntesek, hatszázmillióra a tűzoltó egyesületek, százra pedig a mentőszervezetek pályázhattak. Ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázat lehetősége, összesen kétszázhuszonöt millió forintra nyújthattak be igényt. A felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök, szakfelszerelések mellett az EDR-rádiók is találhatóak, mindezek mellett több szervezet a különféle gépek, berendezések kezeléséhez szükséges, vagy pályaalkalmassági vizsgákra, illetve műszaki, informatikai fejlesztésre nyert támogatást. A következő napokban az ország valamennyi megyéjében hasonló ünnepségen kapják meg eszközeiket a tűzoltóságok, mentőcsapatok

Vissza


  

Érkezik az OTSZ 5.0 helyébe az 5.1 változat


11-otsz-18.jpg(2018. november 23) Három évvel ezelőtt, 2015. március 5-én lépett hatályba az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet – közismert nevén az Országos Tűzvédelmi Szabályzat – születési sorrendben – 5. változata. Az azóta eltelt időben - a jogalkotó szerint - elegendő jogalkalmazási tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy sor kerülhessen a normaszöveg felülvizsgálatára, kiigazítására, ahogy a módosító művelet elegáns elnevezése üzeni: finomhangolására. 

Három évvel ezelőtt, 2015. március 5-én lépett hatályba az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet – közismert nevén az Országos Tűzvédelmi Szabályzat – születési sorrendben – 5. változata. Az azóta eltelt időben - a jogalkotó szerint - elegendő jogalkalmazási tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy sor kerülhessen a normaszöveg felülvizsgálatára, kiigazítására, ahogy a módosító művelet elegáns elnevezése üzeni: finomhangolására. A felülvizsgálat kiterjedt szakmai konszenzusra épült. A munkában 31 szakmai szervezet vet részt hivatalból, és ennél is több informálisan. A munka során a hatósági állomány és a szakmai szervezetek részéről érkezett mintegy 800 javaslat feldolgozása várt a majdani módosító szövegtervezet kidolgozóira. Az ily módon létrejött OTSZ 5.1 jelű változatot október 31-én került át Belügyminisztériumhoz. Bár a szövegtervezetnek még hosszú utat kell bejárnia míg hatályos jogszabállyá érik, mivel az új változat felépítése, belső szerkezete és szellemisége alapjaiban nem változott, elérkezett a finomítások szélesebb körrel való megismertetésének ideje is. Így tartalmát tekintve az OTSZ 5.1 ismertetésére épült az év vélhetően utolsó Országos Tűzvédelmi Konferenciája a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szervezésében november 21-én és 22-én, Siófokon.
ß

A teltházas (250 részvevő) rendezvény iránt oly mértékű volt az érdeklődés, hogy a szervezők megismételni tervezik jövő év elején. A konferencia alaphangját dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese adta meg a katasztrófavédelem 2018 évi hatósági tevékenységének és eredményeinek összefoglalásával, majd Érces Ferenc tűzoltó ezredes a BM OKF szolgálatvezetője vezette be a hallgatóságot az OTSZ finomításának munkafolyamataiba. Mint elmondta a normaszöveg módosításának (értsd egyes részek törlésének, más részek a megfelelő TvMI-be való áthelyezésének, illetve új szövegrészek beillesztésének) alapját az egyeztetések, képzések során a megelőző állománytó, szakmai szervezetektől, szakértőktől tervezőktől érkezett javaslatok alkották, de volt példa konkrét véleménykérésre is. Szerepet játszottak továbbá az eltelt időben benyújtott eltérési engedélyek és – nem szégyen másoktól tanulni – külföldi szabályozási minták is. (A teljesség igénye nélkül).
Mivel az OTSZ változásai szorosan összefüggenek a TvMI-k tartalmával, az utóbbiak változásainak előkészítő munkálatairól dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tájékoztatta a jelenlévőket.

Az általános összefoglalókat követően immár az OTSZ szövegében tett konkrét változásokra és – helyenként- azok indoklására került sor, Előbb Wagner Károly tűzoltó alezredes számolt be a továbbiakban a felhasználóknak vélhetően majdan a legtöbb feladatot generáló Kockázati osztály és tűzveszélyességi osztály besorolás, illetve az OTSZ robbanásveszélyt tárgyaló részeinek változásáról. Előbbi lényege, hogy időszerűvé vált az uniós (CLP) és az itthoni szabályozás összehangolása, amelynek szellemében a korábbi 5 tűzveszélyességi osztály a továbbiakban 3-ra fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes, mérsékelten tűzveszélyes és nem tűzveszélyes) redukálódik. Péter András tűzoltó alezredes az OTSZ V. (Általános szerkezeti követelmények), VI. (Tűzterjedés elleni védelem) és VII. (Rendeltetéstől függő létesítési követelmények) fejezetének változásairól adott számot.

Ezen a ponton eltérve a kronológiától a hatóság részéről még terítékre kerültek a kiürítést, a hő és füst elleni védelmet és a tűzoltói beavatkozást elősegítő szövegrészek (Wagner Károly tűzoltó alezredes) a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezésekre vonatkozó bekezdések (Szabados László tűzoltó alezredes), a villamos berendezésekre, villámvédelemre és elektrosztatikus feltöltődés re vonatkozó (Hidas Zoltán tűzoltó őrnagy), valamint a használati szabályokra, a karbantartásra irányuló meghatározások (Sándor Roland tűzoltó alezredes) változásai.
Az OTSZ 5.1-ben—mint azt szinte valamennyi előadó hangsúlyozta – lényegi változtatás kevéssé történt, a szövegváltozások inkább a pontosítást, a könnyebb használhatóságot, a szabadabb döntéshozást igyekezett szolgálni nem csorbítva persze a jól adresszált felelősségvállalást. Ez a pontosítás azonban elkerülhetetlenül magával vonja a követelményszintekhez megoldási javaslatokkal szolgáló Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek változását. Ehhez a munkához – noha a jogszabály még csak ez után fog hatályba lépni – az egyes munkabizottságok máris hozzáfogtak. Munkájuk főbb irányairól a konferencia további részében az egyes munkacsoportok képviselői számoltak be.

A tűzterjedés elleni védelem, illetve az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői TvMI-k tervezett módosításának szempontjait dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke tárgyalta a tárgyhoz méltó részletességgel, majd Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a kiürítés, míg vele egy blokkban megosztva Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke a hő- és füstelvezetés várható módosulásairól tájékoztatta a konferencia részvevőit. Végül Farkas Károly és Hajdu András, a TSZVSZ delegáltjai szintén egy blokkon osztozva a beépített tűzoltó, illetve a beépített tűzjelző berendezések TvMI, zárásképp pedig Kruppa Attila a TSZVSZ egyben az Elektrotechnikai Egyesület TvMI munkabizottságba delegált képviselője a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés TvMI a közelmúltban bevezetett és a közeljövőben várható finomhangolásáról adott számot.
A kétnapos rendezvény másnapján a TSZVSZ tagjai plenáris ülés, illetve tagozati ülések keretében folytatták a munkát.


Vissza


 

Ötven feddhetetlen, bátor és önfeláldozó ember

11-MArton-2-18.jpg(2018. november 18.) Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte az – néhány éves hibernáció után – egy éve (2017. május 15-én) újjáalakult, ám máris I. kategóriás egyesületté avanzsált Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület november 17-én. Az egykori és jelenlegi önkénteseket önként mozgósító rendezvényre eljött a német testvérváros Baienfurt tűzoltóküldöttsége Stefan Forderer parancsnok vezetésével, Kocsis Sándor, a szlovákiai testvéregyesület, somorjai ÖTE elnöke, a térség tűzoltóságainak képviselői, A Fejér Megyei Tűzoltószövetség tiszteletbeli (Mihály János ny. tű. ezr.) és jelenlegi (Molnár József tű. alez.) elnöke, Kelemen Zsolt és Udvardi Sándor, a Magyar Tűzoltószövetség alelnökei, a Fejér megyei (Magosi Lajos tű ezr. igazgató) és a Pest megyei (Oláh Péter tű. alezr.) Katasztrófavédelmi igazgatóság vezető tisztségviselői is. A népes ünneplő közönséget Pimper László, az egyesület elnöke köszöntötte, majd a helyi fúvószenekar szórakoztatta a jubilálókat rövid koncerttel. Ünnepi megemlékezést dr. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere tartott.”Honnan jöttünk – (1888.a XIX. század) hol tartunk ma, a XXI. században és merre visz utunk a jövőbe”, foglalta össze a nap esszenciáját a polgármester, aki a tűzoltók iránt érzett megbecsülése jeléül „ötven feddhetetlen, bátor és önfeláldozó ember”-ként aposztrofálta a martonvásári ÖTE tagságát. „Egyetlen település sem gondolhatja magáról komolyan, hogy ne legyen tűzoltósága, mint ahogy óvodája, iskolája és más közellátást szolgáló intézménye is van”- zárta beszédét. Miután Wagner Károly egyesületi tag felelevenítette a martonvásári tűzoltóság elmúlt 130. évének fontosabb állomásait, az ünnepség kedves momentumaként az aktívtagok emléklapok adományozásával kedveskedtek az egyesület korábbi, ám már nem szolgáló önkénteseknek, akik – mintegy viszonozva a figyelmességet 1958-ban kapott és nagy becsben őrzött egyesületi zászlójukat adták át az új tagoknak.

A különleges évforduló alkalmából mind a testvérvárosi küldöttségek, mind a hazai vendégek rövid köszöntő kíséretében emléktárggyal tették emlékezetessé az évfordulót. 

„Együtt egymásért”, idézett fel egy faliratot az ünnepséget záró felszólalásában Pimper László, a martonvásári ÖTE elnöke.
11-Marton-3-18.jpg


Vissza


 

 Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között


11-gyak-18.jpg(2018. november 16.) Mindez természetesen csak egy gyakorlat során történt meg. A feltételezett szituáció szerint ötvenhét emberrel a fedélzetén lezuhant Békéscsabán egy ATR 72 típusú repülőgép. A bajba jutott légi jármű utasainak felkutatására és mentésére a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség és a mentőszolgálat egységei indultak.
A gyakorlat elején Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője és Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Elhangzott, hogy a gyakorlat során a bajba jutott légi járművek utáni kutatás, illetve a mentés rendszerét, a társszervek közötti együttműködést, valamint az Országos Légikutató-mentő Rendszer működését ellenőrzik, ami természetesen jó alkalmat teremt a tapasztalatcserére is. Elmondták azt is, hogy a sérülteket ezen a gyakorlaton is a vöröskereszt fiataljai személyesítik meg.
A gyakorlat szerint a Temesvárról induló és a Kassai repülőtérre tartó személyszállító gép, összesen ötvenhét emberrel a fedélzetén kezdte meg repülési útvonalát, ám nem sokkal a felszállást követően hajtóműhiba történt. A veszélyhelyzeti leszállásra – a magyar repülésirányítással történt egyeztetést követően – a békéscsabai repteret jelölték ki. A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat – a magyar légtérben polgári szabályok szerint közlekedő légi járművek biztonságát szolgálva működő cég – jelezte az eseményt az Országos Légi Kutató-mentő Rendszer tagjainak, vagyis a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, illetve a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ Műveletirányításának. Utóbbi riasztotta a Magyar Honvédség Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat helikopterét, egy MI-17-es típusú gépet, ami Szolnokról indult útnak. A bajba jutott légi jármű pilótája jelentős mennyiségű üzemanyaggal volt kénytelen megkísérelni a leszállást, ennek következtében a repülőgép nem tudta tervszerűen megközelíteni a repteret. Hogy a pilóta elkerülje a túlfutást, úgynevezett átstartolást hajtott végre. A manővert azonban nem sikerült végrehajtania, a repülő a 44-es főúton közlekedő buszba csapódott, majd két személyautót is elsodort. Az ütközés következtében többen is összeroncsolódott járművükbe szorultak, ketten sokkos állapotban, pánikszerűen elhagyták a helyszínt és eltűntek a bozótos, fás területen.
A helyszínre elsőként a katasztrófavédelem beavatkozó állománya, valamint a mentőszolgálat szakemberei érkeztek ki, akik azonnal megkezdték a sérültek osztályozását, összegyűjtését és ellátását. A műszaki mentést együttes erővel hajtották végre az orosházi, a mezőkovácsházi, a gyulai és a békéscsabai hivatásos tűzoltók, a már helyszínen lévő erők támogatása érdekében riasztották a békési önkormányzati tűzoltókat is. Az egységek a mentési feladatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezték. A forgatókönyv szerint a katasztrófavédelmi mobil labor döntéstámogató szerepet töltött be. A beavatkozók a honvédség szakembereivel együtt vágták ki a roncsok közé szorult embereket, habbal fedték le a veszélyes területet, és az oldalára borult buszból több sérültet emeltek ki. Eközben felszállt a rendőrség helikoptere is, hogy mihamarabb felkutassák a baleset következtében sokkos állapotba került és szétszéledt embereket.
A mostanihoz hasonló gyakorlatot az érintett szervekkel közösen évente szervez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a legutóbbi ilyen jellegű eseményre Pest megyében került sor.

Fotó: Jóri András BM OKF


Vissza


 

 VdS Tűzvédelmi Napok a tűzvédelem és biztonság átfogó szakmai programjaival10-VdS-18.jpg
(2018. október 25.) December 4. és 5. között szakvásár és szakértői konferencia, valamint különböző díjmentes tematikus fórumok várják a látogatókat Kölnben

Decemberben a Kölni Vásár ismét a tűzvédelmi szakág jelentős találkozója lesz: itt kerül ugyanis megrendezésre a VII. VdS Tűzvédelmi napok. december 4 - és 5 – én, a kiállító teremben nagyszabású nemzetközi kiállítással és tematikus fórumokkal, hat szakkonferencián pedig kompakt szemináriumokkal. ötvözve A konferencia előadói és a szemináriumok résztvevői megvizsgálják a megelőző építési, műszaki-technikai és szervezési tűzvédelem jelenlegi helyzetét és trendjeit, valamint a tűzvédelem és a többi biztonsági terület kölcsönhatásait. Mindkét napra mintegy 100 német és külföldi kiállító, valamint több mint 3000 látogató várható.


Vissza


 

Szakmai nap és üzemlátogatás a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt. Dorogi üzemében


10-Dorog-18.jpg(2018. október 20.) A szakmailag már eddig is igen hasznosnak bizonyult hagyományain tovább építkezve ezúttal a nemzetközi hírű Richter Gedeon Nyrt. első sorban hatóanyag fejlesztéssel és intermedier gyártással foglalkozó, mintegy ezer dolgozót foglalkoztató dorogi gyárába szervezett kétnapos szakmai találkozót a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ). A gyár történetét, az alkalmazott technológiákat és a – lakóterület közelsége miatt – fokozott környezetvédelmi és biztonsági törekvéseket Garai Zoltán üzemvezető főmérnök ismertette. Balogh László tű. alezredes, megbízott esztergomi kirendeltség-vezető a tűzoltóság illetékességi és működési területének jellemzőit vázolta fel, majd Égerhézi László a dorogi fióktelep biztonsági osztályának helyettes vezetője az igazán ritka kihívásoknak kitett létesítményi tűzoltóságot és tevékenységét mutatta be. A feladatkör különlegességét nem csak a termelés okán tárolt jelentős mennyiségű vegyi anyag, hanem annak összetétele is fokozza. Ritka (nem)látvány ugyanis a láthatatlan lánggal égő metanol tűz, vagy az éghető fémek, a fémnátrium, vagy a lítium annál hevesebb módon megmutatkozó tüze. Utóbbiakból látványos ízelítőt is kaptak a szakmai nap részvevői.
A rendezvény másnapján a nyugállományba készülő Diriczi Miklós tű. ezredes, a KOK igazgatója és Müller Róbert tű. alezredes. az igazgatói szék várományosa konzultált a tűzoltóképzés aktualitásairól. A szakmai előadások keretében Tulok Antal (Hesztia Kft.) a CAFS oltórendszerek működését és előnyeit, Laczkó Péter (SziFire Kft.) az akkumulátoros-hidraulikus mentőeszközök új generációját mutatta be. Kuriózumnak bizonyult Dobos Gábor tű. alezredesnek a segélyhívás és műveletirányítás jelenlegi rendszerét bemutató előadása. Végül a részvevők megismerkedhettek az okos szemüveg (tkp. egy szemre helyezhető kamera és egyben monitor, amely vizuális távkommunikációt tesz lehetővé) és az okos sisak alkalmazási lehetőségeivel.


Vissza


 

Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

 

10-Borsod-18.jpg(2018. október 18.) Sátoraljaújhelyen, a vasúti járműbontó területén tartotta meg közös katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatát október 18-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV-csoport.

A komplex gyakorlat résztvevőit Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője köszöntötte. Ahogy fogalmazott, a katasztrófavédelem és a MÁV között 2011-ben megkötött együttműködési megállapodás értelmében minden évben végrehajtanak katasztrófa-felszámolási gyakorlatot, ami azon túl, hogy segíti a valós életben is sokszor együttműködő társszervek munkáját, arra is lehetőséget biztosít, hogy minden olyan technikai eszközt kipróbáljanak, amelyet a mindennapokban ritkábban használnak.

 A mostani gyakorlat forgatókönyve szerint két személyvonat ütközött össze, az egyik szerelvény egyik kocsija fel is borult. A tűzoltók áramtalanították és rögzítették a vonatot, majd a mentőkkel együttműködve megkezdték az utasok, vagyis ebben az esetben a kiránduló iskolások mentését. A gyakorlaton ezt a szerepet a Magyar Vöröskereszt szakképzett imitátorai, illetve a megyei katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatukat töltő középiskolások alakították. A műszaki mentést csak a vagon durva roncsolása és vágása árán lehetett elvégezni, a felborult vasúti kocsin a tűzoltók motoros roncsvágó használatával teremtették meg a sérültek mozgatásához szükséges helyet. A balesetet szenvedett vagonokból kiemelt embereket a mentők sérülésük súlyossága szerint osztályozták, ellátták, majd elszállították. A „balesetnek” összesen tizenhét sérültje volt. A káreset felszámolásában a sátoraljaújhelyi, a tolcsvai és a szerencsi hivatásos tűzoltók vettek részt. Az együttműködő és társszervek részéről komoly összefogást, összehangolt és gyors beavatkozást igénylő helyzet meglehetősen életszerű volt, a kezelésébe bevont hivatásos tűzoltók munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

 A gyakorlatot követő értékelés során Fülep Zoltán elmondta, egy jól előkészített, szakszerűen és dinamikusan végrehajtott rendezvényt látott, ami hozzájárul az együttműködő és társszervek további munkájához.

 A statisztikák szerint a vasút területén az elmúlt években évente nagyjából száztíz-százhúsz káresemény következik be, kétharmaduk általában műszaki mentést igényel. Tavaly valamivel több esethez riasztották a tűzoltókat, a száznegyven káresetből negyvenötször tűz miatt kellett beavatkozniuk, kilencvenötször pedig műszaki mentés zajlott. Az idei év első felében valamivel több mint hetven káresetet kellett kezelni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősebb vasúti káreset 2015 áprilisának elején történt, akkor egy izobutánt szállító tartályvagon borult az oldalára a Miskolc-Tiszai pályaudvar rendező részén. A balesetben senki nem sérült meg, és veszélyes anyag sem került a környezetbe.

Dóka Imre
Fotó: Jóri Adrás OKF


Vissza


 

 Útnak indult a HUNOR

10-Hun-1-18.jpg(2018. október 24.) A NATO Euro-atlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központja és a szerb belügyminisztérium harmincöt szövetséges ország részvételével katasztrófakövetkezmény-kezelési törzsvezetési- és terepgyakorlatot szervezett október 7-12. között a szerb fővárostól mintegy 40 km távolságra fekvő Mladenovác település térségében. Magyarország a HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue Services) mentőszervezetet negyvenkét fős válogatott csapatát delegálta a helyszínre. A SRBIJA 2018 elnevezésű gyakorlatra a csapat és két mentőkutya négy teherautóval, egy kisbusszal, két terepjáróval, két quaddal és két személyautóval indult útnak október 7-én a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti bázisáról. Az útnak eredőkkel tartott Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője, a HUNOR parancsnoka, aki a csaknem r000 részvevővel szervezett gyakorlat irányító törzsében képviselte Magyarországot. Az útnak indulóktól a HUNOR jó hírnevét öregbítő jó munka reményével köszönt el a csapattól dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő.

A feltételezés szerint a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés rázta meg a kijelölt térséget. A magyar csapat a helyszíni táborverést követően a földrengés következtében sérült, romosodott, főleg ipari létesítményekben sérült vagy életüket vesztett emberek felkutatását és kimentését oldotta meg. A naponta változó feladatok során A HUNOR tagjainak (más országok – bosnyák, görög, macedón, moldáv spanyol, pakisztáni és ukrán –mentőcsapataival együttműködve) előbb egy kerámiagyár kétezer négyzetméter alapterületű csarnoképület romjai között kellett eltűnt emberek után kutatniuk volt a feladatuk, majd egy távolabb fekvő samottgyár romosodott csarnoképületből kellett sérülteket kimenteniük, majd egy másfélszer nagyobb csarnokban magasból mentési feladat következett. Ez a feladat fokozottan veszélyes volt, hiszen, a valóságban is instabil épületszerkezetek között zajlott, ráadásul mesterséges világítás mellett. Itt végül 14 sérültre bukkantak. Az utolsó erőpróba sérülteket kimentése volt egy tizenöt centiméter vastag betonfal áttörésével nehezítve a végrehajtást. Bár többórás munkával, de ezt is megoldották.
Összességében végül az eltűnt személyek felkutatását, alá-, és kitámasztási, kötéltechnikai, magasból mentési, kutyás kereső kihívásokat tartalmazó gyakorlat során a negyvenkét tagú magyar csapat által mutatott teljesítményt az illetékesek kiválóra értékelték.

10-Hun-2-18.jpg10-Hun-3-18.jpg10-Hun-4-18.jpg10-Hun-5-18.jpg
Vissza


 

XXII. FLÓRIÁN KUPA Létesítményi Tűzoltóverseny Dunaújvárosban

9-Flkupa-2018.jpg
(2018. szeptember 16.) Ha a Grand Slam mintájára évente 4, vagy a Forma 1 futamok mintájára márciustól novemberig 21 alkalommal csapnának össze verseny keretében a (jelen eseben a létesítményi) tűzoltóságok versenycsapatai, talán cizelláltabban volna követhető teljesítményük alakulása, és talán nagyobb motiváló erővel is bírna egy-két év leforgása alatt. Mivel azonban évente csak egyszer méretik meg magukat a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ) és a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) létesítményi tagozata által rendezett Florian Kupa Létesítményi tűzoltóverseny keretében, ez a verseny immár 22 év történelmére tekinthet vissza. 

Így viszont kiforrott forgatókönyv alapján olajozottan, gördülékenyen zajlott le szeptember 15-én is, miként az utóbbi években, ezúttal is Dunaújvárosban. „A rendezvény legfőbb célja az ország létesítményi tűzoltóságai közötti kapcsolatépítés lehetőségének biztosítása, a résztvevő szervezetek szakmai munkájában a színvonal emelés elősegítése, támogatása. A versenykiírásban arra törekedtünk, hogy ne csak a főfoglalkozású tűzoltókkal, hanem az alkalomszerűen igénybe vehető tűzoltókkal dolgozó létesítményi tűzoltóságok is a siker esélyével vehessenek részt a megmérettetésen” nyilatkozta Udvardi Sándor, az LTSZ elnöke, a MTSZ alelnöke, egyben a szervezésben, lebonyolításban oroszlánrészt vállalt VÉD-SZ Kft. ügyvezetője.

Az idei Florian Kupára 19 vállalat 27 csapata nevezett és vívott kiélezett küzdelmet, tömlőkkel, sugarakkal, dugólétrákkal, légzőkészülékekkel, hordággyal, és legfőképp az idővel, végső fokon egymással. A küzdelemben kiharcolt rangsort az alábbi táblázat foglalja össze.
Eredmények2018 copy.jpg

Huszonkét év nem kevés idő, a hagyomány egy idő után felvetheti az unalomba hajlás kockázatát is, de nem így tűzoltóéknál! Spontán ötlettől vezérelve, de hagyományteremtésgyanús lehetőségként a Pajzs cégcsoport sajóbábonyi és debreceni versenyzői családtagjakkal együtt érkeztek a dunaújvárosi Duna partra, de hozták a bográcsot és a belevaló nyersanyagot is, hogy a tűzoltóversenyt valóságos családi Pick Nickké bővítsék. Sikerült. A jövő egy lehetséges útja? Vissza


Ismerkedő-ismertető körúton a HNE AG

9-HNE-1.jpg(2018. szeptember 10.) Országjáró körúton mutatta be innovativ a tűzoltás számos lehetséges szcenáriójára kifejlesztett gyártmányait szeptember első hetében a HNE Technologie AG (Augsburg/Németország). Bár a (általában terjedelmes) “tűzoltóautó), a C-sugár és a víz a tűzoltók elévülhetetlen eszköztárának tűnik, a világ változása számos olyan helyzetet hozott magával, amire a hagyományos eszközök nem mindig képesek megfelelő választ adni. Különösen így szeptember első dekádja táján érdemes emlékeztetni a különféle indíttatású terrorcselekményekre, de gondolnunk kell a mind agresszívabbá váló utcai tüntetésekre, vagy akár a tűzkeltéssel operáló aljas harcászati eszközökre. A békésebb világnak is megvannak a tűzoltás számára új kihívásokat tartogató változásai, mint például a magasban működő szélerőművek, a legkülönfélébb helyekre telepített naperőművek, az egyre több elektronikát használó járművek, az iparban – és ennek következtében az áruszállításban is – megjelenő kockázatos anyagok és technológiák, stb.

A tűzkár csökkentésének alapelve minden változás ellenére változatlan: a tűzkeletkezéshez képest minél korábban kezdődik meg a beavatkozás, annál könnyebb megbirkózni a (kezdeti) tűzzel és annál kisebb lehet a kiterjedt tűz okozta kár. És ma már az sem lehet közömbös, hogy mekkora ráfordítást igényel a beavatkozás. A HNE ebből az alapgondolatból kiindulva fejlesztette az oltástechnológiát, a tűzoltás eszközeit és az alkalmazott oltóanyagokat.

A leggyorsabb beavatkozást természetesen a beépített rendszerek teszik lehetővé. Ilyen rendszerek ma is felügyelnek épületeket és 9-HNE-2.jpgtechnológiákat, de nehezen alkalmazhatók pl. a közúti, légi vagy vízi közlekedésben (bár pl. vízköd oltók ma is léteznek ezeken a területeken), de egyelőre szűkebb az alkalmazásuk pl. a szélerőműveknél, a közúti járműveknél (akár a Molotov-koktél- támadásoknak kitett rendőrségi oszlató járműveknél). Ilyen helyben oltó lehetőséget kínál a megdöbbentően egyszerű és rendkívül rugalmas, innovatív és hatékony nagynyomású megoldással működő moduláris ún. „VARIO PROTECTION SYSTEM”. Víztakarékos (és emiatt vízkár elkerülő) oltást kínál a „VARIO SYSTEM” elnevezésű rendszer, amely minden lehetséges szituációra tökéletes habot állít elő. HiPress üzemmódban állandó 38 bar nyomás mellett homogén nehézhab sugarat állít elő. A HiCAFS módusz jó tapadóképességű szárazhabot ad, míg szórt habsugara gazdaságos felületfedő habot ad az esetleges visszagyulladások, vagy parázsló részek megszüntetéséhez. A gyors helyszínre juttatást a rendszer mérete garantálja, ugyanis 9 és 13 l-es kiszerelésben készül, amely a megfelelő hordkeretnek köszönhetően háton hordozható, így egy kiképzett tűzoltó motorkerékpáron ülve jóval előbb a kárhelyre érkezhet a városi forgalomban, mint egy terjedelmes tűzoltó gépjármű (amely a vehemencia ellenére a tüzek több mint 90 százalékában nem használ többet egy C sugárnál). A HNE oltási filozófia aztán megjelenik hordozható készülékekben (4kg-tól 13 kg-ig), szállítható készülékekben 50 l-ig, motorizált (járműre telepíthető) víz és habrendszerekben, valamint integrált moduláris oltórendszerekben. 

 Vissza


 

Majdnem három milliárd forint
a katasztrófakockázatok felmérésére

8-bankók-18.jpg(2018. augusztus 28.) A projekt végére egységes elemzőrendszer segíti a katasztrófák elleni felkészülést és védekezést. Várhatóan 2019 végére épül ki az a katasztrófakockázat-értékelési rendszer, amelynek segítségével egy több szervezet által működtetett közös adatbázis alapján lehet értékelni és elemezni a településeket érintő veszélyforrásokat és azok lehetséges hatását. A rendszer működtetésével lényegesen hatékonyabb lesz mind a felkészülés folyamata, mind egy bekövetkezett esemény kezelése.

A Katasztrófakockázat-értékelési rendszer elnevezésű, KEHOP-1.1.0-15-2016-00003 számú uniós projekt fő célkitűzése egy olyan egységes, térinformatikai alapú katasztrófakockázat-értékelési rendszer kialakítása és működtetése, ami az ország egészét lefedi, és képes akár egy-egy településre vonatkozóan is azonosítani a potenciális veszélyforrásokat és azok lehetséges hatását. Mindezek alapján meg lehet határozni, hogy az adott településen milyen kockázatokkal kell számolni. A rendszer a katasztrófakockázatok elemzése és értékelése mellett a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák elleni felkészülést is hatékonyabbá teszi.

Az adatbázis létrehozása és működtetése konzorciumi keretek között történik, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság konzorciumvezetőként az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az Országos Vízügyi Főigazgatósággal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, az Országos Közegészségügyi Intézettel, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal működik együtt.

A katasztrófakockázat-értékelési térinformatikai alkalmazás működtetéséhez egyebek mellett huszonhat szervert és a kapcsolódó operációs rendszert, és csaknem ötven adatbázis-kezelő szerverliszenszt szerez be a konzorcium. Az adatgyűjtést és -rögzítést országszerte huszonhárom, légi felderítési (drón alkalmazási) képességekkel rendelkező mobil egység is támogatja majd. A beszerzések és fejlesztések várhatóan 2019 végére fejeződnek be.  

A projekt támogatási összege 2 milliárd 900 millió forint.

Vissza


 

 Innovatív vezetési pontok: VdS-irányelvek a biztonságosabb riasztás-fogadási szoftverekhez

 

8-VdS-18.jpg(2018. augusztus 7.) 2018 végére lekapcsolják Németországban az analóg telefonhálózatot. A risztások továbbítása még régen IP alapú – ezért a szoftveralapú riasztás-fogadás minden vezetési pont számára fontos. A Vds most a gyakran költségtakarékos innovációk megbízhatóságára vonatkozó követelmények felállításával segíti a szoftverek fejlesztőit. A VdS 3500 irányelvek ingyenesen letölthetők.

Az analóg hálózati infrastruktúra lekapcsolása Németországban számos vezetési ponton műszaki változtatásokat feltételez. Sok piaci szereplő az eddig alkalmazott az eddig alkalmazott riasztás fogadó berendezés helyett tisztán szoftveralapú megoldásokat szeretne. Az ilyen riasztás fogadó programok manapság még viszonylag újak és jelenleg nincsenek a kínálatban VdS elismeréssel rendelkező rendszerek. Az ilyen innovációk megbízhatóságának egyértelmű tanúsítása érdekében a biztonsági cégek egy csoportja 2017 végén egy „hivatalos közös kérvényt“ nyújtott be a VdS-hez. Egyebek mellett a Bosch, a Kereskedelmi Bank és a Siemens kérelmezte a VdS standardok kiterjesztését „a virtuális környezetben működő szoftveralapú riasztás fogadásra”. A legtöbb vezetési pont már rendelkezik csúcsbiztonságos számítógép hardverrel, s így jelentős költségeket is megtakaríthatnak.“

A VdS innovációfókusza szerint ilyen irányelvek a kérelem benyújtása időpontjában már kidolgozás alatt voltak. „Jó tudni, hogy mi már ügyfeleink kívánságai közelében járunk, mielőtt ők még azokat megfogalmazták. És ezzel ők is megkapják a legfontosabb információkat ahhoz az innovációhoz, ami által az információ biztonságot támogathatják – hangsúlyozta Günter Grundmann, a VdS elektronikus betörésvédelem laboratóriumának vezetője.

Az új, „Átviteli berendezések – riasztás fogadó szoftverek – követelmények és mérési módszerek” című VdS 3500 irányelvek a megszokott precíz specifikációt kínálják az legkülönbözőbb átviteli formációk veszteségmentes kiértékeléséhez, a kívánt paraméterek nyomonkövethetőségéhez, az ilyen új  technológiák biztonságos jelentés feldolgozásához, esetleírásához és

 
 
 


 
 
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu

 

Schrack_banner_140905.gif

 

konifo-banner-florian.gif

A márciusi Florian exPress tartalmából:

 
- A lehetetlent kell megoldani (interjú Szőcs István vegyészmérnök feltalálóval)
- Nagy terheléssel járó technológiák, kontra hő- és füstelvezetők
- A hő- és füstelvezető rendszerek tervezési hibái a pinceszinti gépjármű tűrolók területén és a nagy belmagasságú átriumokban
- A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével
- Bemutatkozik a Heros Aquarex D7 vízszállító gépjármű
- Kis jubileum: elkészült az 1500. Panther 6x6 repülőtéri Tűzoltó gépjármű a Rosenbauer AG műhelyeiben
- Szakmai jogtár 1-11 fejezet – A tűzvédelemmel. polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályok gyűjteménye
Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.