Fl-netfej-új copy.jpg
 • Schrack-head-nov-16.jpg
 • Schrack-head-nov-16.jpg
 • Schrack-head-nov-16.jpg
Regisztráció
 
Programelőzetes  

 

Ünnepélyes kibocsátás

7-Kibocs-1-18.jpg(2018. július 13.) Péntek 13-án talán önmagában sem a legbiztatóbb ómen „veszélyes és nehéz hivatás”-ként jegyzett tűzoltó karriert kezdeni, ám a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ által öt hónapi kiképzést követően kibocsátott mintegy 120, ezen a napon esküt tett újonc tűzoltó számára valószínűleg nem emiatt marad emlékezetes ez a nap.

 Az újoncok kibocsátásának a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon kidolgozott forgatókönyve és hagyománya van, amit mostanra sikerült valóban feszessé, cizellálttá és valóban emlékezetessé csiszolni mind a főszereplők (végzős hallgatók), mind az ezúttal meglepően nagy számban érkezett hozzátartozóik számára. A pályakezdő tűzoltók megható eskütételét követően – új munkakörében először - Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója köszöntötte figyelemre méltó alakiassággal felsorakozott állományt. A szónoklat végén azzal bocsátotta útjukra a hallgatókat, hogy „munkájuk szolgálat, szolgálatuk során pedig mindig legyenek alaposak, körültekintők, tartsák meg esküjük minden szavát, és annak szellemét.”

A hallgatók nevében Varga-Stadler Bálint tűzoltó őrmester elevenítette fel a képzésben töltött hónapok emlékét. Irodalmi fordulatokban bővelkedő megszólalásában a kiképzést úgy minősítette, hogy annak köszönhetően a hallgatók megismerték és kitágították képességeik határát.

A folytatásban dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató élenjáró tanulmányi munkájuk elismeréseként tárgyjutalmat adott át Pallang Áron, Szabó és Vincze László tűzoltó őrmestereknek, illetve Süli Bertalan tűzoltó zászlósnak.

Ez esküt tevők nevében az őket képviselő hallgatók az elhunyt tűzoltó hősi halottak OKF bejáratánál lévő emlékműve előtt tisztelegtek önfeláldozó elődeik emlékének, majd a hagyományoknak megfelelően a kibocsátó ünnepség a századnyi tűzoltó katonás díszmenetével zárult.
7-Kibocs-2-18.jpg7-Kibocs-3-18.jpg7-Kibocs-4-18.jpg7-Kibocs-5-18.jpg


Tűzoltóünnep Martonvásáron

5-Marton-2.jpg(2018. május 5.) Az igazi tűzoltónap május 4-én, Flórián napján van Szent Flórián, a tüzes szakmák védőszentje tiszteletére. Az igazi tűzoltók a Flórián naphoz igazodva tisztelegnek hivatásuk előtt. A tavaly újjáalakult –de így is 130 éves múltra visszatekintő - Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 5-ére szervezett mértéktartó, de látványos tűzoltónapot a helyi Brunszvik-Beethoven Kulturális központban és az intézmény előtti tágas szabad téren.

Az alakuláskor még 9, mostanra már 51 tagot számláló önkéntes egyesület tűzoltóit, valamint a velük ünnepelni érkezett vendégeket dr. Pimper László, az egyesület elnöke köszöntötte, majd dr. Szabó Tibor, a település polgármestere adott hangot a maga és a lakosság tűzoltóság újjászervezése feletti jó érzéseinek, és tett ígéretet egy példaértékű finanszírozási rendszer kidolgozására. Dr. Szentes Mabda Katalin Dóra, az egyesületi munkához társult szomszédos település, Ráckeresztúr polgármestere még konkrétabb ünnepi ajánlattal állt elő: bejelentette, hogy az egyesület használatára Ráckeresztúron egy tűzoltó jármű tárolására alkalmas garázst alakítanak ki.

A közgyűlés jellegű rendezvényrész folytatásában Molnár József tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke 20 frissen képesítést szerzett önkéntes tűzoltónak adta át a 40 órás alaptanfolyamon sikeres vizsgát igazoló okleveleket. Ezzel 40 főre emelkedett az alapképzéssel rendelkezők száma. Udvardi Sándor, a Magyar Tűzoltószövetség alelnöke, a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke emléktárggyal, Vizi Ignácz tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese pedig egy felújított Steyr gépjárműfecskendő indítókulcsának átadásával emelte a martonvásári tűzoltónap fényét.

A folytatásban a nagy létszámban érkezett közönség örömére tűzoltási és mentési bemutató következett, melynek keretében balesetet szenvedett személygépkocsiból mentettek sérültet feszítő-vágó berendezés használatával, a kifolyt és meggyulladt üzemanyagot hab és vízsugár bevetésével oltottak el, majd a klasszikus serpenyőtüzet is bemutatták: hogyan nem szabad oltani.

Mindeközben a legkisebbek édesség-ajándékok reményében tűzoltós tárgyú vetélkedőn vehettek részt, amelyben volt AMBU-baba újraélesztés, elméleti teszt, védőruha felvétel, de még tűzoltás is.

Kivételes alkalomként pedig a lakosság érdeklődő része ezúttal közelről szemlélhette meg a tűzoltók technikai eszközeit közöttük kipróbálhatták az érdi tűzoltóság létrás gépjárművét is.
5-Marton-9.jpg5-MArton-4.jpg5-Marton-5.jpg5-Marton-6.jpg5-Marton-7.jpg

5-Marton-8.jpg5-Marton-3.jpg5-Marton-11.jpg5-Marton-12.jpg5-Marton-13.jpg5-Marton-14.jpg5-Marton-15.jpg

Vissza


 

Létesítményi tűzoltók találkozója a Dunaferrnél

5-Dujv-1.jpg(2018. április 28.) Dunaújvárosban és Rácalmáson tartotta tavaszi találkozóját a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége. Ez alkalommal, április 26-27-én a Dunaferr tűzoltói voltak a házigazdák.

Közgyűléssel indították csütörtök délelőtt programjukat, ahol hét tűzoltó munkáját a Létesítményi Tűzoltó Érdemérem arany, ezüst, illetve bronz fokozatával ismerték el. Köszöntötte és megnyitotta a találkozót Szergej Kljucskin, az ISD Dunaferr Zrt. biztonsági és védelmi igazgatója. Megnyitójában elmondta, a Dunaferr tűzmegelőzését és tűzvédelmét szerződés alapján a VÉD-SZ Kft. látja el.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Vízi Ignác tűzoltó ezredes igazgató-helyettes képviselte.

Az ország számos településéről egybegyűlt társaságnak Szirmai György Dunaferr PR főmunkatársa mutatta be előadásában a vasműt, mint teljes kohászati vertikumot. Szakmai oldalról, a létesítményi tűzoltók számára érdekes, különleges adottságokról és kihívásokról Szilasi János létesítményi tűzoltóparancsnok beszélt előadásában. Délután a hallottak mellé eleven képeket is párosíthattak a tűzoltók, amikor is a konvertert valamint a meleghengerművet meglátogatták. A technológiát mindkét gyártóműben üzem közben sikerült megtekinteni a népes csapatnak, igy a folyékony fém és melegen hengerlés látványa minden résztvevő számára különlegesnek hatott. A látogatás utolsó helyszíne a tűzoltólaktanya volt, ahol a létesítményiek eszközparkja mellett a Hesztia Kft rögtönzött termékbemutatót, és oltási bemutatót tartott.

 Konferencia jelleggel folytatódott a találkozó pénteken délelőtt, Rácalmáson a Jankovich kúrián. Elsőként Hollandiában, műszaki mentésről szóló továbbképzésen szerzett tapasztalatairól tartott előadást Kis Márton Ervin, a FER Tűzoltóság Kft. algyői szolgálatvezetője. A Holmatro cég továbbképzőbázisán tölthettek el három napot. Életszerűen berendezett balesethelyszíneken kellett mentorok segítségével csapatban mentési feladatokat, amikhez a cég legújabb fejlesztésű eszközeit használhatták. Előtérbe kerültek az akkumulátoros tápegységgel működő hangtalan feszítővágók, támasztórendszerek. Gyakorolhatták az egyre elterjedőben lévő egyterű, SUV kialakítású járművekből való személymentési módszert.

A második előadásában fontos kérdéseket feszegetett Muzsnay Lajos, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. létesítményi tűzoltóság szakembere. Beszélt a lítium-ion akkumulátorok sokoldalú felhasználhatóságáról. Bosch magyarországi üzemeiben kéziszerszámok, elektromos kerékpárok villanymotorjaihoz raktároz és „programoz” nagy mennyiségben a Bosch ilyen tápegységeket. Jól áttekinthető ábrákon mutatta meg az akkumulátor felépítését és sérülékenységét. Hangsúlyozta, mechanikai hatásra is robbanással, gyulladással reagálnak. Veszélyes, hogy az eseménnyel – mint ütés vagy elejtés- nem egy időben gyulladnak ki, hanem akár órákkal később. Robbanásuk pedig tűzoltás után is várható. Az akkumulátorok saját maguk készítette teszteléséről készült kisfilmekkel demonstrálta az elhangzottakat. Beszámolt a Boschnál alkalmazott különleges tárolási körülményekről, az akkumulátorok okozta tüzek oltási lehetőségeiről, megtörtént esetek tanulságairól.

Az ESKA Osztrák védőruhagyártó cég tűzoltók védőkesztyűje minősítési követelményeinek, illetve az ide vonatkozó szabványok változásairól tartott előadást Raimund Sekira úr, a FEWE Kft magyarországi értékesítőjének Feicht Ferenc ügyvezetőjének tolmácsolásában. A prezentáció az ESKA cég speciális védőkesztyűiről, gyártási folyamatáról, az alkalmazott anyagokról, valamint a minőségi tanúsítás eljárásairól szólt. Aktuális a téma, hisz idén, áprilisban lépett életbe a tűzoltók védőkesztyűinek a hő, víz és vágás állóságáról szóló, új, kötelezően betartandó szabványrendszer.

Tanulságos esetet ismertetett Stefan Ádám, a BorsodChem Zrt. létesítményi tűzoltóságának vezetője. Előadásában bemutatta a veszélyes ipari üzemet, annak települési környezetét, a gyártott és keletkezett vegyi anyagok kezelését, majd egy megtörtént eseményt ismertetett. Tervezett karbantartás időszakban, egyik üzem berendezéseinek újraindításakor, a próba üzem alatt keletkezett nem megfelelő minőségű termék, amit ideiglenesen betároltak egy tartálykonténerbe. Az anyag túlmelegedett, robbanás és tűzveszélyessé vált. Szervezett intézkedés sorozattal a létesítményi tűzoltóság szakemberei megoldották a kritikus helyzetet. A hosszadalmas beavatkozás során nemcsak a tartányban lévő anyag ismeretlen kémiai összetétele és viselkedése bonyolította a teendőket, hanem a gyár technológiájának szakemberei és a területén dolgozó külső karbantartó cégek alkalmazottaival, valamint a lakossággal való kommunikáció is. Probléma volt a hiteles információ áramlással, valamint a hiteles tájékoztatással. Megtévesztő információk kerültek ki az interneten és a médián keresztül a környező települések lakósságához, szinte percek alatt, ami pánikhangulathoz vezetett. Az üzem egy esettanulmány keretében feltárta a gyökérproblémákat és megelőző intézkedéseket hozott. Kialakították a megfelelő kommunikációs csatornákat, amiken keresztül a hitelt érdemlő információk elősegítik és meggyorsítják a beavatkozást, illetve a környezet tájékoztatása korrekt módon megtehető.

Zárásként ultrakönnyű, gyors beavatkozásra képes gépjárművek fejlesztéséről tartott előadást Dr. Pimper László. a FER Kft. ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évben a tűzoltóság szakembergárdája egy önálló beavatkozásra képes, B kategóriás gépkocsi megépítésén dolgozott, amely képes felszerelést és vizet is szállítani. Bemutatta, az alapjármű kiválasztásának folyamatát. Átgondolt, mégis egyszerűnek tűnő műszaki megoldással dobozos kisárúszállítóba helyeztek el víztartályt, kismotorfecskendőt, és más, tűzoltáshoz szükséges felszereléseket. Mind bekerülési, mind üzemeltetési költsége alacsony, miközben gyors reagálásra képes kisebb tűzeseteknél. Jól vizsgáztak a már elkészült járművek. Az utoljára fejlesztett autóba már hatszázötven literes víztartály került és gyakorlatilag egy kisebb gépjárműfecskendő málhafelszerelése. Az így kialakított jármű költséghatékony megoldást, komoly beavatkozási erőt jelenthet az önkéntes tűzoltóságainak is. Elektromos gépjármű fejlesztésétben látja a jövőt Dr. Pimper László, miután a létesítményi tűzoltók járművei havonta alig tesznek meg kétszáz kilométernél többet.

Élénk beszélgetés követte az előadásokat, érzékeltetve a létesítményi tűzoltóságok hasonló feladatait, illetve kihívásait.
5-Dujv-2.jpg5-Dujv-3.jpg5-Dujv-4.jpg5-Dujv-5.jpg

  Vissza


 


Négy önkéntes tűzoltó egyesület négy felújított Bronto gépjárműfecskendő


4-Bronto.jpg
(2018. április 6.) Emlékeim szerint a Steyer alvázakra épített Bronto gépjárműfecskendőkkel még dr. Jókai Oszkár egykori országos tűzoltóparancsnok örvendeztette meg a magyar tűzoltóságokat, és ha nem tévedek ez még az 1990-es évek elején történhetett. Azóta ezek a Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 típusú fecskendők az elmúlt húszegynéhány évben egyes szerként szolgáltak a hivatásos tűzoltók munkáját segítve. Felújításukat követően nem lehet kétség afelől, hogy még legalább ennyit szolgáljanak a vélhetően ritkábban vonuló önkéntes tűzoltókkal. Ebből a megfontolásból négy felújított Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 gépjárműfecskendőt fogadott be a martonvásári (Fejér megye), a sándorfalvi (Csongrád megye) a tápiószecsői (Pest megye), valamint a verpeléti (Heves megye), önkéntes tűzoltó egyesület. 


 Szolgálatba állt a századik

4-Fecsk-1.jpg(2018. április 06.) Alig több mint negyedórát tartott az a rendezvény az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 6-án, amelynek keretében tíz Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú - típusjelből is láthatóan hazai gyártású - tűzoltójárművet vettek át hivatásos városi tűzoltóságaikat képviselő megyei (Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Somogy, Zala, Budapest, Vas, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar valamint Jász-Nagykun-Szolnok) katasztrófavédelmi igazgatók.

A tíz Rába-Heros Aquadux X-4000 – amelyek között az egyik a századik hazai gyártású gépjárműfecskendő – a továbbiakban Balassagyarmaton, Barcson, Berettyóújfaluban, Budapest III. kerületben, Egerben, Jászberényben, Kisbéren, Lentiben, Székesfehérváron, Szombathelyen teljesít szolgálatot.
Ezek a fecskendők a BM HEROSZ Zrt. a Rába Járműgyártó Kft. és a Renault műhelyeiben készültek 14 milliárd 500 millió forint nagyságú európai uniós forrásból. A KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 jelű, a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztését tűzoltógépjármű-fecskendők gyártásában felismerni vélő tervek szerint 2014 és 2020 között 108 gépjárműfecskendőnek kell ebben a felállásban elkészülnie. Ennek értelmében a következő két évben még további 8 db Rába-Heros R16 Aquadux X-4000 fecskendőre számíthat a szakma. 4000 l víz, 400 l habképző anyag, univerzális (városi és terep) menettulajdonságok hat férőhelyes kabin, 290 lóerő, 111,2 km/h végsebesség, Cerberus érintőképernyős vezérlés, gyorsbeavatkozó 60 m-es tömlővel.
4-Fecsk-2.jpg4-Fecsk-3.jpg4-Fecsk-4.jpg

4-Fecsk-5.jpg4-Fecsk-6.jpg 
Vissza


 

A szabadtéri tüzek megelőzhetők 


3-kültéri.jpg

(2018. március 14.)  Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek. 

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:
 Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
 • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
 • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
 • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
 • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
 • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
 • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.
 • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

  Vissza


 

Új, módosított és hatályon kívül helyezett szabályok

1-paragrafuskép.jpg(2018. január 20.) Korábbi híradásunk kibővítéseként hívja fela szakma a praktizálók figyelmét, hogy 2018. 01. 01-től jónéhány, a tűzvédelmet érintő jogszabály változott, amelyek közül talán a legfontosabbak a következők:

A 44/2017. (XII. 29.) BM rendelet az. Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló  54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet módosítja. 

2018. 01. 01-től hatályos a tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól szóló 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet, a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról szóló 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet, valamint a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól szóló 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet. Ugyancsak január 1-jén lépett hatályba az egyes műszaki termékek tűzvédelmi megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről szóló 492/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet.

2018. 01. 01-től módosítja 44/2017. (XII. 29.) BM rendelet az erdők tűz elleni védelméről szóló korábbi, /2008. (VIII. 1.) ÖM rendeletet, a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 44/2011. (XII. 5.) BM rendeletet, az ismert tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendeletet, a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendeletet. valamint a bejelentés-köteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet

Ugyanez a 44/2017. (XII. 29.) BM rendelet emellett 2018. január 1-től hatályon kívül helyezi a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól szóló 73/2015. (XII. 21.) számú BM rendeletet.


December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő

 
181-kéményseprő.jpg(2018.01.10) Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz. Természetesen a szervezet ezt a feladatát elvégezte, még az év vége előtt elküldte azt az érintettekhez, közzétette honlapján is, de számos önkormányzat weblapján is olvasható.

Január elsejét követően az egylakásos ingatlanokba időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők, az ellenőrzések csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben történnek előre elkészített ütemterv szerint. Ez az idei évben körülbelül 500 ezer égéstermék-elvezetőt jelent a katasztrófavédelem ellátási területén lévő tizenhét megyében. Az ütemtervben nyomon követhető, hogy melyik településre várhatóan mikor érkeznek a kéményseprők. A katasztrófavédelem hivatalos honlapja mellett egyre több önkormányzat honlapján is olvasható az erről szóló tájékoztatás, hiszen a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete a Magyar Államkincstár hivatalos csatornáin keresztül december végén eljuttatta ezeket a terveket az ellátási területéhez tartozó 17 megye minden, a sormunkában érintett településének polgármesteréhez.

Az egylakásos ingatlanokban – ezek jellemzően családi házak – élőkhöz nem automatikusan érkeznek a kéményseprők, nekik időpontot kell egyeztetniük ahhoz, hogy a törvényben előírt gyakoriság szerint, ingyenesen elvégezzék náluk az ingatlan égéstermék-elvezetőinek felülvizsgálatát. Időpontot ugyanazon a www.kemyenysepres.hu oldalon lehet foglalni, ahol a 2018. évi sormunkatervek is megtekinthetőek. 

Vissza


 

 

Az E.ON partner a katasztrófák megelőzésében

 12-eon-1.jpg(2017. december 17.) Az E.ON Hungária Zrt. 1000 pár elektromos áramütés elleni védelmet nyújtó kesztyűt és 20 darab szén-monoxid-mérőt adományozott a tűzoltóknak. A vállalat nem először áll a katasztrófavédők mellé: az elmúlt években többször támogatta szakmai képzésüket és eszközfejlesztésüket.

Az E.ON Hungária Zrt. évek óta támogatja a katasztrófavédelmi szerveket: a vállalat gázos és elektromos tanpályáin képzik a tűzoltókat, korábban pedig 330 darab közös fejlesztésű, speciálisan a katasztrófavédelem igényeihez kialakított elektromostérerősség-érzékelő detektort és 50 darab szén-monoxid-mérőt adományozott a szervezetnek.

 „A katasztrófavédelem és az E.ON már több alkalommal állt helyt közösen , amikor a viharos erejű szél vagy a nagy mennyiségű hó faágakat tört le, vagy egész fákat döntött ki. Ilyenkor a kidőlő fák kárt okoznak az elektromos hálózatban. Az E.ON szakemberei és a tűzoltók ezekben az esetekben vállvetve dolgoznak egymás mellett, hogy mihamarabb helyreálljon a kiesett elektromos ellátás. A most adományozott, áramütés ellen védelmet nyújtó kesztyűk a munkavégzés során nagyon hasznosak lesznek, míg a szén-monoxid-mérők a csendes gyilkos elleni harcban segítik majd a tűzoltók munkáját” – mondta Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártá bornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes vezetője.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy amikor a vállalat eszközei nem elegendőek egy-egy probléma megoldásához, akkor a katasztrófavédelemmel együttműködve avatkoznak be. Ilyenkor az E.ON a szakmai hozzáértést, a technológiát, a biztonságos munkához szükséges eszközöket hozza, nemcsak veszélyhelyzeti működés idején, hanem „békeidőben” is.

Az E.ON Hungária Zrt. által 2016-ban adományozott ötven Dräger Pac 7000 CO készülék az elmúlt 14 hónapban több mint 25 000, beavatkozást igénylő tűznél, valamint csaknem 1000 szén-monoxiddal kapcsolatos esetnél tette biztonságosabbá a tűzoltók munkáját. A most átadott 20 készülékkel együtt az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. ellátási területén működő valamennyi hivatásos tűzoltóság elsődlegesen beavatkozó gépjárműfecskendőjén lesz szén-monoxid mérő készülék.
12-eon-2.jpg12-eon-3.jpg12-eon-4.jpg12-eon-5.jpg

   Vissza

 

 

600 millió forint az önkéntes munka támogatására

 12-Ferihegy-1.jpg(2017. december 11.)A hosszú padsoron a tűzoltói munka és más káresemények professzionális kezeléséhez szükséges eszközök látványa fogadta a padok előtt felsorakozott fővárosi és Pest megyei önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek képviselőit. A tömlők, vizes szerelvények egyéni védőeszközök, vágó és daraboló eszközök, speciális felszerelések alkotta díszletek előtt kereken 50 szervezet színeiben sorakoztak fel önkéntesek december 11-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági ellátó központjának Ferihegyi úti raktárbázisán, hogy jelképesen átvegyék az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 2017 évi pályázatán elnyert munkaeszközöket, szakfelszereléseket. Az idei pályázaton 600 millió forint értékben lehetett önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására pályázni. (Ez éppen ötszöröse a 2012-ben pályázható lehetőségnek.) . December 11-én, a fővárosi és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek a mentőcsapatok voltak hivatalosak a pályázott felszerelések átvételére. Az esemény ünnepi jellegét fokozta, hogy az átadás aktusát Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági felügyelő, dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, továbbá Varga Ferenc tű. dandártábornok fővárosi katasztrófavédelmi igazgató és Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest megye katasztrófavédelmi igazgatója vállalta magára. Rövid szónoklatot Erdélyi Krisztián főigazgató-helyettes tartott, amelyben – miután a szakma nagyrabecsülését fejezte ki az áldozatos önkéntesség iránt – köszönetet mondott a felsorakozott állományon keresztül az ország valamennyi önkéntes tűzoltójának és más természetű mentőszervezetének. Bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés már hétszázmillió forintot rendel az önkéntes beavatkozó szervezetek támogatására.

Lásd

 

  Vissza<#LVVáltozó gyakorlat, változó szabályok


11-TSZVSZ-Lajosm.jpg(2017. október 29.) A közeli hónapokban nyilvánosságra kerül az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosított változata. A módosult szabályokat szükségszerűen követniük kell a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveknek (TvMI) is, noha azok – rugalmasságuknak köszönhetően – a közelmúltban is követni igyekeztek a változó gyakorlat kihívásait. Lévén a szabályok és az ajánlások kínálta lehetőségek ismerete támaszt nyújt a tűzvédelem területén praktizáló szakembereknek, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség (Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetsége – TSZVSZ) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) közösen október végére szervezett Országos Tűzvédelmi Konferencia napirendjére az OTSZ közeljövőben várható változásainak irányait, illetve a TvMI-k közelmúltbeli és előkészületben lévő változásait tűzte.

     Mivel a szövetséget alkotó tagok napi munkája közben elengedhetetlen ezeknek a szabályoknak és ajánlásoknak az ismerete, ráadásul a mozgásban lévő szabályozás sajátos módon hathat ki folyamatban lévő létesítések sorsára is, a konferencia iránti érdeklődés a vártnál is szélesebb volt, a regisztrált hallgatók létszáma meghaladta a százötvenet.
A konferenciát Zellei János, a TSZVSZ újraválasztott elnöke nyitotta meg. Expozéjában elmondta, hogy az erre a célra kialakított megfelelő csatornákon számtalan, az OTSZ megújítását célzó javaslat érkezett az idő közben megalakult munkacsoportokhoz, a feldolgozó munka folyik, egyes területeken már a finisébe érkezett. A TvMI-k közül is jó néhány módosult az elmúlt időszakban, többek pedig jelenleg is a változás stádiumát élik. Nemzetközi kapcsolataira utalva azt is elmondta, hogy Közép-Európa figyel a Magyarországon kidolgozott kétszintű tűzvédelmi szabályozásra, azt figyelemre méltónak, mi több, követendőnek ítélik. És erre akár büszkék is lehetünk.


Nemcsak a szabályok, az eljárási módszerek is változnak – fókuszban a megelőzés


     A szakmai előadásblokk első előadójaként dr. Mógor Mária Judit, tű ezreses, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese a tűzmegelőzési hatósági tevékenység megújult (és várhatóan tovább változó) módszereiről, azok eddig tapasztalt hatásairól tájékoztatta a hallgatóságot. Mint mondta a téma fontosságát átérezve az OKF által erre az alkalomra biztosított előadók egy olyan előadáscsomaggal érkeztek, amely bemutatnák az általános és speciális területek egy részét, illetve azokat a törekvéseket, amely irányban az OKF és területi és helyi szervei tartanak.
A fejlődéssel való lépéstartás komoly kihívás, amelynek nehéz volna megfelelni a teljesen új szemléletű, mérnöki megoldásokra épülő, keretszabályozás jellegű és megújult módszertanú OTSZ hiányában, amely éppen rugalmasságának köszönhetően teszi lehetővé mind a hatósági, mind az ügyféli jogalkalmazás számára, hogy megfelelő kérdésekre adekvát válaszokat adhassanak.
Az ezredes asszony ezt követően bőséges számadattal illusztrálta, hogy milyen kiterjedt (több mint 400 hatáskörben 110 000 eljárás) hatósági munka folyik a káresemények megelőzése érdekében. A mennyiség mellett további kihívást jelentenek a szűkre szabott határidők.
     Ezzel együtt a továbbiakban „Nyitott, befogadó hatóság kívánunk lenni, még az eljárásokat megelőzően várjuk ügyfeleinket, hogy a szoros határidőket mi magunk is tartani tudjuk és a beruházások se késlekedjenek a hatósági eljárás elhúzódása (pl. hiánypótlás) miatt” mondta az ezredes asszony, lévén az előzetes egyeztetéseknek hihetetlen mértékű hatékonyságnövelő hatásuk van.
Az előadó megemlítette az integrált hatósági fellépésben rejlő előnyöket, a társszervezetekkel való szinergia kedvező hatásokat. Így például az OTSZ átdolgozása során az ipar képviselőinek (MÉK, MMK, MAVESZ, MASZESZ STB.) kezdeményezésére önálló iparbiztonsági fejezet kerül be a szabályzatba. (Egyébként az OTSZ felülvizsgálata során 31 különböző szervezetet keresett meg az OKF.
Várhatóan forradalmi változásokat fog generálni a hatósági eljárások lefolytatásában az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 2018. január 1-i hatályba lépése.
     „A tűzmegelőzés gondolatának mindenkihez el kell jutnia. Nem lehet öncélú a hatóság tevékenysége, nem lehet, hogy beszűküljünk a hatósági engedélyezési eljárásokba. Ezért egy strukturált konzultációs folyamatot indítottunk el” – mondta dr. Mógor Judit. Ehhez is majd egy sokkal nyitottabb hatósági profilra lesz szükség.
Végezetül az OTSZ felülvizsgálatáról szólva a helyettes főigazgató asszony elmondta, hogy a munka két lépcsőben, feszített időtérben zajlott. Az első szakaszban az általános összefüggéseket vizsgálták, majd a normaszöveg finomítását célzó javaslatok bekérésére került sor (800 módosító észrevétel érkezett). December végére lezárul a normaalkotás előkészítésének időszaka, a javaslat pedig 2018-ra kerül be a jogszabályalkotás rendszerébe.
Az alapvető szemléletváltás már bekövetkezett. A felhasználók már nem a régi szabályok visszatükröződését kívánták viszontlátni az új, keret jellegű szabályozásban, hanem immár az új keretek előremutató fejlesztése mellett álltak és állnak ki.
És közeleg az e-közigazgatásra való átállás. A hardverfejlesztés már megtörtént az OKF-en és területi szerveinél.


A TvMI bár irányelv, de nem irány, inkább tapasztalaton nyugvó tudástár


     A folytatásban dr. Bérczi László tű. dandártábornok, tűzoltósági főfelügyelő az általánostól a konkrét felé haladva a tűzvédelmi szabályozás területén várható szabályváltozások irányait foglalta össze. Mondandóját négy jogszabály: az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013 (VII.16.) Kormányrendelet, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság létrehozásának, összetételének, feladatkörének és működésének részletes szabályairól szóló 53/2014. (XII.5.) BM rendelet, a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011 (XII.15.) SZÁMÚ BM rendelet, valamint a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet köré építette fel előadásának üzenetét.
Idén a közösen összegyűjtött és a TvMI-kben lefektetett tudásanyag módosításával, ésszerűsítésével bővítésével foglalkoztak a munkacsoportok, de emellett megjelenik egy új fejezet is, amely a robbanás elleni védelemmel kíván foglalkozni.
776 tűzvédelmi szakértő jogosult ma tevékenykedni a tűzvédelem területén, közöttük legtöbben a tűzvizsgálat területén. Idén 32 fő tett sikeres szakértői vizsgát.
16 foglalkozási ágban 3000 szakvizsga keretében 60 ezer fő tett vizsgát 2017-ben. Az itt megszerzett ismereteket folyamatosan szinten kell tartani. Az elektronikus út lesz a jövő. Az e-learning továbbképzésükre fel kell készülni. Ezzel hatékonyabb lesz a tanulás, a vizsgáztatás, a nyilvántartás és az egész vele járó adminisztráció is.


Nagyobb szabadság, nagyobb felelősség


     Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályvezetője az OTSZ közeljövőben várható változásainak irányairól tájékoztatta a több mint 150 fős szakmai közönséget. Bevezetőjében az OTSZ továbbfejlesztésének módszereiről adott számot. Ez kiterjedt a hatósági állomány visszajelzéseire, a szakmai szervezetek megnyilatkozásaira, a téma közeli jogszabályokkal való kapcsolódások elemzésére, a TvMI-k kidolgozása során felhalmozódott tapasztalatok visszaforgatására, valamint a tűzeseti tapasztalatok (csarnoktüzek, mint Etyeken a Korda Stúdió vagy raktártüzek, mint Budaörsön a Pharma parki gyógyszerraktár, illetve a GE nagykanizsai raktára) értékelésére. Ezt a munkát hét almunkacsoport látta el, mindegyik egy-egy meghatározott témakörben.
A tapasztalatokról szólva elmondta, hogy jellemző a nagyobb tervezői szabadság, fontosabb lett az egyeztetések szerepe. Észre kell venni a zajló köznapi élet, a funkciók, a fogalmak változásait.
Nóvumot képez az iparbiztonságról szóló önálló fejezet, robbanásveszélyes kérdésekkel is foglalkozni kell és a karbantartás, felülvizsgálat is új csomagot képez, amit valószínűleg szintén finomítani kell.
Összességében elmondható, hogy a szabályozás előremutató, a kor szellemét jól tükröző. Az OTSZ és a TvMI-k rendszere jól szolgálja a tűzmegelőzést. Használatuk átlátható, egyszerűbb az elődeinél, viszont tény, hogy a megnövelt szabadság mellett megnőtt mind a hatóság, mint a cselekvők felelőssége. Nagyobb teret kell adni, és nagyobb teret is kap a kreatív mérnöki gondolkodás.


Mi változott, mi fog


     A következő előadó, Badonszki Csaba tű. alezredes BM OKF tűzmegelőzési főosztályvezető helyettese a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek szinte folyamatos módosításainak tapasztalatait foglalta össze előadásában. Elöljáróban megköszönte a munkabizottságokban önként vállalt munkát végző szakemberek munkáját. Megállapította, hogy a közös munka során sokat javult a határidő-fegyelem.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy fontos előnyben részesíteni a szakmaiságot az üzleti érdekekkel szemben, hogy szerencsés, ha a megoldások konszenzuson alapulnak, hogy kerülendő az OTSZ-szel nem harmonizáló, netán szembemenő megoldások rögzítése, nem helyes a jogszabályszerű megfogalmazás az irányelvekben és kerülendő a szabványok rejtett átültetése az irányelvekbe. Ezt követően sorra vette, hogy mely TvMI-k módosultak (Tűzterjedés elleni védelem – Takács Lajos vezette munkacsoport, a Felülvizsgálat karbantartás – Heizler György vezette munkacsoport valamint a Hő- és füst elleni védelem – Nagy Katalin vezette munkacsoport) és milyen mértékben, utalt a folyamatban lévő munkákra (Villamos- villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés – Kun Gábor vezette munkacsoport illetve a Számítógépes modellezés – Zellei János vezette munkacsoport) és felvázolta a 2018-ban elvégzendőket is. Utóbbi fókuszában az új OTSZ megjelenését követő hat hónapon belül az összes TvMI-t felül kell vizsgálni, illetve el kell készíteni az OTSZ-ben is nóvumként megjelenő robbanás elleni védelemre vonatkozó TvMI.


És akkor a részletekről


     A konferencia további részében az előadók részleteiben mutatták be, hogy milyen változások születtek 2017-ben, illetve milyen munkálatok vannak folyamatban a TvMI-k további finomítása érdekében. Wagner Károly tű. alezredes a Kiürítés TvMI változásairól, Takács Lajos Gábor munkabizottság vezető a Tűzterjedés elleni védelem TvMI módosításáról, Tóth Péter az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőit meghatározó TvMI újdonságairól, Nagy Katalin munkabizottság vezető pedig a Hő- és füst elleni védelemről szóló TvMI változásairól számolt be. Az újként beemelt Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció problematikáját Zellei János elemezte, míg a Felülvizsgálat és karbantartás TvMI új elemeiről Heizler György témavezető számolt be. A Tűzgátló lezárásokról Marlovits Gábor beszélt, míg Szetei Márton munkabizottság vezető a meglehetősen tisztázatlannak tűnő terület, a tűzgátló, füstgátló nyílászárók világába kalauzolta a hallgatóságot, amit Geier Péter a külső térelhatároló szerkezetek tanulmányozásával toldott meg.

Pont került az “I”-re

 

11-ltsz-9.jpgA Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége idei programtervének utolsó állomásaként délkelet-magyarországi üzemlátogatással kapcsolt szakmai nappal zárta az évet. A szervezetben tömörült létesítményi tűzoltóságok képviselőit az október végi szakmai nap első állomásán, az épületek villamos- és digitális adatátviteli infrastruktúráinak gyártásában jeleskedő, Legrand csoport szentesi gyárában Krám István tű. alezredes, Szentes katasztrófavédelmi kirendeltségvezetője üdvözölte, majd a csoport a Legrand Zrt. tevékenységével ismerkedhetett meg Zsibó Zsolt operatív termelésvezető közvetítésével. A hallottak ezt követően látottakkal is kiegészültek, amennyiben a részt vevők gyárlátogatás keretében a gyártási folyamatokba is bepillanthattak.

A program délután Szegeden folytatódott, ahol az ipari gumi és műanyag gyártmányairól ismert Contitech Rubber Industrial Kft. szegedi üzemeivel és munkájával ismerkedhettek meg a kétnapos rendezvény részvevői.

11-ltsz-1.jpgAz első nap végül szakmai bemutatóval zárult, amelynek keretében Tulok Antal, a Hesztia Kft. területi képviselője a cég által forgalmazott Rosenbauer Fox kismotorfecskendőt, sugárcsöveket és más szakfelszereléseket mutatott be működés közben.

Az év utolsó szakmai napok rendezvénye második napját a hagyományokat követve beltéri (tantermi) foglalkozás töltötte meg tartalommal.  A program nyitópontjaként Horváth Gábor ötletgazda és Fekete Attila, a Fertőszentmiklósi székhelyű fiREG Kft. ügyvezetője egy általuk közösen kifejlesztett szoftvert ajánlott jelenlévő tagjaink figyelmébe, amely szoftver – álláspontjuk szerint – forradalmasíthatja, egyszerűsíti, gyorsítja, pontosítja az – első moduljával a tűzoltó készülékek – karbantartásának folyamatát. A bemutatott szoftver szükségtelenné teszi a felesleges papírmunkát, hisz az adminisztrációt akár 50 %-kal is csökkentheti. A kapcsolódó nyilvántartás gombnyomásra, akár okos telefonról is elvégezhető. Az adattárolás felhő alapú, így biztonságos. Szállítólevél, számlázás másodpercek alatt készülhet, a jogszabályváltozások azonnal beépíthetők, a felhőalapú tárolásnak köszönhetően az adatok – illetékeseknek – a világ bármely pontjáról lehívhatók, mindez pedig korlátlan számú mobil eszközről minden munkatárs részére könnyen elérhető.

11-ltsz-2.jpgA folytatásban Ördög István tű. alezredes, a Szegedi +Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője adott színes tájékoztatást a Szegeden a Délép Ipari parkban 2016. április 17-én egy elsősorban kőolajszármazékokkal kapcsolatos hulladékkezeléssel, majd más hulladékok begyűjtésével foglalkozó, felső küszöbértékű gazdasági társaság telephelyén keletkezett nagy kiterjedésű (900 m2 lomtároló és 300 m2 gumitároló) tűzesetnél történt 36 órás, 83 fővel végrehajtott  beavatkozásról, amelynek végső tanulságaként az derült ki, hogy ami iparbiztonsági szempontból elfogadható, az tűzvédelmi szempontból már lehet kockázatos. Az alezredest Tulok István követte, aki az előző napon gyakorlatban bemutatott eszközöket immár rendszerb szedve is megismertette hallgatóságával. A Rosenbauer tovább bővítette kismotorfecskendő családját, az Otter, Beaver alkotta család a Fox és Fox/S típussokkal bővült. Utóbbiak nagyobb teljesítményük mellett kisebb súlyt és könnyebb kezelhetőséget ígérnek a felhasználóknak. Ugyancsak a fejlődés irányába mutatnak a kis keresztmetszetű sugárcsövek, amelyek víztakarékos üzemmódjuknak köszönhetően mozgékony alkalmazásukkal és elfogadhatóbb vízkárok ígéretével teszik magukat vonzóbbá.

11-ltsz-8.jpgA Létesítményi Tűzoltóságok Országos szövetségének tagsága magalakulása óta évről évre bővül. Idén az SBT Protekt Kft. és a Pirotext Kft. nyert tagságot, mely társaságok a szakmai nap keretében kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Ezt az SBT Protekt Kft. részéről Kreutzer András üzletfejlesztési menedzser, míg a Pirotext részéről Baráth Tibor ügyvezető tette meg.

Végezetül Hernádi Zsolt, a FER Tűzoltóság algyői létesítményi tűzoltóságának parancsnoka humorral tűzdelt, színes beszámoló formájában adott számot a Williams Fire&Hazard Control amerikai társaság által egyebek mellett Franciaországban, St. Marcel-ben üzemeltetett kiképzőbázison (GESIP) eltöltött Xtreme Industrial Fire and Hazard továbbképzés napjairól.


 Vissza


 

Ipari tűzoltóságok nemzetközi szakmai konferenciája Budapesten

(2017- október 19.) 10-FER-Konf-1.jpgA FER Tűzoltóság – a LASTFIRE csoporttal együttműködve – kifejezetten tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó nemzetközi szakmai konferenciát tartott október 17-18-án, Budapesten, az Aquincum hotelben. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvénysorozatának, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében került sor.
A rendezvényen 4 kontinens 24 országából mintegy 130 fő vett részt, több mint 70 vállalat képviseletében.

 A konferencia a tűzoltó habképző anyagok felhasználásához kapcsolódó környezetvédelmi kérdéseket abból a szempontból vizsgálta, hogy milyen módszerekkel minimalizálható a habbaloltás által okozott környezetterhelés. A téma aktualitását adta, hogy napjainkra a tűzoltási teljesítmény mellett az oltóanyagok és felhasználásuk környezetvédelmi célú fejlesztése is egyre inkább előtérbe került.

Miként az előadásokban újra és újra visszaköszönt, a jelenleg rendelkezésre álló, általánosan elterjedt habképző anyagok mérgező, a környezetre ártalmas fluorozott összetevőket tartalmaznak. Ezek a tűzoltáshoz felhasznált oltóvíz útján a talajba, majd a talajvízbe jutnak, ahonnan az ivóvízbázison, öntözésen és állattartáson keresztül végül az emberi szervezetben is megjelennek. Mivel ezeknek az anyagoknak jellemzően igen hosszú a lebomlási idejük, a szervezetben rákkeltő anyagként viselkednek. A habképző anyagok folyamatban lévő fejlesztéseinek célja ennek a káros utóhatásnak a megelőzése, vagy legalább kezelése.

 10-FER-Konf-2.jpgA fejlesztések jelenlegi állapotában sajnos még nem áll rendelkezésre olyan tűzoltó habképző anyag, amelyről kijelenthető, hogy bizonyítottan kevésbé ártalmas, mint a korábbiak, ugyanakkor azonos tűzoltási teljesítménnyel bír. A gyártók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy egy újonnan kifejlesztett termékkel megfeleljenek az előbb-utóbb bekövetkező környezetvédelmi szigorításoknak.

 Néhány előadó – alternatív megoldásként – olyan fejlesztésekről számolt be, melyek során a kijuttatott oltóanyagot a tűzoltás után összegyűjtik a szennyezett területről, majd egy aktív szénszűrős granulátumon átszűrve, abból a mérgező komponenseket kinyerik. Ezeknek a módszereknek óriási hátránya, hogy nagymértékben növelik a tűzoltás utáni helyreállítás költségeit.

 

 A LastFire:

A LastFire Csoport egy nemzetközi, elsősorban olaj- és vegyipari nagyvállalatok alkotta konzorcium, melynek célja a szakmai tudásmegosztás, a nagy atmoszférikus tárolótartályok létesítése és működtetése során jelentkező tűzvédelmi kockázatok vizsgálata, a kockázatcsökkentési lehetőségek kutatása, valamint az iparban hasznát „legjobb gyakorlatok” kidolgozása. Működésének 1993-as kezdete óta a LastFire Csoport a világ elismert nemzetközi ipari fórumává vált a tárolótartályok tűzvédelmi kockázatának kezelése tekintetében. 

 Új légi tűzoltási eljárás

11-repülőtűz.jpg(2017.10. 15. Végéhez közeledik az I4F – Instant Foam for Fighting Forest Fires Horizont 2020 SME Instrument Fázis 2 projekt megvalósítása, mely projekt célja egy új légi tűzoltási eljárás és a hozzá tartozó oltóeszköz, valamint speciális oltóanyag kifejlesztése volt. A projektet két magyar KKV, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósította meg.

A projekt keretében megvalósított termékfejlesztés szakmai része gyakorlatilag lezárult. Az eddigi kibocsájtási tesztek alapján elmondható, hogy a fejlesztési munkát siker koronázta. A projekt legnagyobb áttörése az, hogy az új oltórendszer és az új oltóanyag képességei együttesen lehetővé teszik, hogy a légi erdőtűzoltás eddigi módszerét jelentős megváltoztassuk; a jövőben már nem szükséges a légi tűzoltóknak az oltás során berepülni a tűz fölé és/vagy jelentősen megközelíteni annak frontvonalát. Az új rendszer alkalmazásával lehetővé válik, hogy akár az extrém magas intenzitású erdőtüzeket is képesek legyünk megfékezni, vagy eloltani, amelyre a jelenlegi oltási technológiák nem, vagy csak korlátozottan alkalmazhatók.

Ennek következtében – amellett, hogy jelentősen javulhat a légi erdőtűzoltás hatékonysága – a légi tűzoltás kockázata is jelentősen csökkenhet, hivatásuk kikerülhet a világ legveszélyesebb szakmáinak sorából. Mindezeken túlmenően, az oltásban résztvevő légi eszközök biztonsága is sokkal jobban szavatolható.

A fejlesztési eredmények és a gyártásra kész prototípus bemutatása első alkalommal a Aerial Firefighting Europe 2017 Expón történt meg, melyre ez év október 16-17-én, a franciaországi Nimes-ben került sor (La Base D’avions De La Sécurité Civile, Nîmes–Alès–Camargue–Cévennes Airport).

A kiállításon az I4F projektet a fejlesztés technikai koordinációját végző R-Fire Kft. színeiben Dr. Restás Ágoston képviseli. Az I4F projekt standja pedig a 8-as számú, ahová mind Önöket, mind az Önök olvasóit nagy szeretettel várjuk.
Az I4F projektről bővebb információ az www.i4f.hu weboldalon található, illetve kérdés esetén szívesen áll rendelkezésre dr. Restás Ágoston (telefon: +36 20 4589354. e-mail: arestas@r-fire.hu) 
A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatás-fejlesztési keretprogramja támogatja a 711160-as szerződésszám alatt.  (Kép: www.20min.ch)


 Vissza


 


Párbeszéd a robbanásvédelemről

Tűzvédelmi Szakmai Napok Lakitelken

 

10-Lakitelek.jpgMint minden baj, a robbanás is megelőzhető. Ennek mikéntjével viszont részben túl szűkszavú, részben viszont hátrányosan burjánzó a szabályozás. Szűkszavú abban a tekintetben, hogy az OTSZ mai állapotában kevéssé foglalkozik a robbanások megelőzésének lehetőségeivel és inkább az eseményt követő eshetőségekre fókuszál. Burjánzó pedig abban a tekintetben, hogy az OTSZ-en kívül számos más jogforrás is foglalkozik a robbanásvédelemmel (porokkal, gázokkal, hibrid keverékek) oldószerekkel, akkumulátortöltéssel, munkakörökkel és technológiákkal stb. összefüggésben, továbbá érvényes vonatkozó szabványok, ám idegen nyelveken) kereszteződéseikben pedig halványulni, szétterülni látszik a felelősség és az üdvözítő megoldások kérdése.
Erre a megoldatlan vagy félig megoldatlan helyzetre figyelt fel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága, amikor a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamarával és annak Tűzvédelmi Szakcsoportjával közösen a robbanásvédelem aktuális helyzetét állította az immár VI. Lakitelki Tűzvédelmi Szakmai Napok figyelmének középpontjába.
A Bács-Kiskun megyei Tűzvédelmi szakemberek hatodik éve rendeznek évről évre szakmai napokat Lakitelken. Bár a szervezés megyei, az évről évre fokozódó érdeklődés iránta országos. A részvevők számának lineáris növekedésének idei végpontja 253 részvevő volt, akik a Lakitelki Népfőiskola Kölcsey Házának nemcsak nézőterét, de még a karzatát is megtöltötték. Nemcsak az minősíti a tárgyválasztás aktualitását és a továbbképzéssel felérő konferencia színvonalát, hogy a népes közönséget a Magyar Mérnöki Kamara (MMK), a Magyar Építész Kamara és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének tagjain kívül (átfedésekkel) tűzvédelmi tervezők és szakértők, a tűzvédelmi hatóságok, intézményfenntartók, ipari üzemek és oktatási intézmények képviselői alkották, hanem az is, hogy négy különböző szervezet (a Magyar Mérnökkamara Építész Tagozata, Elektronikai tagozata, Épületgépészeti tagozata és természetesen Tűzvédelmi Tagozata) is továbbképzésként ismerte el.
A részt vevőket dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgató, Barta Lajos, a Bács-Kiskun megyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara tűzvédelmi tagozatának elnöke köszöntötte, majd utóbbi nyitóelőadásában a robbanásvédelem fontosságára, jogszabályi mellőzöttségére (a tervezőket kevéssé segíti a jelenlegi OTSZ) és a kémiai robbanások megelőzésével és megelőzhetőségével kapcsolatban fogalmazott meg ajánlásokat kifejezve reményét, hogy az OTSZ várható módosítása nagyobb figyelmet fordít erre a szakterületre. Egerszegi Zsuzsanna építész tűzvédelmi szakértő, robbanásbiztos berendezés-tervező a tűzvédelmi tervezés és a technológiai tervezés kapcsolódásait elemezte, míg Mészáros János példákkal színesített előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a jogszabály biztosította jogosultság, az kompetenciát a tudás, a felkészültség és a tapasztalat alapozhatja meg.
A következő blokkot a továbbképzés jellegű előadások jellemezték. Koburger Márk, az EX-ON Mérnökiroda robbanásvédelmi ipari szakértője az alapoktól (fogalomtisztázás és jogszabályi környezet-elemzés) kiindulva alapos részletességgel ismertette a ma hatályos zónabesorolásokat valamint az ajánlott megfelelőség értékelési eljárásokat. különböző megfelelőség-értékelési eljárásokat. Dr. Siménfalvi Zoltán PhD, a Miskolci Egyetem Energetikai és Vegyipari Gépészeti Tanszékének egyetemi docense a por és gázrobbanások keletkezésének mélyebb összefüggéseinek felvázolása után a robbanásvédelem tervezésének kutatási eredményeiről és gyakorlati tapasztalatairól, a különféle robbanások elleni való védekezés lehetőségeit és a ma ismert eszközeit, igaz, esemény utáni szempontból. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a Miskolci Egyetem szerzői munkaközössége (Bokros István, dr. Mannheim Viktória, dr. Siménfalvi Zoltán, dr. Szepesi L. Gábor) által „Por- és gázrobbanás elleni védelem” címmel e tárgyban készített jegyzetre, amely a www.tankonyvtar.hu web-oldalon bárki számára hozzáférhető. (A jegyzet bemutatja a por- és gázrobbanás kialakulásának elméleti és kísérleti hátterét és iránymutatást nyújt a védelem kialakításához. A jegyzet rendszerezi a témában megjelent szabványokat, előírásokat, irányelveket.)
Veress Árpád robbanásbiztonság technikai szakértő, az ExNB Tanúsító Intézet munkatársa azzal illusztrálta a szakterület jelenlegi helyzetet, hogy a robbanásvédelemnek ma nincs igazságügyi szakértői vetülete, majd a terület egyik fontos szabályozójának, az ATEX direktívának a változására hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ugyanakkor a korábbi szabályozások is megőrizték érvényüket bizonyos ideig. Felhívta a figyelmet továbbá a Nemzetgazdasági Minisztérium 35/2016. (IX. 27.) NGM számú rendeletére (A potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról), amely a Magyar Közlöny 2016 évi 146. számában jelent meg. Végezetül pedig bejelentette, hogy hamarosan napvilágot lát egy a témában készült, későbbiekben bemutatásra kerülő szakmai útmutató könyv a robbanásbiztonság-technikáról. Gyakorlatközelbe hozta a vállalati robbanásvédelmet (és a vele járó együttműködési kényszer problematikáját és a robbanásvédelemhez rendelt dokumentáció gondjait Cseh Róbert szaktanácsadó, a Richter Gedeon Nyrt. példáján, majd Bónusz János elektromos tűzvédelmi szakértő értekezett alapos részletességgel az akkumulátorokkal összefüggő zónabesorolásról és a hozzá kapcsolódó robbanásvédelmi megoldásokról. Pöhle Árpád munkabiztonsági szakértő a MOL Nyrt-nél tapasztaltak alapján vázolta fel az éghető folyadékok robbanásvédelmének tűzvédelmi szempontjait, zárásként reményét fejezve ki egy iparágra optimalizált TvMI létrejötte iránt.
A következő blokk előadásai elsősorban a potenciálisan robbanásveszélyes terekben, munkahelyeken való helyes használati és viselkedési szabályok körbejárására vállalkoztak. Király Lajos EHS vezető (Environment-környezetvédelem, Health-egészség, Safety-munkavédelem) – Zoltek Zrt. a robbanásvédelem kérdéseit üzemeltetői oldalról igyekezett megvilágítani, míg az előzőekben már felszólalt Veress Árpád a robbanásveszélyes terekben elvégzendő felülvizsgálati és karbantartási feladatok elvégzésének követelményeit ismertette. Olasz Lajos elektromos tűzvédelmi szakértő a robbanásveszélyes terekben gyújtóforrásként fellépő elektrosztatikus feltöltődés elleni védekezés (időszakos felülvizsgálat) f

 
 
 


 
 
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu

 

Schrack_banner_140905.gif

 

konifo-banner-florian.gif

A Florian express 2018 májusi számának tartalmából:

 

 🔥Fókuszban

 - Fűtőanyagcellával a hatékony tűzmegelőzésért

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- A biztonság új dimenziója a Siemenstől: Cerberus DMS felügyeleti rendszer

- Commend – Ipari vészhívó és vezérlő terminálok

- Lakások tűzjelző érzékelőinek távfelügyelete

🔥Építés és tűzvédelem

- Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

- Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon

- Új PAC 6x00/8x00 személyi gázdetektor család

-  Sokféle jármű, egyféle cél 2.

🔥Történelem

- Elmaradt rendszerváltás IX. rész

- Garázsok tűzbiztonsága - Anno

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft. 2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8. Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358 E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.