0-Headline-május-2019-a.jpg
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
  • 11-sbt-head-19_gif.gif
Regisztráció
 
Programelőzetes

 

 


2019. november 5-8. 
A+A Az ember számít - Nemzetközi Szakvásár és Konferencia
Szervező: Messe Düsseldorf GmbH
PO Box 10 10 06, 40001 Düsseldorf
Helyszín Messeplatz, Stockumer Kirchstrasse 61, 40474 Düsseldorf
Németország
Telefon: +49 211 4560-01
Fax: +49 211 4560-668
E-mail: info@messe-duesseldorf.de
Internet: http://www.messe-duesseldorf.de/


2019 november 13-15.
SICUREZZA – Nemzetközi Vagyon- és Tűzbiztonsági Szakkiállítás
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho; 3, 5 és 7
csarnokok
Nyitva naponta 9:30-tól 18:00-ig
7 www.sicurezza.it
Linkedin:
https://www.linkedin.com/company/sicurezza-fiera-milano
Twitter:
https://twitter.com/sicurezza2017 - @SICUREZZA2017 - #Sicurezza2017
Facebook:
https://www.facebook.com/sicurezza.fieramilano/ - #Sicurezza2019

 

2019. november 13–15
Smart Building Expo - Intelligens Házak
Szervező: Fiera Milano
Helyszín Fiera Milano - Rho
Contrà Pedemuro San Biagio, 83 - Vicenza (VI) 36100
Tel. +39 0444 543133
info@smartbuildingexpo.it

 

 

 


 

 

Biztonságban induljon a fűtési szezon


(2019. október 7.) 

10-fűtés-19.jpgMég mindig nem késő elvégeztetni a szezon megkezdéséhez elengedhetetlenül szükséges karbantartási munkálatokat a tüzelő-fűtő berendezések esetében. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az idő egyre hűvösebb, napról-napra közelebb kerülünk ahhoz, hogy újra üzembe helyezzük fűtőberendezéseinket.

 A fűtési szezon elindulása előtt fontos felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működtetése veszélyes. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

 Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken lehet időpontot foglalni.

 A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb.

 A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid, a mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet.

 Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_COerzekelok_20170803.pdf

Vissza


 

 XXIII. Florian Kupa

(2019. szeptember 17.)
09-Floriankupa.jpg

Szeptember 14-én immár XXIII. alkalommal került megrendezésre a létesítményi tűzoltóságok országos Tűzoltó-sport versenye hagyományosan Dunaújvárosban, a város kedvelt hétvégi pihenő területén a Szalki szigeten. A Florian Kupa elnevezés véd ernyője alatt több évtizede évente egy alkalommal megtartott vetélkedés jó ideje kikristályosodott követelményrendszer mentén zajlott idén is. Rajok, fél rajok és csökkentett fél rajok állhattak a startvonalhoz, hogy összemérjék egymással kismotorfecskendő szerelésben, akadálypályán végrehajtandó ügyességi feladatok megoldásában és fali tűzcsapszerelésben megszerzett jártasságukat. Bár az égiek kegyesek voltak szeptember 14-én, hiszen versenyzéshez optimális klímát kölcsönöztek a Szalki sziget környékén, a versenyre jelentkezők száma mégis némileg visszaesett az elmúlt években tapasztalt érdeklődésekhez képes. Cseppet sem esett vissza azonban az ilyen találkozók alkalmával megszokott hangulat, aminek köszönhetően az alábbi eredmények születtek:
A kismotorfecskendő szerelésből és ügyességi versenyből összetevődő összesített eredmények alapján a főállású teljes rajjal végrehajtók versenyében
1. Atomix Kft.
2. FER Tiszaújváros
A nem főállású rajok összetett versenyében
1. Arconic Köfém (1. csapat)
2. FER Szajol
3. Coloplast Nyírbátor férfi raj
Ebben a számban egyedül induló Coloplast Nyírbátor női csapata értelemszerűen felállhatott a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára.
Ugyanezt a versenyszámot főállású, de fél rajokkal végrehajtók közül
1. FER Algyő Dunaújvárosi
2. Papír (A csapat)
3. Rába-Front (1. csapat)
A nem főállású fél rajok között
1. FER Szajol
2. Bosch Hatvan (B csapat)
3. Bosch Hatvan USS
A fali tűzcsapszerelésben az Arconic Köfém 2. csapata diadalmaskodott az Arconic Köfém 1. csapatát, illetve a Bosch Hatvan A csapatát megelőzve. Az eredményes utánpótlásnevelésért járó Florian Press Kupát ezúttal is az Atomix csapata vihette haza.
A dobogós helyezéseken túli helyezések a részeredmények és az időeredmények az alábbi táblázatban láthatók.
10- FLÓRIÁN KUPA_eredmények -19.jpg

Foto: Molnár Ferenc Gábor tű. százados

 


Vissza


 

Négy forró nap Karcagon

(2019. szeptember 1.)
09-Karcag.jpgHajlamosak vagyunk kibékülni azzal a sztereotípiával, hogy minden orvos egyformán jó vagy rossz, minden tanító egyformán jó vagy rossz, minden politikus egyformán rossz, minden tűzoltó egyformán teljesít. A különbségek cizellálására szolgálnak a vetélkedők, amit a tűzoltók tekintetében augusztus 26. és 29. között immár XII. alkalommal rendezett meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, s benne foglaltan második alkalommal az országos műszaki mentési erőpróbát ezúttal Karcagon és a Karcaghoz közeli Kunmadarason. A négynapos küzdelemben a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok részéről egy-egy megyei (így tehát összesen 20) delegált csapat, illetve önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók mérték össze felkészültségüket egyéni és csapatszámokban. Az első versenynapon a versenyzők szakmai és KRESZ-ismereteikből adnak számot írásos teszt keretében. A következő napokban a kivont szovjet hadsereg katasztrófa sújtotta területre emlékeztető egykori Kunmadarasi repülőterének vadregényes területén hat helyszínen (útakadály, mélyből mentés, jármű-akadálypálya, roncsbontás, személymentés füsttel telt zárt térben) kellett a versenyzőknek káreseményt kell felszámolniuk.
Augusztus 29-én, verseny zárónapján került sor az egyéni megmérettetésre, amelyben az a nyolc-nyolc tűzoltó vehetett részt, akik az elméleti tesz lapjukat a legkevesebb hibával töltötték ki. Az indulóknak védőfelszerelésben és légzőkészülék használata mellett egy labirintusban átjutva kellett egy 80 kg-os bábut fémépítmény tetejére „menteniük”, majd egy létrán lejutva sugár-szerelés és azzal célra lövés következett. Végül roncsvágásiból adtak számot. Még aznap délután sor került a nyilvános, ünnepélyes eredményhirdetésre is Karcag Kossuth Lajos nevét viselő közterén.


Vissza


 

Megjelent a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat

 (2019. augusztus 1.)


08-paragraf-19.jpgAz Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) felülvizsgálatának célja egyrészt az eddigi alkalmazása során összegyűlt tapasztalatok érvényre juttatása, másrészt a konkrét követelmények és megoldások arányának további, jelentős mértékű csökkentése volt. A szabálygyűjtemény felülvizsgálatában a katasztrófavédelem hatósági szakterülete mellett harmincegy szakmai szervezet vett részt, fontos szempont volt ugyanis a minél szélesebb körű szakmai konszenzus megteremtése. Az OTSZ egészére, elveire vonatkozó első körös vélemények egyértelművé tették, hogy a jogszabály alapkoncepcióján, struktúráján nem kell változtatni. A módosítás előkészítésébe bevont szervezetek második körben már normaszövegszerű, konkrét javaslataikat fogalmazták meg. A javaslatok értékelése és feldolgozása után, október végéig a munkacsoportok elkészítették a jogszabály módosításának tervezetét. A szövegtervezet összeállítása és véglegesítése után a közigazgatási egyeztetést az uniós notifikációs eljárás követte, amely 2019. június 17-ig tartott. Annak során az uniós tagállamok nem tettek észrevételt.

 A módosított rendelkezések 2020. január 22-én lépnek hatályba, a BM OKF az utolsó negyedévben a jogalkalmazók számára több felkészítő munkaműhelyt szervez.

 Az öt évvel ezelőtt hatályba lépett szabályzattal párhuzamosan hozzáférhetővé tett tűzvédelmi műszaki irányelvek át-, illetve kidolgozása tavaly év végén megindult és jelenleg is tart, a tizenkét meglévő irányelv áttekintése és bővítése mellett két új is készül, a kockázati osztályba sorolás és a robbanás elleni védelem témakörében. Az OTSZ hatályba lépéséig ezek a tűzvédelmi műszaki irányelvek megjelennek a BM OKF honlapján. A jelenleg publikus, összesen nagyjából nyolcszázharminc oldalt kitevő tizenkét irányelv hiánypótló: amellett, hogy segítik a tervezést, tűzvédelmi szakirodalomnak is tekinthetőek, hiszen az érintett szakterületek képviselői által elfogadott műszaki megoldásokat és módszereket részletesen, magyarázattal ellátva ismertetik, jó és rossz példákat egyaránt bemutatnak.

 A legfontosabb változások a mellékelt dokumentumban olvashatók.


Tovább
Vissza


Csaknem nyolcvan újonnan kiképzett tűzoltó kezdi meg szolgálatát

(2019. július 12.) 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon hetvenkilenc, frissen végzett tűzoltó esküdött föl a hivatására. A kibocsátó ünnepségen hét duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas vízszállító és egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor jármű is rendszerbe állt. A katasztrófavédelmi mobil labor oktatójárművének beszerzése része a KEHOP 1.6.0-15-2016-00008 azonosítószámú, „Magasabb szintű iparbiztonsági beavatkozások kapacitásfejlesztése” elnevezésű európai uniós projektnek.

 Az esküt tevő tűzoltók öthónapos kiképzést tudhatnak maguk mögött, és hamarosan megkezdik szolgálatukat az ország különböző tűzoltó-parancsnokságain. Hivatásossá válásuk előtti utolsó, ünnepélyes ceremóniáján, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt tettek fogadalmat arról, hogy tűzoltóként felkészültségük és tudásuk legjavát nyújtva segítenek a bajbajutottakon. 

 A tiszthelyettesi fogadalomtétel után Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes köszöntötte az újdonsült kollégákat. Az elöljáró szakmai sikereket kívánt és elmondta, a mai nappal életpályájuk fontos mérföldkövéhez érkeztek. Tanulmányaikat sikeresen befejezték, immár tűzoltóként tettek esküt. Ebben pedig azt vállalták, hogy betartják mindazokat a szabályokat, amelyek a hivatásukkal együtt járnak. A tábornok hozzátette, az új kollégák részesei lettek egy olyan összetartó, egymásra figyelő közösségnek, amelyben a bajtársiasság alapkövetelmény. Ezután a hozzátartozóknak és családtagoknak köszönte meg a sok támogatást, amelynek köszönhetően az újonnan végzett tűzoltók ma itt állhatnak. A tábornok arról is beszélt, külön öröm számára, hogy egy napon avathat tűzoltókat, és adhat át egy-egy duplafülkés vízszállítót hét megyei igazgatóságnak, valamint egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor gépjárművet a Katasztrófavédelmi Oktatási Központnak.

 A hallgatói válaszbeszédben Turcsányi Gábor tűzoltó őrmester megköszönte a bizalmat és az oktatást, amelyet a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban kaptak, majd elmondta, méltóak lesznek az egyenruhához, azt büszkén viselik. Az őrmester arról is beszélt, hogy új korszak kezdődik számukra a mai nappal. Úgy fogalmazott: „Most rajtunk a sor, hogy bizonyítsunk. Miénk a feladat és a felelősség, hogy már képzett tűzoltóként védjük nemzetünk értékeit, az állampolgárok életét, testi épségét és vagyonát.”

 A válaszbeszéd után elismerték a legkiválóbb teljesítményt nyújtó hallgatókat. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató oklevelét és ajándéktárgy elismerését a főigazgató-helyettes Madarász Zsolt tűzoltó őrmesternek, Nász Imre József tűzoltó őrmesternek és Tóth Krisztián tűzoltó őrmesternek adta át.

 A kibocsátó ünnepségen hét duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas vízszállítót és egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor járművet is átadtak. A duplafülkés vízszállító gépjármű alkalmas arra, hogy vízszegény területeken biztosítsa a gépjárműfecskendők vízutánpótlását, használható egy teljes raj szállítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető az általános tűzoltási és az erdőtüzes oltási feladatok során. Baranya (Mohács), Borsod-Abaúj-Zemplén (Encs), Békés (Gyula), Győr-Moson-Sopron (Sopron), Jász-Nagykun-Szolnok (Tiszafüred), Somogy (Marcali) és Vas (Sárvár) megye katasztrófavédelmi igazgatósága gyarapodott egy-egy Renault-BM Heros duplafülkés vízszállítóval, míg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vezetője egy Mercedes-Benz Gamma Sprinter katasztrófavédelmi mobil labor oktatójármű kulcsait vehette át. Az oktatójármű az iparbiztonsági szakterületen dolgozók képzését támogatja, segítségével az állomány a legkorszerűbb eszközök révén bővítheti ismereteit. A jármű értéke csaknem bruttó 207 millió forint. Az uniós projekt célja speciális iparbiztonsági feladatokat ellátó járművek és műszerek beszerzése, rendszerbe állítása, így a továbbiakban egy vízi szállítmányok ellenőrzésére szolgáló járőrhajót is beszerez a katasztrófavédelem. A beruházás összesen 1 milliárd 200 millió forintból valósul meg.

 A résztvevők az ünnepség záróakkordjaként megtekintették az új járműveket.

 A katasztrófavédelem május 9-én több mint 1 milliárd forint értékben 26 új gépjárművet adott át. Akkor tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egység (KIBE jármű), négy szimplafülkés erdőtüzes vízszállító, hat duplafülkés erdőtüzes vízszállító, öt gyorsbeavatkozó jármű és egy magasból mentő tűzoltógépjármű állt szolgálatba.

Vissza


 

 

Új laktanya épül Gyöngyösön

 

04-Gyongyos-19.jpg(2019. április 23.)
Megkezdődtek a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és hivatásos tűzoltóság laktanyája építésének előkészítő munkálatai. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00005 azonosítószámú uniós projekt keretében több mint egymilliárd-háromszázmillió forintból korszerű, jól felszerelt, gazdaságosan fenntartható és üzemeltethető ingatlanegyüttes épül Gyöngyösön.

 A gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltóság mind a személyi állományt, mind a rendelkezésre álló gépjárműállományt alapul véve az ország legjelentősebb szervezeti egységei közé tartozik. A kirendeltség 64 településért felel, a hivatásos tűzoltóság 48 település mentő tűzvédelméről gondoskodik.

 A tűzoltók feladatai egyre összetettebbek, munkavégzésükhöz speciális járművekre és gépekre van szükség. Ezeket az eszközöket a nap 24 órájában készenlétben kell tartani, azokra bármikor szükség lehet. Ahhoz, hogy valamennyi használatban lévő gépet és szerszámot megfelelő módon tudják tárolni a tűzoltók, egy új, nagyobb, a jelenleginél jobb adottságokkal rendelkező laktanyára van szükség. Az új ingatlanegyüttes ezért egy új helyen, a Bethlen Gábor utcában, a volt honvédségi laktanya területén épül fel.

 Acsaknem egy hektáros területen megépülő új laktanya alapterülete több mint 1600 négyzetméter lesz, amely két funkcionális egységből áll majd. Az irányítási, hivatali épületrész mellett egy, a szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló épületszárnyat is kialakítanak, több mint 1003 négyzetméteren. Itt az összes szükséges technikai építmény (mászóház, sportpálya, kismotorfecskendő-szerelő pálya stb.) helyet kap, továbbá az összes szerállás áthajtó rendszerű lesz. A káreseményhez riasztott szerek két irányba hagyhatják el a laktanyát, a visszatérő járművek pedig útvonal-keresztezés nélkül juthatnak vissza a szerállásba. A létesítményben összesen 12 gépjármű helyezhető el.

 Az épületegyüttest korszerű építési anyagokból, a modern építési technológiák alkalmazásával alakítják ki, amely a kor kihívásainak megfelelő, komfortos környezetet biztosít majd az állomány számára. A tetőn elhelyezett fotovillamos napelemes erőmű az elektromosáram-termelést, a négy napkollektor a meleg víz előállításához szükséges feltételeket biztosítja.

 A beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi tűzoltóság nem bővíthető és gazdaságos átalakítására sincs lehetőség, a tűzoltójárművek, speciális technikai eszközök és berendezések szakszerű tárolása és üzemeltetése helyhiány miatt korlátozott. A jelenlegi épület egyes helyiségei szűkösek, az ügyfelek fogadására használt épületrész akadálymentesítése nem megoldott. Ezzel szemben az új épület minden szempontból megfelel a mai kor kihívásainak és a szakmai elvárásoknak.

 Az építési munkálatok előreláthatóan 2020 második felében fejeződnek be.

Vissza


 

 

 

Egy milliárd forint EU támogatás a balatoni régió biztonságának növelésére

 (2019. április2.)

04-Balaton-19.jpgÁprilis 1-jén ünnepélyes keretek között, a Balaton hullámain sikló Szent Miklós személyhajó fedélzetén startoltak az ország tavain eddig is jól szolgáló, mostanra azonban Európai Uniós forrásból erőteljesen továbbfejlesztett viharjelző rendszereket. Ezáltal új és korszerűsített eszközök rendszerbe állításával indult a 2019-es viharjelzési szezon. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül idén nyolc új viharjelző állomás létesült, a már működő telephelyek pedig a fejlesztéseknek köszönhetően modernizálódtak. Mindemellett a régió csaknem ötven új eszközzel, azon belül újonnan beszerzett járművekkel gyarapodik. A KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú európai uniós projekt támogatási összege 1 milliárd forint, a fejlesztések és a beszerzések várhatóan 2019 végéig megvalósulnak.

Április elsején Bartók Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese, dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és Verb István rendőr őrnagy, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes kapitánya tájékoztatójával indult a viharjelzés szezonja az ország tavain, ami kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, valamint a Balaton projekt konzorciumi partnerei bemutassák a régió biztonságának fejlesztését szolgáló uniós programot, az abban eddig elért eredményeket.

A tavi élet biztonsága mellett figyelmet kapott a vízpart védelme is, amennyiben a rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két, a „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén” elnevezésű projekt keretében felújított gépjárműfecskendőt adott át használatra Balatonboglár és Balatonfüred önkormányzati tűzoltóságának. A rendezvény részeként vett át egy-egy kétéltű hernyótalpas mocsárjáró járműt Somogy, Zala és Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatója.

Vissza


 

Több jármű is kigyulladt egy mélygarázsban


(2019. március 29.)
04-Biatorb-19.jpg
Katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyet március 28-án Biatorbágyon, a Tópark Lakóparkban tartottak meg. A komplex gyakorlaton a katasztrófavédelem mellett az Országos Mentőszolgálat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Vöröskereszt szakemberei is részt vettek. A gyakorlatot megtekintette Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, megyei igazgató.
     A többszintes mélygarázsokban keletkező tüzek oltása és a műszaki mentések összetett feladatot jelentenek a tűzoltók számára, akiknek amellett, hogy jelentős hőterhelés mellett kell a beavatkozás során dolgozniuk, a zárt térben rekedt emberek és az értékek mentésére is figyelniük kell – emelte ki a gyakorlat indításakor Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának a vezetője. Az ezredes hozzátette: a speciális létesítmények, köztük a többszintes mélygarázsok már a tervezés időszakában a katasztrófavédelem látókörébe kerülnek, azok biztonsági előírásait a hatóság engedélyezi, és rendszeresen ellenőrzi a szabályok betartását is. Mindezzel együtt minden új létesítmény átadása előtt fontos a területen működő hivatásos, önkormányzati, vagy éppen önkéntes egységek helyismereti és szerelési tapasztalatait próbára tenni – tette hozzá a főosztályvezető.
     A csütörtöki gyakorlat során egy előre megkonstruált, ám nagyon is életszerű helyzetben kellett a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat megszervezniük a végrehajtásba bevont tűzoltóknak. A lakópark mélygarázsának első szintjén elektromos meghibásodás miatt kigyulladt egy személygépkocsi, a tűz további álló gépkocsikra is átterjedt. A lángokat látva az egyik autó sofőrje megijedt és gépkocsijába zárkózott. Ezzel egy időben a garázs második szintjén az onnan kihajtó jármű a sűrű füst miatt az épület betonoszlopának hajtott, hárman a járműbe szorultak. A segítségükre siető érdi, törökbálinti, fővárosi hivatásos és a biatorbágyi önkéntes tűzoltóknak a tűzoltás mellett az érintett autók műszaki mentését is meg kellett szervezni és el kellett végezni speciális eszközök segítségével.
      A kárfelszámolásban résztvevő tűzoltók az összetett gyakorlat során feleleveníthették a zárt térben keletkező tüzekkel kapcsolatos ismereteiket, megtapasztalhatták az ilyen jellegű káresemények főbb jellemzőit, azok hatásait, illetve biztonságos kezelésük egyes mozzanatait. A gyakorlat fontos célja volt mindezeken túl, hogy az összetett feladatok elvégzése során a társ- és együttműködő szervezetekkel való közös munkát is gyakorolják, hiszen a gördülékeny együttműködés elengedhetetlen a kárfelszámolás hatékonyságához.
      Évente egyébként a tűzoltókat átlagosan harminc-negyven mélygarázsban keletkezett tűzhöz, balesethez riasztják.

Vissza


 CONSTRUMA 2019 

(2019. március 27.)
04-Construma-19.jpg2019-ben a megszokottnál korábban, április 3–7. között rendezi a Hungexpo a CONSTRUMA otthonteremtési kiállítást a Budapesti Vásárközpontban. Az építőipar hazai csúcsrendezvénye ezúttal is egy időben több kiállítást foglal magában: a CONSTRUMA mellett a lakberendezéssel foglalkozó OTTHONDesign, a két évenként sorra kerülő HUNGAROTHERM és a CONSTRUMA Kert várja a vendégeket.

CONSTRUMA az elmúlt években – részben a gazdasági körülmények változásának, részben a piaci igények hatására – komoly átalakuláson ment keresztül. A  legnagyobb magyarországi építőipari szakkiállítás mára komplex, több területet átfogó, a látogatók számára széles palettát kínáló, a jövő trendjeit megismertető otthonteremtési kiállítási csokorrá és szakmai fórummá vált, amely egy helyen, egy időben, ebben a formában egész Kelet-Közép-Európában egyedülálló. A kiállítás jelentőségét mutatja a közel 20 országból ékező csaknem 550 kiállító és az immár évek óta 45-50 ezres látogatói szám. A CONSTRUMA és a hozzá kapcsolódó kiállítások a Hungexpo Budapesti Vásárközpont mind az 5 pavilonját és a szabadterületek nagy részét is magukba foglalják.

A hazai építőipar elmúlt években tapasztalható fellendülése, a megélénkült piac komoly kihívásokat teremtett a cégeknek, piaci szereplőknek. A nehézségek ellenére is komoly fejlődést produkált az ágazat, és az előrejelzések szerint ez a trend fennmarad. A CONSTRUMA a szakemberek számára kiváló alkalmat teremt egységnyi idő alatt a lehető legtöbb adat és információ begyűjtésére, kapcsolatépítésre és üzletkötésre.

 Szakmai programok

A Hungexpo minden évben nagy hangsúlyt fektet az építőiparban dolgozó szakemberek szakmai fejlődésre is. Ennek érdekében szakmai partnerei segítségével olyan konferenciákat és workshopokat kínál a látogatóknak, melyek a legújabb tendenciákról, a technológiai újdonságokról és aktuális szakmai kérdésekről szólnak. A kiállítás első három napja csak a szakmáé, a hétvége pedig – szokás szerint – a nagyközönségé. A szakmai napokon – a nagy sikerre tekintettel – ismét lesznek vezetett „túrák” olyan témákban, mint a nyílászárók, árnyékolók, tetők és tetőterek, falak és szigetelések, a megújuló energia és az új szabályozók, valamint a légtechnika.

A konferenciák és workshopok közül idén kiemelkedik az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által rendezett Az építésgazdaság lehetőségei című konferencia és panelbeszélgetés, valamint a SMART CITY konferencia – Önkormányzati Akadémia, amelyen a gazdaságos energia felhasználás és irányítás területén megvalósult és Magyarországon megvalósítható projekteket mutatnak be az előadók.

Tizedik alkalommal rendezi meg idén a Hungexpo a HUNGAROTHERM szakkiállítást.  Idén a légtechnika lesz a középpontban. Az épületgépészetnek ez az ága hozza ezúttal a legtöbb kiállítót A HUNGAROTHERM részeként a Reneo-n a napelemes és hőszivattyúval megjelenő cégek képviseltetik magukat nagy számban. A D pavilon egyik kiemelt programja, a napelem szerelő képzés is a napelemes szakembereket szólítja meg. Hétvégén pedig kifejezetten az építkező nagyközönségnek szóló napelemes bemutatót tartanak. Ugyanebben a pavilonban lesz az ÖkoCity bemutatóház, ahol a látogatók a közel nettó nulla energiafelhasználás innovatív megoldásaira kaphatnak gyakorlati jellegű válaszokat.

A pavilonban felállított workshopban 5 napon keresztül előadások segítik a szakembereket, illetve hétvégén a nagyközönséget.

Az OTTHONDesign kiállításon a Bútorszövetség ebben az évben is számos nívós programmal várja látogatókat. A Szövetség célja a teljes faipari szakmát megmozgató rendezvénysorozat létrehozása. Idén is lesz WoodLike workshop, ismét bemutatkozik az Innowood és a Szövetség ezúttal is itt tartja éves közgyűlését és szakmai konferenciáját, melynek címe Fenntarthatóság és zöld megoldások a faiparban. Külön érdekessége lesz az idei közreműködésüknek egy mini kiállítás Zöld bútor címmel.

CONSTRUMA Kert kiállításhoz is számos szakmai konferencia és előadás kapcsolódik. Ezek közül a legkiemelkedőbb a GREEN CITY konferencia, mely nemzetközi előadókat is felvonultat, így nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi trendeket is bemutatja.

 Nagyközönség számára is izgalmas programok

Április 6-7-én, szombaton és vasárnap gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadásokkal, a legújabb trendeket bemutató standokkal, akciókkal és finanszírozási megoldásokkal várja a CONSTRUMA a nagyközönséget. A programok egy része számukra is kifejezetten izgalmas dolgokat tartogat.

Az OTTHONDesign kiállításon, a MAGYAR DESIGN 2019 standjain a látogatók találkozhatnak fiatal magyar tervezők legújabb munkáival. Olyan tervezőkről van szó, akik egyszerre képviselik az aktuális trendek szellemiségét és adnak kézzelfogható, akár megvásárolható termékeket.

A Zöld Bútor - Fenntartható bútorgyártás itthon címet viselő kiállításon a kiállított darabok mindegyike a környezettudatos design jegyében született. Olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatjuk be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el. Holisztikusan gondolkodnak, azaz felelősséget éreznek a környezetért és a társadalomért, s minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást, valamint tevékenységük  hosszútávú következményeit.

Az idei kiállítás egyik látványossága a DESIGN – GENERÁCIÓK elnevezésű stand lesz, ahol két azonos alapterületű enteriőrben más-más célcsoport számára nyújtanak lakberendezési ötleteket. A Lakberendezők Országos Szövetsége által megtervezett START UP elnevezésű enteriőr egy fiatal pár számára készült, akik a nagyvárosi életre rendezkedtek be, így számukra fontos a szabadság érzése, a játékosság, lazaság, ugyanakkor a fiatalos, urbánus stílus megjelenése is, mindez költséghatékony módon. A LUX UP enteriőr egy középkorú házaspár részére tervezett elegáns, reprezentatív, időtálló design-nal kialakított lakás. A szervezők szándékai szerint a két installáció számos ötlettel gazdagítja a látogatókat.

Az OTTHONDesign TOP TIPP elnevezésű program keretében a látogatók a gyártók standjainak megtekintése mellett plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, köztük ingyenes lakberendezési tanácsadást.

 A kiállítási csokor szerves részét képezi idén is a CONSTRUMA KERT kiállítás. A kerttervezés, kertépítés, kertkultúra tavaszi nagy seregszemléje a látogatók számára is egyre vonzóbb. A kertápolási eszközök, kisgépek, ingyenes kerttervezési és dísznövényápolási tanácsadás mellett dísznövényeket is vásárolhatnak. A látogatók kertjeikhez új inspirációkat gyűjthetnek a XI. Magyar Kertépítő Veseny és Show látványos standjain, melyek az Agrármarketing Centrum támogatásával valósulnak meg. Élőben követhetik a Euroskills hazai válogató keretében a fiatal szakemberek kertépítő munkáját. Bonsai és kaktuszbemutató, növényvédelmi tanácsadás is várja az érdeklődőket.

 Hagyományosan a kiállítás megnyitóján (április 3. 11 óra) adják át a CONSTRUMA és a HUNGAROTHERM Díjakat. A díjakra azok a kiállítók pályázhattak, akik az elmúlt évben új termékkel léptek a piacra. Összesen 5 db CONSTRUMA és 3 db HUNGAROTHERM Díj kerül átadásra.

 Készpénzmentes fizetés

2019. január 1-től a HUNGEXPO Budapest Vásárközpont rendezvényei teljesen készpénzmentessé válnak. Az eddig részben bevezetett HelloPay „Cashless rendszer” felhasználási területe kibővül, így a helyszínen a pénztárakban vásárolt rendezvény belépőjegyekért, a parkolásért, valamint a területen lévő vendéglátóhelyeken készpénz helyett érintéses bankkártyával, vagy HelloPay kártyával fizethetnek a látogatók.

 Nyitvatartás

Szakmai napok: 
2019. április 3-5., 9.00-18.00

Nagyközönség napok:
2019. április 6., 9.00-18.00
2019. április 7., 9.00-17.00

 A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a CONSTRUMA kiállítási csokorra utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapest-Keleti pályaudvar, Budapest-Déli pályaudvar, Budapest-Nyugati pályaudvar, Zugló, Kőbánya-felső, Köbánya-Kispest és Kelenföld állomásokra 2019. április 3-7. között. A kiállítás helyszíne a felsorolt pályaudvarokról tömegközlekedéssel könnyen és gyorsan megközelíthető. (részletek a Construma honlapján)

Programok

Vissza


Nem csak a név változott

 

 (2019. március 26.)

 

03-Polon-alfa-19.jpg
Az Astal Security Technologies Kft. a továbbiakban Polon-Alfa Magyarország Kft. névvel folytatja munkáját. A névváltás persze nem üres alaki módosítás. A lengyel anyacéghez nevében is szorosabban kapcsolódó társaság a folytatásban nem csupán disztribútorként, hanem a gyártó magyarországi képviseleteként komplex biztonságtechnikai szemlélettel mindenre kiterjedő támogatást fog nyújtani. Ez nem csupán hatékonyabb projekttámogatást tesz lehetővé (a Polon Alfa S.A. tűzjelző-rendszerek terén szerzett 60 éves tapasztalataira támaszkodva), hanem szélesebb, mindenre kiterjedő raktárkészletet is, ami a partnerek gyorsabb kiszolgálását mozdítja elő. Érdemes tehát megjegyezni: Polon Alfa Magyarország Kft. Címe, telefonszáma változatlan. Net-címe: www.polon-alfa.hu.


 

Rohamosan terjed a digitalizáció a tűzvédelmi karbantartások okumentálásában

03-fireg-19.jpg(2019. március 25.)

A tűzvédelmi szakmában is egyre elfogadottabbá, sőt már-már napi eszközzé válnak a digitális megoldások. Számlázó- készletnyilvántartó szoftvert, email küldő programot használunk felhőben, bérelhető szolgáltatásként. Többször beszámoltunk már arról is, hogy a fiREG.hu Kft. szakemberei azon dolgoznak, hogy a tűzvédelmi eszközök karbantartásának adminisztrálását papírmentessé tegyék.

A felhő alapú szoftverben a tűzoltó készülékek, vízforrások után decembertől már a tűzgátló berendezések is nyilvántarthatók. A készenléti helyeken egy villámgyors, okostelefonos dokumentálást követően, akár gombnyomásra készülhet az üzemeltetési napló, mellyel korábban akár órák mehettek el.
A fejlesztők beszámolója alapján elmondható, hogy közel 100.000 eszközt tartanak már nyilván és a partnerek és karbantartások száma is rohamosan növekszik.
„Továbbra is célunk, hogy a tűzvédelmi eszközök legalább 80%-ának karbantartását lefedjük a fiREG-gel és a papírfelhasználást akár nullára csökkentsük,” – mondta el kérdésünkre Horváth Gábor, a fiREG szoftver szakmai felelőse. „Folyamatosan kerülnek be új modulok a rendszerbe, egyre több segítő visszajelzést kapunk. A szoftvert bevezető vállalkozások vezetői, munkatársai elmondásuk alapján jóval nehezebb használatra számítottak, de szerencsére mindenhol pozitív a csalódás. Több vállalkozásnál az ottlétünket követő munkanapon már éles használatba is vették a szoftvert, mely a lehető legjobb visszajelzés számunkra, hogy jó úton járunk,” – zárta a rövid beszámolót a szakember.
A fejlesztők munkáját segíti, hogy közelmúltban rendezett TSZVSZ-OKF szakmai napon több előadó is a papírmentesítésről, arra való felkészülésről, bevezetésről beszélt.
„Rövidesen elérhetővé válik az a lehetőség, mely minden jogszabályi követelményt kimerítő módon, digitális aláírással, időbélyeggel látja el a kibocsátott dokumentumokat, naplókat. Ez a fejlesztés teszi lehetővé, hogy 100%-ban papírmentes, digitális dokumentumok készüljenek és megvalósuljon az a küldetés, melyért nap, mint nap dolgozunk a fiREG-ben,” – mondta el Fekete Attila a csapat fejlesztési vezetője.
A fejlesztésnek a közelmúltban nagy lökést adott, hogy a TSZVSZ tagjai, tisztségviselői is megkezdték a szoftver használatát és kitűnő véleményt formálnak a megoldásról. Ennek is köszönhetően megnövekedett a bizalom és újabb vállalkozások csatlakoztak, hogy papírmentessé váljon a tűzvédelmi karbantartás.

Vissza


 

1500 kW áram és 72 000 l percenként önkénteseknek

 (2019. február 22.)

02-KEHOP-1-19.jpgA  KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) azonosítószámú, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 1 milliárd 500 millió forint európai uniós támogatás érkezik idén önkéntes mentőszervezetekhez, amelynek keretében kárfelszámoláshoz használható járművekkel (45 terepjárók, 45 utánfutós quad), egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel (világítóeszközök, sátrakat) egészül ki mintegy kétszáz hazai önkéntes mentőszervezet. Emellett nyolcszáz önkéntes számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak Az uniós támogatás célja, hogy a magyarországi katasztrófavédelem támaszkodhasson olyan önkéntes mentőszervezetekre, amelyek ütőképes jármű- és eszközparkkal, naprakész felkészültséggel legyenek képesek bekapcsolódni a kárfelszámolás során adódó feladatok végrehajtásába, a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

A program első állomásaként február 19-én a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal együttműködő mentőszervezetek fővárosi és Pest megyei szervezetek képviselői vehették át ünnepélyes keretek közt a nekik szánt eszközöket, áramfejlesztő berendezéseket, zagyszivattyúkat, csatlakozó szerelvényeket a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóság Dologház utcai objektumában Budapesten. Az ünnepségen részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak egy csoportja. Ünnepi beszédet dr. Tóth Ferenc tű dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelője mondott. „Biztonságot szolgáltatunk együtt. Az a küldetésünk, hogy megvédjük ezt az országot, ha kell most, ha kell a jövőben is.” Előre vetítette továbbá, hogy idén összesen 260 db, 5,5 kW teljesítményű áramfejlesztőt és 260 db 1200 l/p illetve 1600 l/p teljesítményű zagyszivattyút vehetnek át az érintett önkéntes szervezetek. Ez a kapacitás képes lenne Budapest egy kisebb kerületét árammal ellátni, illetve akár a Feneketlen tavat egy óra alatt, akár a Hámori tavat egy nap alatt kiüríteni.

A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

A beszerzett új eszközök egy részét dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, dr. Varga Ferenc dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató, Branyiczky Márk tű. ezredes a Pest megyei KI Igazgatója adta át a

Budapesti Önkéntes Mentőszervezet (15 db áramfejlesztőt és 18 db szivattyút)

Pest megyei szervezetek közül (20 db áramfejlesztőt és 20 db szivattyút)

Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület

Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 Dunabogdány Községi Mentőcsoport

 Galgamácsa Községi Mentőcsoport

 Kisoroszi Községi Mentőcsoport

 Nagymaros Városi Mentőcsoport

 Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  Szigethalom Mentőcsoport

 Szigetmonostor Községi Mentőcsoport

 Szigetszentmiklós Városi Mentőcsoport

 Szob Járási Mentőcsoport

 Szob Város Települési Mentőcsoport

 Tápiószőlősi Polgárőr Egyesület

 Vác Városi Mentőcsoport

 képviselőinek.

A projekt első ütemében beszerzett áramfejlesztőkkel és zagyszivattyúkkal együtt az év további hónapjaiban összesen ötszázhúsz szivattyút ás áramfejlesztőt juttatnak el az országban működő önkéntes csoportokhoz.
02-Kehop-2-19.jpg02-Kehop-3-19.jpg02-Kehop-4-19.jpg02-Kehop-5-19.jpg

Vissza


 

 Szabadtéri tűzesetek megelőzése

 (2019. február 21.)

Kültéri-tűz.jpgAz elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.
  Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.
  Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

  A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

  A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

  A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

  Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

  További információért hívhatja Mukics Dániel tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.


Vissza


 

Elérhetőbbek lesznek a szabványok

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

(2019. január 16.)
01-szabvany-19.jpgA Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.
    Az elfogadott törvényjavaslatról György László, az ITM gazdaságstratégiáért – és szabályozásért felelős államtitkára nyilatkozott a sajtónak. Kiemelte, hogy a központi költségvetés évi 100 millió forintot fordít a leggyakrabban használt szabványokhoz való hozzájutás támogatására, így e szabványok költsége akár 90%-kal is csökkenhet.
   A törvény alapján szerveződni fog egy szakértői szintű műszaki szabályozási bizottság, amelynek javaslata alapján válogatják ki a kedvezményesen elérhető szabványokat. A bizottság feladata lesz a szabványosítás szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása is, együttműködve a Magyar Szabványügyi Testülettel.


Vissza


Erősödik Fehérgyarmat tűzvédelme

 (2019. január 10.)
01-Fehérgyarmat-19.jpgEgy uniós projektnek köszönhetően 2020-ban modern, korszerű épületbe költözhet a fehérgyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség és a helyi tűzoltóság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása-Fehérgyarmat tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00011 azonosítószámú projekt 677 millió 750 ezer 639 forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító beruházás megvalósuljon.

A katasztrófavédelmi ingatlanok elhelyezését és kialakítását megelőző elemzések azt mutatták, hogy az országban egyes területek mentő tűzvédelme új laktanya építésével, illetve a meglévő átépítésével erősíthető. A program hat városban hoz látványos fejlődést: Fehérgyarmat mellett Gyöngyösön, Pécsett, Kiskőrösön, Kecskeméten és Piliscsabán indult a beruházáshoz kapcsolódó uniós projekt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton 2020-tól új, korszerű ingatlan szolgálja majd a térség biztonságát. Az érintett területen a katasztrófavédelem mátészalkai és fehérgyarmati tűzoltóegységei 67 település 48 ezer lakójának biztonságáról gondoskodnak. A beruházás végére a tűzoltóságnak és a kirendeltségnek helyet adó épület alkalmassá válik arra, hogy abban a hivatásos állomány, valamint a szükséges jármű- és eszközpark megfelelő elhelyezést kapjon.

 Az épület az emeletráépítés révén több mint ezer négyzetméter alapterületű lesz, hozzáépül egy könnyűszerkezetes, kétszerállásos szertár, valamint egy tömlőszárító. A felújított épület földszintjén a katasztrófavédelmi kirendeltség irodái, az emeleten étkező, pihenő, öltöző és további irodák kapnak helyet, míg a tervezett könnyűszerkezetes épületben a tűzoltóság működéséhez szükséges helyiségek egy részét (raktár, műhely, bevetésiruha-tároló) alakítják ki.

 A beruházás befejezésének tervezett határideje: 2020. március 31.

 További információ kérhető:
Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, helyettes szóvivő

Vissza


 

Tűzoltólaktanyák kialakítása – új épület kiskőrösön

 (2019. január 4.)

01-Kiskőrős-19.jpgEgy uniós projektnek köszönhetően várhatóan 2020-ban új épületbe költözhet a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú projekt 919 millió 847 ezer 409 forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító zöldmezős beruházás megvalósuljon. A projekt keretében egy a kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Kiskőrösön, ami amellett, hogy hatékonyabbá teszi a térség mentő tűzvédelmét, a városképbe is illeszkedik.

 A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben emelkedett a lakosságot, az anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető természeti, ökológiai katasztrófák száma, és egyre több civilizációs veszélyforrással is számolni kell. A társadalom jogos elvárása, hogy az erre hivatott szervezetek, köztük a katasztrófavédelem felkészülten és gyorsan kezelje ezeket az eseményeket. A katasztrófavédelmi szempontú kockázatokról szóló elemzések szerint az ország egyes területeinek mentő tűzvédelmét új laktanyák építése javíthatja számottevően. A szakmai javaslatokat figyelembe véve hat városban újul meg a régi laktanya, vagy épül teljesen új létesítmény. Fehérgyarmaton, Gyöngyösön, Pécsett, Kecskeméten, Piliscsabán és Kiskőrösön kezdődtek meg az uniós projektekhez kapcsolódó beruházások. A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság 13 település csaknem 51 ezer lakójának biztonságát javítja majd.

 A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó laktanya zöldmezős beruházás keretében valósul meg. A Dózsa György úti ingatlant a helyi önkormányzat ajánlotta fel, állami tulajdonba vétele után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lesz a terület vagyonkezelője.

 A létesítmény egy új, több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát, egy raktárépületet és egy sportpályát foglal majd magában. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak helyet. A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet, az ő minden igényt kielégítő elhelyezésük mellett három szerállást és egy járműmosórészleget alakítanak ki. Mindemellett a szertárban minden, a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiség elkészül. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épül, és a kirendeltség ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeit ugyancsak akadálymentesítik.

 A beruházás célja egy olyan épület kialakítása, ami méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak. Az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt érje el a veszélyeztetett területeket, ami javítja a tűzoltói beavatkozások hatékonyságát. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

 A beruházás befejezésének tervezett határideje 2020.10.31.

 

Vissza


 

Tűzoltók karácsonya

 

(2018. december 21.)
12-OKF-18.jpgÚjabb korszakos mérföldkőhöz érkezett a hazai katasztrófavédelmi szervezet 2013-ban megkezdett technikai fejlesztése. December 20-án, ugyanis nem kevesebb, mint 83 db új, a lakosság, az ország ingatlanállománya, gazdasága biztonságát szolgáló gépjármű állhatott szolgálatba összességében mintegy 3 milliárd forint értékben. A jelentős gépjárműtechnikai fejlesztést két fő megfontolás jellemezte: az egyik a hazai gyártás előtérbe helyezése, a másik a környezetvédelem az elektromobilitás révén. Utóbbit 54 db Volkswagen e-Golf rendszerbe állítása képviseli. Ezek az egy töltéssel 300 km megtételére képes elektromos személygépkocsik a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző állomány munkáját fogják segíteni. Új elem a technikai állománytáblán a KIBE jármű, azaz a kritikus infrastruktúra-bevetési egység, amely VW Transzporter kisáruszállító járműből a BM Heros Zrt-nél kialakított, majdan a vezetői döntéshozatalt támogató, a hatósági munkát, a komplex ellenőrzések lebonyolítását, az események hatékony kezelését segítő eszköz. Ebből A 10 KIBE-n Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár megye katasztrófavédelmi igazgatósága osztozott.10 db ritikus infrastruktura-védelmi bevetési egység  195 millió 416 ezer Ft

12 db erdőtüzes vízszállító jármű                1 milliárd 516 millió 380 ezer Ft12-OKF-2-18.jpg
1 db duplafülkés erdőtüzes vízszállító jármű              139 millió 700 ezer Ft
3 db erdőtüzes cserefelépítménnyel
        ellátott konténerszállító                                   422 millió 910 ezer Ft
3 db magasból mentő szer                                       663 millió 634 ezer Ft
54 db VW e-Golf                                                      589 millió 768 ezer Ft

Összesen                                                3 milliárd 528 millió Forint

Vissza


 

 


 

A jó falatok védelmében


(2018. december 13.
12-VdS-18.jpgA tapasztalatok szerint tűzesetek nem csak a főzés során gyakoriak. A kereskedelmi konyhákon literszám felhasznált olajok (ha azok oltásához nem megfelelő eljárást alkalmazunk) okozhatnak nagy pusztulással járó robbanásveszélyt. Így a vendéglátó szektor a fokozott tűzveszély és a nem megfelelő oltóanyag alkalmazása nyomán kialakuló zsiradékrobbanások kockázata miatt logikusan igen speciális követelményeket állít a tűzoltás-technikai megoldásokkal szemben. A VdS kompakt útmutatót állított össze a hatékony tűzvédelem tárgyában, amely segítheti a biztosító társaságokat és egyebek mellet a nagykonyhák biztonsági megbízottjainak munkáját.
A DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung = Német Törvényes Balesetbiztosítás) 110-003 számú állásfoglalása szerint az 50/100 liter vagy annál nagyobb zsír- és/vagy étolajmennyiséget felhasználó üzemeltetők olyan telepített tűzoltó rendszereket kötelesek alkalmazni, amelyek hatékonyságát a DIN EN 16282-7 szabvány szerint „akkreditált vizsgálóközpont”, mint például a VdS hagyott jóvá.  Viszont nem állnak rendelkezésre olyan műszaki előírások, amelyek a biztosítókat és az üzemeltetőket támogathatnák veszteség megelőzési törekvéseikben. Ebből kiindulva a VdS fontos segítséget kínáló információs lapot állított össze a kereskedelmi vendéglátás valamennyi ágazatában dolgozó biztonsági megbízottak számára. A „Nagykonyhai beépített tűzoltó rendszerek kiértékelése (VdS 3846) című információs lap összefoglalja a komplex rendszerek alkalmazásával kapcsolatos relelváns tudnivalókat. Az információs lap díjmentesen letölthető oly módon, hogy a www.vds.de web-cím „Schulfeld” felületén beírjuk a „„VdS 3846“ szöveget. 
 

Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi és Pest megyei szervezetek


12-szerátadás-18.jpgA központi költségvetésben 2018-ban hétszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December harmadikán az országban elsőként a Fővárosi és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor kapták meg pályázati forrásból beszerzett eszközeiket a Pest megyei önkormányzati tűzoltóságok

 A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti raktárbázisán tartott ünnepségen jelen volt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, Varga Ferenc tű. dandártábornok fővárosi és Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint megjelentek a szakmai és együttműködő szervezetek képviselői.
 
A rendezvényen Pest megye huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete, míg a főváros tizenhat önkéntes tűzoltó egyesülete és három mentőszervezete kapta meg a pályázaton elnyert felszereléseket.

A rendezvényen Pest megye huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete, míg a főváros tizenhat önkéntes tűzoltó egyesülete és három mentőszervezete kapta meg a pályázaton elnyert felszereléseket.

 A tűzoltóságok, tűzoltó egyesületek és mentőcsapatok képviselői előtt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes mondott köszöntőt. Mindenekelőtt személyesen gratulált az önkénteseknek, hiszen mint mondta, „többen lettünk”, hiszen idén a tavalyinál többen indultak a Magyar Tűzoltó Szövetség és a BM OKF közös pályázatán. A szétosztható hétszázmillió forintból – folytatta a főigazgató-helyettes, országosan körülbelül hétezer felszerelést sikerült beszerezni, emellett képzésre, oktatásra és működési költségekre is kaptak támogatást a nyertesek. A mai napon a főváros és Pest megye összesen negyven önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkéntes mentőszervezete és négy önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága veheti át a felszereléseket – mondta el a tábornok. Erdélyi Krisztián hangsúlyozta: Magyarország mentő tűzvédelme az önkéntesek nélkül nem lenne teljes, a beavatkozásoknál rájuk éppen annyira szükség van, mint a hivatásos erőkre. Példaként a 2013-as történelmi dunai árvizet, valamint az azóta évről évre kialakuló időjárási veszélyhelyzeteket említette. A munkát nem elég megköszönni, el is kell ismerni – fogalmazott a főigazgató-helyettes, az önkéntesek professzionális munkájához professzionális eszközparkra is szükség van. Ezek beszerzését teszik lehetővé a pályázatok – zárta beszédét.

 Azt követően a főigazgató-helyettes a fővárosi és a Pest megyei igazgatóval közösen átadta az önkéntes tűzoltó egye

 
 
 


 
 
Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6 nyomtatott és 12 on-line változatban.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu

 

Schrack_banner_140905.gif

 

konifo-banner-florian.gif

 

11-Stoebich_banner-19_240x104 (2).jpg

A novemberi Florian exPress tartalmából:

Polon-Alfa: premier a SecuriForumon

Mire jó a szimuláció és miért hasznos?

Parafatábláról a 4K-s TV-re

Jobbak,élhetőbbek, kelendőbbek

Könnyűszerkezetes csarnoktetők tűzvédelme, 21. századi hőszigetelése

Mélygarázsok füstelvezetése

A Dräger HPS® 3500 – fejvédelmi rendszer

Huszonöt éves a Magirus csuklóskarú létrás tűzoltó gépjárműje.

A Rosenbauer ház legsikeresebb járműcsaládja negyedszázados jubileumot ünnepel

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.